malinovsky Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zrobiłem taka kostką gąbkowa na której jest papier ścierny P180m - wyszło rewelacyjnie. masz jakies photo przed/po ? tez tak intensywnie scierales jak na filmiku watku z yt?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 24 Marca 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Papier z padu jest bardzo drobny. Stąd ta technika
Gość Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Witam Czy jeżeli zrobię fotki moich foteli i ich wad ocenilibyście czy ta gąbka ścierna da radę ?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 28 Marca 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Powiem jak zobaczę zdjęcia
Gość Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Szczerze dziękuje za chęci ale sam zaryzykowałem i udało się Prawie new alcantara mi sie zrobiła
malinovsky Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2011 masz zdjecia przed/po ? czym dzialales padem colourlock, czy innym ?
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Sorki że nie odpowiadałem długo ... Działałem padem noname Potem delikatnie podgoliłem maszynką i jest ideał
Gość Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Próbowałem maszynką do swetrów ale chyba była zbyt słaba, jednorazówkami też mi nie szło. Najlepszy efekt uzyskałem stosując papier wodny 1500. Zdjęcia pokazują siedzenia w połowie zrobione.
vanquisz Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2011 Witam, szykuje mi sie ratowanie beżowej tapicerki (skóra + alcantara) w 14latku z przebiegiem gruuubo ponad pół miliona. Niestety wszystko jest już tak brudne, że ludzie nie chcą już jeździć tym autem. Alcantara w dotyku przypomina zużytą szmate do podłogi, a kolor nieco odbiega od pierwotnego. 1. Chciałbym zapytać, w co najlepiej się zaopatrzyć przed takim zabiegiem? Gorzej już raczej nie będzie, także jestem skłonny użyć papierów ściernych. 2. Jakie ma zastosowanie woda z cytryną? Ma wyczyścić, czy pozostawić przyjemną w dotyku? Jak określić stężenie? 3. Testował może ktoś 303 fabric guard na alcantarze? pzdr
Mazder Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Jest problem. Mam do wyczyszczenia obicia boczków z alcantary, a nie posiadam dedykowanego środka ani budżetu na niego. Czym zatem mogę tę alcantarę wyczyścić tak, aby nie zespsuć, zakładając, że mam całą resztę chemii samochodowej i okołodomowej?
cubstone Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Mazder, U mnie ostatnio wylądował C4 Picasso w wersji Exclusive, wszystkie fotele i boczki w alcantarze. Przyznam szczerze, że nie byłem na to przygotowany, zazwyczaj tapicerkę przecieram AG Interior Shampoo, ale akurat się skończył Miałem jednak nieotwieraną jeszcze puszkę AG Hi Foam Interior Shampoo. Nie byłem pewien czy mogę tym działać, ale wnikliwie przestudiowałem opakowanie i nie było żadnych przeciwwskazań. Tak więc zabrałem się do roboty i nie doświadczyłem żadnych problemów. Pracowało mi się na 4+, bardzo przyjemnie wcierało się piankę jednak jak to z alcantarą- tak się "myziała" że nie wiedziałem do końca gdzie jest czysto, a gdzie brudno. Kilka miejsc było mocno zabrudzonych, w plamach po keczupie na przykład i wszystko zostało dobrze doczyszczone.
Mazder Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Ostatecznie użyłem, tradycyjnie, szarego mydła, wody i ciągu odkurzacza. Wyszło bardzo fajnie.
P-U-M-A Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 Panowie zakupilem autko gdzie są fotele skór + alcantara fotele na moje oko są w bardzo dobrym stanie. Jakie kosmetyki kupić aby dobrze zakonserwować powierzchnie z alcantary.
yukon Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 wyprać i zabezpieczyć impregnatem.
roomioo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam Chciałbym odnowić zmechaconą alcantare i w tym celu proszę was o ocenę moich zamiarów. Prace zamierzam zacząć od dokładnego odkurzenia całości tapicerki. Następnym krokiem ma być przetarcie wodnym papierem ściernym o granulacji 1500 na sucho i delikatne wygolenie pozostałości zmechaceń. Kończąc tą część prac chciałbym ponownie odkurzyć tapicerkę i wyprać ją samą wodą odkurzaczem piorącym. Kiedy wyschnie zabezpieczyć ją lubianym przeze mnie środkiem 303 Fabric Guard. Czy dobrze sobie to wszystko zaplanowałm ? Kolejność jest ok, czy najpierw wyprać później golić? Czy Fabric Guard będzie ok do alcantary ? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Dystrybutor muzycom Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Kilka uwag: 1. Prace zamierzam zacząć od dokładnego odkurzenia całości tapicerki 2. wyprać ją samą wodą odkurzaczem piorącym. Moim zdaniem jeśli prać to rzeczywiście dobrze ją wyczyścić. Zalecam użyć środka w formie presprayu. Lepiej tez wyprać tapicerkę przed goleniem, bo po wypraniu dokładnym wypłukaniu i przeczesaniu włosów jej stan na pewno się poprawi. 3. Następnym krokiem ma być przetarcie wodnym papierem ściernym o granulacji 1500 na sucho i delikatne wygolenie pozostałości zmechaceń. 4. ponownie odkurzyć tapicerkę 5. Kiedy wyschnie zabezpieczyć ją lubianym przeze mnie środkiem.
roomioo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedz Czyli Fabric Guard nie zrobi krzywdy alcantarze?
oranje Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Myślę, że do alcantary śmiało mogę polecić Microvezel. Ładnie odświeża kolor i usuwa plamy, po wyczyszczeniu dobrze jest zaimpregnować .
dunga Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam, czym mogę usunąć marker z alcantry ?? Plama jest wielkości 5x5cm. Jeżeli to coś pomoże to na jutro mogę zrobić zdjęcia.
violinka Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 Hej, odkurzę temat: Na chwile obecną - co polecacie do ręcznego czyszczenia alcantry? (bez użycia odkurzacza piorącego) Coś w stylu, miseczka z wodą, szczoteczka delikatna, szmatka lub aktywna piana. Potem coś do impregnacji po całym zabiegu. O te 2 środki/produkty mi chodzi, dziękuję i pozdrawiam.
michuu Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Ja uzywalem gliptone do alcantary (zestaw) + szczoteczka z naturalnego włosia. Natrysnalem clener zostawilem po chwili natrysnalem jeszcze przeszczotkowalem delikatnie i osuszylem pielucha. I tak kilka razy. Szara alcantara, wyszlo spoko. Nie mozna za mocno trzec i trzeba przeczesac na mokro. Po wychnieciu zaimpregnowac (spray w zestawie). Mozna na koniec troche ogolic jednorazówka, tylko delikatnie i tylko jak masz kulki.
Bieniek Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Mam upackana alkanatre od jeansow na niebiesko.Jak sobie z tym poradzic?
Salwinek91 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 muzycom, możesz powiedzieć w którą stronę czesać alcantare? Czy nie ma znaczenia tylko żeby była cała w tą samą stronę zaczesane?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 13 Listopada 2012 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Po włos. chodzi o to aby te włoski postawić. Aby się nie posklejały i nie były "klapnięte" po wyschnięciu. Jeśli chodzi o przebarwienia. Powinny zejść po praniu. Często przefarbowany jest materiał nośny i przebarwienie zostaje ukryte jak postawisz włosy Można tez za pomocą IPA, ale odradzam początkującym. Bez doświadczenia i dobrego sprzętu będą z tym problemy.
linkgrabber Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Jak zaprowadze do zwyklego kolesia który pierze tapicerki w aucie to jak da za mocną chemie to nie poniszczy mi alcantary? Jest sprawdzony i jak robil ciezarowke bylem zadowolony ale nie chcialbym potem niespodzianek typu plam czy coś w tym stylu Czy lepiej samemu coś podziałać? Odkurzacza pioracego sam póki co nie mam
Rekomendowane odpowiedzi