Tworek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 paid_in_full, Ważne jest aby w rurce przepalić otwory , a nie przekłuć, jak ja to zrobiłem na początku. Przekłuty otwór nie spełniał swojej funkcji - zasklepiał się pod ciśnieniem. A to wszystko dokładnie opisane na pierwszej stronie tematu, wystarczy dokładnie czytać, a połowa waszych problemów, sama się rozwiąże.
Tworek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 faraon3021, no dobra wszystkie
damian Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jak pompujecie powietrzem Marolexa to nie trzymajcie go tylko postawcie. Dodam jeszcze, że jak bierzecie dysze od kwazara to SF, bo jest też niebieska LD, ale po jej zastosowaniu jest gorszy strumień. Filce są w Castoramie chyba niecałe 5zł. Wyglądają na puszyste i nie trzeba docinać.
Shmatan Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Marolex jumbo 5 zagadał - daje całkiem znośnią pianę przy stężeniu 50ml vp neutral ph na litr wody, z tym że jest troche ograniczony jeżeli chodzi o ciśnienie - za wysokie daje mleko, za niskie nie rozpyla piany tylko bije punktowo. Z której strony problem ugryźć? mniej/więcej dziurek, czy mniej/więcej filcu? Jeżeli ktoś miał taki problem to będę wdzięczny za info ;] EDIT: no dobra - zmniejszyłem stężenie do 33:1000 i zaczęło normalnie pianować ;] piana nie jest jak pianka do golenia, ale znacznie bardziej wodnista. Spływa po ok 3 minutach (tzn dalej zostaje jej warstwa, ale od góry już zaczyna odsłaniać lakier), od początku jest lekko płynna co mimo kiepskiego wyglądu powinno lepiej domywać.
quadrifoglio Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 A jak to przepalacie?? Nagrzewacie szpilkę i dotykacie do rurki??
damian Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Pobawiłem się Marolexem i z Neutral pH Foam Pre-Wash też można coś uzyskać. Dysza SF, 2 dziurki, 2 filce, 30ml/1l. Sorry za jakość filmików... http://www.youtube.com/watch?v=xbqRMAkQfR0 http://www.youtube.com/watch?v=AOikKLTn_o0 http://www.youtube.com/watch?v=JhDCUGjEUG8
kojak Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 I kolejne płytki w domowym zaciszu domyte,pewnie jak mało kiedy.
Tworek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 A jak to przepalacie?? Nagrzewacie szpilkę i dotykacie do rurki?? Dokładnie, bierzesz szpilkę, w razie W w kombinerki, co by łapek nie poparzyć, i przepalasz jedną dziurkę 15mm od góry. Ale wypalasz jedną dziurę w jednej ze ścianek tylko.
smalec Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 no dobra to ja mam pytanie. próbowałem robić większą dziurę, zaślepiłem i zrobiłem mniejszą. próbowałem z filcem z gąbki, oraz z jednym, dwoma oraz trzema filcami pod meble (bez kleju oczywiście). za każdym razem leci mleko, a właściwie woda, a końcówka rozlewa wszystko na boki i po opryskiwaczu, słowem kupa syfu naookoło a efektu żadnego. próbowałem z małym i dużym stężeniem valetopro neutral i dupa. jakieś pomysły?
damian Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 słowem kupa syfu naookoło a efektu żadnego. Dobrze dokręciłeś? Jaką masz dysze?
smalec Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 dokręcone dobrze, nie przecieka na gwincie tylko z niebieskiej dyszy herbicydowej tryska na boki. przed chwilą próbowałem z wodą destylowaną bo mam w kranie twardą, próbowałem też z żelem zamiast piany, żeby sprawdzić, czy aby na pewno stężenie dobre. jak dotąd najlepszy efekt uzyskałem dzięki ciepłej wodzie, szamponowi oraz kawałku szmaty do podłogi, piana zrobiła się gęstsza, ale jest to bardzo dalekie od efektu z filmów, a końcówka jak syfiła tak syfi...
paid_in_full Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Na dyszy masz wybite cyfry które określają kont rozwarcia strumienia, co masz napisane ?
smalec Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 niebieska końcówka herbicydowa z zestawu trzech dysz, RS-MM 110*/03...
Shmatan Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jaki opryskiwacz? Te duze maja wieksze problemy - ja mam w sumie 4 dziurki, kazda robiona centymetr pod poprzednia na 4 strony swiata. Stezenie 30:1000, 2 krazki z gabki do mycia naczyn i 1 z jednorazowego "kapcia"
paid_in_full Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 To mniej więcej to samo co ja mam na szarej dyszy Kwazara. Dużo lejesz płynu do opryskiwacza ? Nie przekraczasz roboczej pojemności, może nie ma wystarczającego ciśnienia aby wypchnąć mieszaninę ?
smalec Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 marolex 1500, siedzę i próbuję dalej ale nic nie idzie, żadnych zmian. spróbuję jeszcze z gąbką techniczną...
damian Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Najlepiej nagraj filmik jak to wygląda u Ciebie, coś musi być nie tak...
smalec Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 ok jutro nagram. nadal leje się na boki z końcówki. piana zaczęła być lepsza dzięki zbitej gąbce kuchennej wyciętej w wałek, ale to cały czas nie to. do lepszej piany pewnie jakoś dojdę, tak czy inaczej u mnie filce spod mebli mimo usunięcia kleju nie działają w żaden sposób.
Swoop Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Powiedzcie, bo ja już sie pogubiłem, więc jak najlepiej przerobić marolexa 2l? Mam jedną dziurkę zrobioną grubą igłą, 2szt gąbki w dyszy i ... idzie mleko
faraon3021 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 więc jak najlepiej przerobić marolexa 2l? Trzymac sie instrukcji z pierwszej strony Tzn dzuirka wypalona,koncowka i jej czesci w kolejnosci jak na fotkach. Nie przasadzic ze stezeniem wlasciwej chemii. Filce raczej w formie krazkow tak zeby material nie zapychal wylotu z koncowki. Jesli filc wchodzi za gleboko dzieja sie dziwne historie bo koncowka nie ma mozliwosci wytworzenia wlasciwego strumienia. Nie lac za duzo na raz do zbiornika zeby ciecz nie byla zasysana przez dziurke w rurce i nie ma takiej mozliwosci zeby sprawny Marolex nie dal dobrej piany
Swoop Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 no i dokładnie tak mam, czyli końcówka, 2 krążki wielkości uszczelki, uszczelka i dokręcenie... może to kwestia proporcji bądź gąbki zastąpić filcem ...
faraon3021 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 zastąpić filcem Co chcesz zastapic filcem??
Swoop Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 no te kółeczką z gąbki co mam teraz zamiast wkładek filcowych
faraon3021 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Ja polecem ori filce z glorii Sa rowne i solidne ale dosc drogie. Kazdy inny filc ktory uda nam sie wlasciwie wyciac tez bedzie dobry- choc nikt nam nie podpowie ile go dawac bo praktycznie kazdy filc jest inny. Jest taniej ale przy pierwszej regulacji trzeba troche pokombinowac. Tworek nastawil sie na gabke i mu sie to sprawdza choc musi dokladnie trzymac sie ustalonego stezenia. Rodzaj i ilosc filcu przy stalym stezeniu piany to jedyna regulacja tego typu pianownicy.
Rekomendowane odpowiedzi