Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Przystąpiłem dziś do mycia zakupionych alufelg.

Na początek odsmoliłem PRICKBORT MAC 124.

Następnie Tenzi Prix - zaczął krwawić, ale nie widać żadnego efektu.

45409729674757504866.jpg

Prix-a aplikowałem kilka razy, pędzelkowałem ale niestety opiłki (?) zostają.

Jak to usunąć ?

bocian92 U mnie takie resztki ładnie schodziły glinką.

A z mojej strony pytanie - czym doczyścić TO?

Po potraktowaniu Tenzi Prixem, CarValet Tar & Glue, szczoteczką do zębów i glinką wszystko się doczyściło oprócz tego. Powierzchnia jest nierówna i wygląda jak wżarta w felgę, złuszcza się lakier.

DUYMdPG.jpg

Po potraktowaniu Tenzi Prixem, CarValet Tar & Glue, szczoteczką do zębów i glinką wszystko się doczyściło oprócz tego. Powierzchnia jest nierówna i wygląda jak wżarta w felgę, złuszcza się lakier.

Obrazek

obawiam sie, ze tego nie ruszysz juz :) mialem podobne z tym, ze jasniejsze przebarwienia na felgach z 99roku mega szczury nigdy nie czyszczone :)

Obrazek

obawiam sie, ze tego nie ruszysz juz :) mialem podobne z tym, ze jasniejsze przebarwienia na felgach z 99roku mega szczury nigdy nie czyszczone :)

Ciekawe od czego powstaje. Na szczęście to w niewidocznych miejscach jest :-)

Hej :) Jeśli podobne pytanie już padło, to przepraszam - próbowałam wyszukać, ale bezskutecznie.

Czym doczyścić kołpaki? Standardowy brud drogowy, trochę smoły, trochę ogólnych zabrudzeń. Obawiam się, że środki do felg niekoniecznie będą odpowiednie do plastiku?

Czym doczyścić kołpaki? Standardowy brud drogowy, trochę smoły, trochę ogólnych zabrudzeń. Obawiam się, że środki do felg niekoniecznie będą odpowiednie do plastiku?

Do kołpaków możesz użyć tego samego co do ;) felg zaczynając od mniej agresywnych środków które masz opisane w tym temacie

Czytałem kilka tematów na forum o czyszczeniu felg, ale nadal nie wiem jakie środki są najlepsze. Przede wszystkim nie chcę uszkodzić felg jakąś silną chemią.

Zdjęcia felg:

Foto1

Foto2

Foto3

Foto4

Foto5

Foto6

Foto7

Myślałem o CarPro IronX + jakaś pasta polerska. Jak myślicie?

Panowie mam takie pytanko bo nigdzie nie mogę znaleźć...

Właśnie wrzuciłem na autko felgi które dopiero co polakierowałem w macie :)

czym mogę je myć Tenzi En-Jee ??

czy piana ValetPRO pH Neutral Snow Foam tez będzie ok ?

a i czym je zabezpieczyć ? są jakieś specjalne woski na matowe lakiery ?

336f0fedd0903f46m.jpg

nie czepiać się bo trochę się już uwaliły... a dekielki dopiero będę lakierował :)

Ostatnio pojawił mi się problem na felgach, mianowicie powstały miejsca do których bardzo przylega bród i jest on trudny do usunięcia. Problem pojawił się odkąd zacząłem stosować produkty do felg/aluminium. Nie wiem teraz który łobuz namieszał: iron x, kwaśny Alux z tenzi czy zasadowy specjalny do aluminium. Ja podejrzewam jeden z tych dwóch pierwszych. Miał ktoś podobny problem?

krakow_kult, czekam na Twoją opinię odnośnie Monello :)

Testowałem -- na szybko -> ładny zapach jak na środek krwawiący ph7 (lepiej pachnie niż ironx, dragon czy prix) - powiedział bym że czuć nutę cytrynową. Skuteczny - ladnie krwawi. Gęsty - nie spływa jak iron i prix.

Minusy - w 3/4 butelki rozpadł się atomizer... Przelałem do butelki od tenziego (takie 1litrowe z podziałką + spryskiwacz - fajne, tanie i z funkcją pianowania). Nigdy nie zdarzyło mi się aby atomizer nie wytrzymał i się rozpadł - ale może to tylko przypadek...

Generalnie polecam. Ale wadą jest to że nie ma opakowania większego jak 500ml... Kupił bym 2L

Foty będą jak będę czyścił felgi po zimie - zrobię porównanie prix, monello i dragon.