Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz pytanie co wybrać Iron Tenzi czy Shiny Garage Iron OFF ?

Nie miałem Tenzi Iron, ale SG Iron OFF bleading jest moim zdaniem silniejszy niż IronX :)

Gorzej pachnie, mniej krwawi ale lepiej usuwa zanieczyszczenia.

Jakim środkiem spróbować usunąć przebarwienie na aluminiowej feldze po apc (gołym) które przypadkiem kapnęło na felgę (czy taki preparat jak Meguiar's All Metal Polish poradziłby sobie z czymś takim ) ?

Ja kupiłem zestaw z Tenzi:

- ALux-a

- En jee

- Prix

ALux na zaszczurzone felgi super, en jee do bieżącej pielęgnacji też spoko no i zostaje prix za 1l zapłaciłem 38zł czyli połiwe tego co za 0.5l IronX, orpócz tego że wali zgniłym jajem to super domywa, felgi robią są tak fioletowe że miazga :)

No i Najważniejsze Tenzi kosztuje 40% tego co zapłaci się za marki detailerskie

temat dość rozległy więc przepraszam jeżeli już było ale sporo tych stron a wyszukiwarka daje jeszcze więcej wyników...

czy do czyszczenia felgi można użyć zwykłej gąbeczki kuchennej żeby usunąć mocniejsze zabrudzenia (oczywiście nie szorstką stroną i z użyciem środka do czyszczenia felg)? albo gąbki do mycia ciała? lub jakiś zwykłych szczoteczek do np. rąk? czy muszą to być gąbeczki jakieś specjalne i szczoteczki też? czy wystarczy żeby włosie nie było zbyt sztywne a gąbka zbyt twarda?

mcwiciu, użyj siuwaksu do usuwania smoły i zanieczyszczeń metalicznych. następnie APC albo środek dedykowany do felg. zostaw go na jakiś czas (byle nie zaschnął) i użyj najlepiej pędzelka, albo szczotki do felg, spłucz, jeśli coś jeszcze zostało ponów aplikacje APC.

Mam dwa pytania:

- co będzie bardziej rozsądnie kupić Tenzi Prix czy Tenzi En-jee jako koncentrat ?

- jakim środkiem spróbować usunąć przebarwienie na aluminiowej feldze po apc które przypadkiem kapnęło na felgę (czy taki preparat jak Meguiar's All Metal Polish poradziłby sobie z czymś takim ) ?

En-Jee służy do regularnego mycia felg, w dobrej cenie możesz tez zakupić Shiny Garage Wheel Cleaner. Obydwa środki wydajne bo możesz je rozcieńczać.

Prix usuwa zanieczyszczenia metaliczne.

En-Jee służy do regularnego mycia felg, w dobrej cenie możesz tez zakupić Shiny Garage Wheel Cleaner. Obydwa środki wydajne bo możesz je rozcieńczać.

Prix usuwa zanieczyszczenia metaliczne.

a w jakiej kolejności je stosować ? pierwsze PRIX'em a poźniej En Jee ??

Bo właśnie jestem na kupnie jakiegoś zestawu do mycia felg i korzystnie wychodzi mi własnie tenzi

Wziąłbym ALUX/En-Jee/PRIX co myślicie o takim zestawie ?? czy ma ktoś inną propozycję ??

Dostałam w prezencie nowe, wymarzone felgi :)

Pytanie teraz, czym je wyczyścić i zabezpieczyć przed założeniem?

Jak widać, nie są jakoś szczególnie brudne. Nie mają zapieczonego osadu z klocków, chociaż są lekko przyszarzałe wewnątrz. Są delikatnie porysowane, ze śladami niebieskiego lakieru (prawa górna na zdjęciu). Czym je najlepiej wyczyścić? Jeżeli chodzi o osad z klocków, to po przejrzeniu tematu wstępnie wybrałam Tenzi Prix. Ale co najlepsze będzie na te ślady lakieru?

1781963_549905291775529_1344098068_n.jpg

thorga, możesz spróbować magiczną gąbką lub apc w większym stężeniu.

Do zabezpieczenia możesz wybrać wosk FK 1000 hi-temp lub coś dedykowanego (znajdziesz tego mnóstwo w sklepach partnerskich).

PS. Do jakiego Saaba to zakładasz?