Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Tworek, a gdzie go można dostać? Buszowałem po niektórych sklepach partnerów ale jakoś kiepsko szło z odnalezieniem :o

Przecież masz aluxa ;) Dorzuć prixa i masz ładnie doczyszczoną felgę.

Witam!

Czytam temat i mam niejasność.

Ostatni zrobiło się cieplej, więc wypadałoby wyczyścić felgi. Nigdy nie czyściłem ich żadnymi środkami tylko szampon i szczota. Czasami Dekabit jak mi się chciało. I nigdy nie woskowałem, polerowałem etc. Mam dwa komplety więc te letnie ie są jakoś specjalnie zajechane. Powiedzmy że są odpowiedniego koloru, mają "złote" naloty i w zakątkach czarne opiłki czegoś tam, pewnie pył z klocków.

Jaka jest kolejność stosowania tych wszystkich środków, bo mam w głowie pełno nazw a nie znam zastosowania. Środki kwasowe na początek (np. Alux), następnie zasadowe (np. en-jee) a do normalnego mycia nawoskowanej felgi obojętne (np. Prix)? I drugie pytanie jakie są mi potrzebne na moje zabrudzenia?

• Moderator

Na zaszczurzone felgi preferuje:

- oprysk Prickbortem

- dosc mocna piana aktywna: apc + tenzi truck

- splukiwanie

- osuszanie

- ponownie Prickbort

- Iron X

- powtorka z piany

- Iron X do upadlego :P

Oczywiscie za kazdym razem pedzelkujac, przerobilem juz troche kompletow felg i wszystkie w ten sposob idealnie domylem. Zadnych kwasow nie uzywam...

Majster, za dużo się pieścisz. Po to są kwasy, żeby ich używać, felgi nimi nie uszkodzisz.

Ja zaczynam zawsze od kwasu (Blue Gel lub Super Clean od Kemko), za zwyczaj sytuacja nie wymaga więcej kombinacji i poprawiam felgę deironizerem (Wolf, Iron X, Purplr Rain), na koniec coś do smoły (Prickbort, Autosmart Tradis). Taka kombinacja jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a już trochę kompletów udało mi się do prowadzić do stanu używania.

Przecież masz aluxa Dorzuć prixa i masz ładnie doczyszczoną felgę.

No własnie ciekaw jestem porównania z Aluxem, to chyba podobne środki ?

Czy równie mocne ?

Prix ma pH7 ,a alux 1 i ten drugi to koncentrat ;)

Pewnie nie jest zły, ale chyba tylko do felg lakierowanych. Do polerowanego aluminium pozostaje coś z neutralnym pH, jak IronX na przykład. Ja właśnie na lato zakupiłem takie z polerowanym frontem. Wiem, że to nie ten temat, ale przy okazji zapytam, co jeszcze oprócz IronX nadaje się do czyszczenia felg z polerowanym frontem?

jeffik, Woda z szamponem. Ranty po myciu osuszyć. Jeśli zauważysz delikatną utratę blasku - przelecieć dobrze sealantem do felg, AIO felgen, ewentualanie pastą przystosowaną. Zazwyczaj te posiadają "zabezpieczacze" i ułatwiacze domycia.

IronX moim zdaniem należy używać zależnie od przebiegu. Myjąc samochód co sobotę, to raz na 3-4 mycia, bo tak to "krwawisz" tylko lotnym pyłem z klocków (który jest dzięki wcześniej wspomnianym preparatom "łatwy" do usunięcia bez specjalistycznej chemii).