Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Turzolu takich nagarów typową, nawet bardzo mocną chemią zbytnio nie ruszysz. Niedawno czyściłem u siebie kolektor dolotowy z nagarów i nawet Truck 1:1 średnio się spisał. Najlepszy do takich celów jest jakiś zmywacz warsztatowy tego typu

http://www.slideshare.net/k2compl/k2-br ... a-hamulcow

(ten akurat kupisz w Auchan lub Kauflandzie)

No nic myślałem, że te killery ruszą w jakiś sposób syf w postaci nagaru, ale chyba faktycnzie lepiej zanurzyć graty w benzynie lub nacie na 1-2 doby i wspomóc się specyfikiem, który podał Borek. Akurat mam z Wurtha ale też zmywacz hamulcowy więc się nada

TeeM,

Meguiar’s® Quik Wheel Detailer® jest najszybszym sposobem aby łatwo wyczyścić i nadać połysk Twoim felgom bez użycia mydła i wody! Usuwa lekki pył hamulcowowy i inne zanieczyszczenia drogowe, zanim będą miały szansę przylgnąć do powierzchni felgi. To bezpieczna, wysokiej smarowności formuła usuwająca brud i zanieczyszczenia bez zarysowań. W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów do czyszczenia felg Quik Wheel Detailer jest gotowy do użycia bez wody i eliminuje potrzebę rozwijania węża pomiedzy myciami.

TeeM, pierwsza część tak, a QD to raczej do odnowienia powłoki wosku na felgach a nie do mycia ...

do codziennego mycia możesz kupić choćby Bilberry od VP

czyli w skrócie jak już masz wosk na felgach, to myjesz Bilberry a później lecisz QD

• 1 miesiąc temu...

Do mnie również dotarł ten Meguiars Quik Wheel Detailer to spróbowałem.

felgi miały kilkudniowy brud z klocków oraz z jazdy.

Postąpiłem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, psiknąc na felgę z odległości 20cm, wytrzeć, a później do polerować do czysta. Coś na feldze pozostało bo jest śliska w dotyku. a wiem że FK już dawno nie ma :)

I działa. Felga się błyszczy ten lekki brud bez problemu usunął.

Na zloty jak znalazł :) zobaczę jak się felga będzie brudzić.

Do mnie również dotarł ten Meguiars Quik Wheel Detailer to spróbowałem.

felgi miały kilkudniowy brud z klocków oraz z jazdy.

Postąpiłem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, psiknąc na felgę z odległości 20cm, wytrzeć, a później do polerować do czysta. Coś na feldze pozostało bo jest śliska w dotyku. a wiem że FK już dawno nie ma :)

I działa. Felga się błyszczy ten lekki brud bez problemu usunął.

Na zloty jak znalazł :) zobaczę jak się felga będzie brudzić.

Hmm Ciekaw jestem jak działa z polerowanym AMelinium ^^

• 2 tygodnie później...
dla mnie to +1 dla Bilberry

Dla mnie Bilberry nie ma kompletnie racji bytu. Do bardzo mocno zabrudzonych felg jest za słaby nawet nierozcieńczony a jak już porządnie ogarniemy felgi i je zabezpieczymy to wystarczy przy regularnym myciu auta używać jedynie wody z szamponem do karoserii - wszystko ładnie schodzi.

Jest to jeden z najmniej trafionych detailingowych zakupów w moim wykonaniu, zaraz po produktach Migliore.

Plusem Bilberry jest zapach.

Oczywiście szanuję opinie osób, którym się ten produkt sprawdza - każdy ma inne potrzeby. Moich, jak wyżej opisałem, kompletnie nie spełnia (spełnił). Spowite kurzem galonowe opakowanie zalega w garażowych czeluściach rzeczy zapomnianych.

lukwawa, produkt faktycznie delikatny. "Działa" w bardzo dużym stężeniu, ale na mocno zaflugane felgi - to nawet nie ma co podchodzić. Można wspomagać się spienionym z zamiłowania przy bezdotykowym myciu.

Znaczy się na upartego da radę, ale są mocniejsze "zawodniczki" 8-)

• 2 tygodnie później...

Panowie/Panie :) prosiłbym Was o pomoc tj. nie mogę się zdecydować na środki do pielęgnacji felg :( Na chwilę obecną posiadam Tenzi En-jee do regularnego czyszczenia. Z uwagi, że zbliża się wiosna to chciałbym doprowadzić letnie koła do porządnego wyglądu. I tu właśnie mam problem tzn. nie umiem się zdecydować jakie środki wybrać. Felgi od 5 lat nie były porządnie wymyte :( nie mówiąc już o pozbyciu się pyłu po klockach :/ Jakie polecacie środki jakość/cena. Nie ukrywam, że chciałbym na nie jak najmniej wydać.

Myślałem nad:CarPlan Wonder Wheels, Tenzi Prix, VP Blue Gel

Na smołę posiadam SNB SANESOLV EXTRA. SzaKal rozumie, że próbowałeś tego środka na felgach? Generalnie biorę pod uwagę kupno Iron-X tylko po co płacić tyle pieniędzy jeśli tańszymi środkami uzyskam taki sam efekt. kwestia do przemyślenia:)

Tak się złożyło, że teść posiadał w domu fosol:) Przystąpiłem do zabiegu i wg. mnie szału nie ma :/ Poniższe zdjęcia ukazują stan felgi a raczej jej wybraną część.

Ogólny wygląd felgi

20130312982.jpg

Przed zabiegiem nie zrobiłem zdjęcia mytego kawałka ale każde miejsce wygląda identycznie

20130312983.jpg

oraz po użyciu fosolu 3 krotnie

20130312980.jpg

Szorowałem to dwukrotnie szczoteczką aż mnie palce bolały:) ale efekt nie jest taki jaki być powinien. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Jakieś sugestie?