Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jak w temacie czym się Wam lepiej pracuje?

Menzerna Fg 500 wykończenie ff 3000 lub sf 4000 czy Megs 105 wykończenie 205.

Którym system lepszy.

Posted
Witam,

Jak w temacie czym się Wam lepiej pracuje?

Menzerna Fg 500 wykończenie ff 3000 lub sf 4000 czy Megs 105 wykończenie 205.

Którym system lepszy.

Nie ma tak, który lepszy. Każda z nich ma swoje plusy i minusy.

Podstawowa różnica między tymi systemami, to to, że Megs ma cząsteczki ścierne, które są stałe, a Menzerna się rozkłada na mniejsze cząsteczki podczas polerowania.

Dwa zupełnie inne sposoby pracy z tymi pastami.

Dodam tylko, że moim zdaniem dla osoby, która dopiero co zaczyna zabawę w polerowanie, to łatwiejsza jest praca z Megsem, bo odchodzi czynnik długiego wypracowywania pasty.

Posted

ok dzięki za odp. więc jakie są plusy i minusy obu systemów?

3M mnie zmęczył, chciałbym zdecydować, Menzerna albo Meguiars.

Z Twojego postu wynika, że podczas pracy z 105 po ocenie, że udało mi się usunąć większość defektów lakieru nie muszę schodzić z prędkości w celu lepszego wykończenia?!

205 na średnim i miękkim padzie wykończy powierzchnie?

Menzerna Fg 500 i np. FF 3000 potrzebuje dłuższego wypracowania do osiągnięcia podobnego efektu?

Megs wychodzi drożej dlatego chcę mieć pewność co do wyboru.

Posted
ok dzięki za odp. więc jakie są plusy i minusy obu systemów?

Z Twojego postu wynika, że podczas pracy z 105 po ocenie, że udało mi się usunąć większość defektów lakieru nie muszę schodzić z prędkości w celu lepszego wykończenia?!

205 na średnim i miękkim padzie wykończy powierzchnie?

Jako, że cząsteczki w pastach Megsa nie rozbijają się, ważną rolę w procesie korekty tymi pastami odgrywa nacisk i prędkość, oraz ruchy ramienia.

Posted

zegarek, chyba Ci się pomyliło z 3M.

Przy Menzernie nie ma zbytnio wpracowywania pasty. Rozprowadzenie na najniższych i ogień 1500-2000... tak więc?

Posted

Osobiście miałem Megsa i teraz na Menzerne się przesiadlem. I nie jstetem Bóg wie jakim detailerem, ale lepiej mi się pracuje Menzerną i póki co jakoś wychodzi i jestem zadowolony :)

Posted

SJake te prędkości to rozumiem, że na futrze i fg500 ?

Sprinter możesz coś napisać o różnicy?

Posted
zegarek, chyba Ci się pomyliło z 3M.

Przy Menzernie nie ma zbytnio wpracowywania pasty. Rozprowadzenie na najniższych i ogień 1500-2000... tak więc?

Wiadomo, że 3M nie ma konkurencji jeśli chodzi o czas wypracowywania ;)

Może trochę przesadziłem z tym "zupełnie" innym sposobem pracy, bo to rzeczywiście nie trwa tyle co w 3M, ale polerowanie Megsem można przerwać w dowolnym momencie i nie będzie różnicy.

... więc tylko to :)

Posted

GPR, Na futrze i FG 500, a nawet na miękkich i finish-ach... :)

Megsem można przerwać w dowolnym momencie i nie będzie różnicy.

... więc tylko to :)

:) Paweł, no troszkę się zdziwiłem, jak napisałeś o tym wypracowywaniu, bo ja tego efektu nie zauważyłem.

• 4 weeks later...
Posted

A ja mam takie pytanie, ponieważ zbieram informacje i układam w swojej głowie wszystko na temat polerowania mechanicznego i past.

Otóż tak: Jeżeli chciałbym zrobić korektę na aucie. Np. maska, (gdzie lakier nie jest oryginalny) jest szorstka i tępa w dotyku. Ale nie chce robić 100%ej korekty, tylko zniwelować trochę rys i ją wygładzić. To czy przy takim zabiegu:

1. jest możliwość użycia FG500 na twardym padzie, zrobienie mniej przejazdów i wykończenie FF3000 lub SF4000?;

2. Fg500 + miękki pad i wykończenie jak wyżej?;

3. użycie łagodniejszej pasty niż FG500 na twardym padzie i wykończenie...?

Jakbyście mogli mi przybliżyć te informację będę wdzięczny i rozwieje to moje wątpliwości na przyszłość

poratuje ktoś swoją skromną wypowiedzią ? :(

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Bardzo fajny temat ale za krotki :/

A jak bym mial wybierac pomiedzy megsem 105 potem 205 a menzerna 400/500 a potem 3000 ? To w co lepiej celowac ? Z czym lepiej bedzie sie pracowalo pocatkujacemu. Pomijajac i zostawiajac calkowicie cene jednej i drugiej pasty.

W menzernie boje sie troche tego procesu wypracowywania pasty. :?

Co moglibyscie polecic :o

Posted

To ja mam takie pytanie czy Menzerna Fg 500 na to Megs #205 i na koniec BH lub UDS będzie ok? Z wyżej wymienionych nie mam tylko właśnie Menzerny FG500 i zastanawiam sie czy czy takie połączenie Menzerny z Megsem będzie dobre? Lakier czarny nie jest mocno zmęczony bo ma 2 lata ale na wiosne przydała by sie jakas lekka korekta.

Posted

Pływak, zrobiłem takim systemem: fg500>#205 ostatnie 4 auta zawsze ze znakomitym rezultatem ;) #205 jest rewelacyjna moim zdaniem, jako finish najlepiej mi się nią pracowało na żółtym padzie 3M

• Moderator
Posted

Wedlug moich doswiadczen S17+ tnie mocniej od #205. Jednak ta druga zostawia po sobie lepiej wyciagniete ziarno :)

Posted

s17 to pasta polish, oczywiście na różnych padach można ją różnie wykorzystywać a #205 to typowy finish.

Posted

ok dzięki, szukam czegoś gdzie auto będę mógł zrobić w dwóch etapach...

Kiedyś zrobiłem Lanosa G3 i jak sobie myśle że miałbym 3 razy tak to mi się odechciewa... ale ponoć porządne pasty a farecla to inny świat;)

Posted
w dwóch etapach...

Nie każdy lakier na to pozwoli. Są lakiery, gdzie jeden etap da bardzo sensowne wyniki, a na innych trzy kombinacje to za mało.

Z mojej strony zaproponowałbym Tobie Menzerne 2500 na np. pomarańczowym flexi i 4000 na niebieskim 3Mie. Grubasów nie usuniesz, ale na większości powinno dać zadowalający efekt.

Posted

Również ostatnio zastosowałem Fg400 na białym flexi a jako finish 205 na czarnym ABW i wyszło bardzo ładnie, w słońcu żadnych hologramów.