GPR Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Witam, Jak w temacie czym się Wam lepiej pracuje? Menzerna Fg 500 wykończenie ff 3000 lub sf 4000 czy Megs 105 wykończenie 205. Którym system lepszy.
zegarek Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Witam, Jak w temacie czym się Wam lepiej pracuje? Menzerna Fg 500 wykończenie ff 3000 lub sf 4000 czy Megs 105 wykończenie 205. Którym system lepszy. Nie ma tak, który lepszy. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Podstawowa różnica między tymi systemami, to to, że Megs ma cząsteczki ścierne, które są stałe, a Menzerna się rozkłada na mniejsze cząsteczki podczas polerowania. Dwa zupełnie inne sposoby pracy z tymi pastami. Dodam tylko, że moim zdaniem dla osoby, która dopiero co zaczyna zabawę w polerowanie, to łatwiejsza jest praca z Megsem, bo odchodzi czynnik długiego wypracowywania pasty.
GPR Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 ok dzięki za odp. więc jakie są plusy i minusy obu systemów? 3M mnie zmęczył, chciałbym zdecydować, Menzerna albo Meguiars. Z Twojego postu wynika, że podczas pracy z 105 po ocenie, że udało mi się usunąć większość defektów lakieru nie muszę schodzić z prędkości w celu lepszego wykończenia?! 205 na średnim i miękkim padzie wykończy powierzchnie? Menzerna Fg 500 i np. FF 3000 potrzebuje dłuższego wypracowania do osiągnięcia podobnego efektu? Megs wychodzi drożej dlatego chcę mieć pewność co do wyboru.
bobas Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 ok dzięki za odp. więc jakie są plusy i minusy obu systemów? Z Twojego postu wynika, że podczas pracy z 105 po ocenie, że udało mi się usunąć większość defektów lakieru nie muszę schodzić z prędkości w celu lepszego wykończenia?! 205 na średnim i miękkim padzie wykończy powierzchnie? Jako, że cząsteczki w pastach Megsa nie rozbijają się, ważną rolę w procesie korekty tymi pastami odgrywa nacisk i prędkość, oraz ruchy ramienia.
SJake Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 zegarek, chyba Ci się pomyliło z 3M. Przy Menzernie nie ma zbytnio wpracowywania pasty. Rozprowadzenie na najniższych i ogień 1500-2000... tak więc?
Sprinter Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Osobiście miałem Megsa i teraz na Menzerne się przesiadlem. I nie jstetem Bóg wie jakim detailerem, ale lepiej mi się pracuje Menzerną i póki co jakoś wychodzi i jestem zadowolony
GPR Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 SJake te prędkości to rozumiem, że na futrze i fg500 ? Sprinter możesz coś napisać o różnicy?
zegarek Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 zegarek, chyba Ci się pomyliło z 3M.Przy Menzernie nie ma zbytnio wpracowywania pasty. Rozprowadzenie na najniższych i ogień 1500-2000... tak więc? Wiadomo, że 3M nie ma konkurencji jeśli chodzi o czas wypracowywania Może trochę przesadziłem z tym "zupełnie" innym sposobem pracy, bo to rzeczywiście nie trwa tyle co w 3M, ale polerowanie Megsem można przerwać w dowolnym momencie i nie będzie różnicy. ... więc tylko to
SJake Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 GPR, Na futrze i FG 500, a nawet na miękkich i finish-ach... Megsem można przerwać w dowolnym momencie i nie będzie różnicy. ... więc tylko to Paweł, no troszkę się zdziwiłem, jak napisałeś o tym wypracowywaniu, bo ja tego efektu nie zauważyłem.
marasec Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 A ja mam takie pytanie, ponieważ zbieram informacje i układam w swojej głowie wszystko na temat polerowania mechanicznego i past. Otóż tak: Jeżeli chciałbym zrobić korektę na aucie. Np. maska, (gdzie lakier nie jest oryginalny) jest szorstka i tępa w dotyku. Ale nie chce robić 100%ej korekty, tylko zniwelować trochę rys i ją wygładzić. To czy przy takim zabiegu: 1. jest możliwość użycia FG500 na twardym padzie, zrobienie mniej przejazdów i wykończenie FF3000 lub SF4000?; 2. Fg500 + miękki pad i wykończenie jak wyżej?; 3. użycie łagodniejszej pasty niż FG500 na twardym padzie i wykończenie...? Jakbyście mogli mi przybliżyć te informację będę wdzięczny i rozwieje to moje wątpliwości na przyszłość poratuje ktoś swoją skromną wypowiedzią ?
KaczorRK Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 A czy jest sens po M#205 użyć jeszcze SF4000? Czy SF da lepsze wykończenie niź #205?
Administrator Evo Opublikowano 14 Listopada 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Nie
iljash Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Bardzo fajny temat ale za krotki A jak bym mial wybierac pomiedzy megsem 105 potem 205 a menzerna 400/500 a potem 3000 ? To w co lepiej celowac ? Z czym lepiej bedzie sie pracowalo pocatkujacemu. Pomijajac i zostawiajac calkowicie cene jednej i drugiej pasty. W menzernie boje sie troche tego procesu wypracowywania pasty. Co moglibyscie polecic
Pływak Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 To ja mam takie pytanie czy Menzerna Fg 500 na to Megs #205 i na koniec BH lub UDS będzie ok? Z wyżej wymienionych nie mam tylko właśnie Menzerny FG500 i zastanawiam sie czy czy takie połączenie Menzerny z Megsem będzie dobre? Lakier czarny nie jest mocno zmęczony bo ma 2 lata ale na wiosne przydała by sie jakas lekka korekta.
Borek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Pływak, zrobiłem takim systemem: fg500>#205 ostatnie 4 auta zawsze ze znakomitym rezultatem #205 jest rewelacyjna moim zdaniem, jako finish najlepiej mi się nią pracowało na żółtym padzie 3M
proximo Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Borek A miałeś może okazje pracować na S17+? Jak ją oceniasz przy #205
Moderator krd Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wedlug moich doswiadczen S17+ tnie mocniej od #205. Jednak ta druga zostawia po sobie lepiej wyciagniete ziarno
SzaKal Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 s17 to pasta polish, oczywiście na różnych padach można ją różnie wykorzystywać a #205 to typowy finish.
dartzeel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Co myślicie o połączeniu FG500 + SSR1 na finish?
dartzeel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 ok dzięki, szukam czegoś gdzie auto będę mógł zrobić w dwóch etapach... Kiedyś zrobiłem Lanosa G3 i jak sobie myśle że miałbym 3 razy tak to mi się odechciewa... ale ponoć porządne pasty a farecla to inny świat;)
booohal Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 w dwóch etapach... Nie każdy lakier na to pozwoli. Są lakiery, gdzie jeden etap da bardzo sensowne wyniki, a na innych trzy kombinacje to za mało. Z mojej strony zaproponowałbym Tobie Menzerne 2500 na np. pomarańczowym flexi i 4000 na niebieskim 3Mie. Grubasów nie usuniesz, ale na większości powinno dać zadowalający efekt.
Sucre Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Również ostatnio zastosowałem Fg400 na białym flexi a jako finish 205 na czarnym ABW i wyszło bardzo ładnie, w słońcu żadnych hologramów.
Rekomendowane odpowiedzi