Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I pewnie potwornie swędzą.

Też myśałem że to od szamponu ale używałem różnych szamponów i czasami uczulenie miałem a czasami nie.

Kiedyś przez dłuższy czas myłem nawet auto samą wodą (akurat to była wywrotka więc lakieru nie było szkoda) i raz na jakie czas też coś mnie uczulało od samej wody :shock:

Moim zdaniem to kwestia drobnoustrojów lub dodatków zawartych w wodzie , wlewanych w stacji uzdatniania wody (wsypią za dużo albo nieraz robią okresową dezynfekcję kanalizacji).

P.S.

Tenzi akurat nie używam ale znam kogoś kto używa i chyba się na nią przerzucę bo jest czasem połowę tańsza od nerty :-]

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

W moim przypadku to na pewno piana, bo myje szamponem tej firmy i nic się nie dzieje, a po pianie od razu. Za pierwszym razem złapało najmocniej, wyglądało prawie jak by było poparzone ogniem i goiło się ponad miesiąc. Teraz unikam mocnej chemii, wychodzi to na dobre mnie i samochodowi :-]

Opublikowano

Apropo nerty (piana aktywna), zauważyłem, że robi ona dziwne ślady na plastikach i gumach w niektórych samochodach. Takie jakby wypalone kropki, jaśniejsze. U mnie to się też stało... :x Czym to jest spowodowane? jak tego unikać? i czym to usunać?

Opublikowano

Witam:) Chciałem wam pokazac jak wyglada u mnie collinite po 2-óch miesiącach od położenia 2-óch warstw. Dodam iż była robiona korekta lakieru recznie :

Szampon dodo

Glinka Bilt hamber

Megs UC

AG SRP

Wosk Collinite 476 2 warstwy w odstepie 24h.

miedzy czasie po umyciach stosowałem Smartdetail jakies 3 razy.

Auto nie dużo jezdzone myte raz w tygodniu Dodo.

Na poczatku zauważyłem że woda duzo szybciej spływała z karoserji teraz to jest dużo gorzej. Czyżby Colli juz zszedł???

http://img842.imageshack.us/f/s7004821.jpg/

http://img837.imageshack.us/f/s7004822.jpg/

http://img826.imageshack.us/f/s7004823.jpg/

Na filmiku z maski woda spływała około minuty i potem była prawie sucha. :o

Opublikowano

hmm , może i się nie znam , ale na zdjęciach przedstawiających kropelki to chyba sygnał wosk się kończy , po za tym drugi filmik ( czerwona maska ) , to wolno ta woda spływa , wolniutko robią się suche obszary , tylko nie wiem czy to juz efekt wielokrotnego mycia , czy film był robiony zaraz po nawoskowaniu :o .

Mówisz że 2 miesiące temu woskowałeś , sam juz nie wiem czy na zime kupować Colli czy Megsa czy 845 czy pojechać " po bandzie " i kupić PB EX-P - ciepły garaż/miejsce zawsze znajdę do nawoskowania a miesiąc może półtora wytrzyma ...

Opublikowano

czy film był robiony zaraz po nawoskowaniu :o

Woskowane auto było 2 miesiace temu i tak jak zauważyłes ze bardzo wolno woda spływa i mi sie wydaje ze wosk sie konczy ale co by było przyczyna ze tak szybko??? Dodam że ojca samochód bez żadnego przygotowania i korekcji lakieru nawoskowałem Sonax Extreme i lepiej sie trzyma i dłużej niż mój po pełnej korekcie ''najtrwalszym woskiem''. Wiekszosci moje auto stoi w garazu myje go bardziej z kurzu niz z brudu deszczu prawie zero niewiele kilometrów może 800 i takie cyrki.Myje za każdym razem na 2 wiadra mikrofibrą, wycieram do sucha recznikiem CHEMICAL GUYS MIRACLE DRYER potem jeszcze drugim z mikrofibry. Przez ten okres psikałem po myciu Smartdetail co tez ma za zadanie przedłużyc wosk a tu nic. Chyba że szampon go zmył ale wątpie daje 10ml na 10 litrów wody czyli jak podaje producent.

Opublikowano

Tez mi sie wydaje, ze wosk sie konczy :(. Szczerze to jestem zdziwiony bo u mnie Natty's Red po 2 miesiacach wygladal o wiele lepiej - myty co tydzien, szampon Zymola i Sonaxa, nie traktowany zadnym quick detailerem. Co prawda trudnych warunkow nie mial - praktycznie nie padalo za to bylo cieplo i to nawet bardzo.

• Moderator
Opublikowano

U mnie po tygodniu zszedł niby też wytrzymały FK 1000p ale cały czas lało,

teraz wytrzymał niecały miesiąc ale za to ciągle w słońcu, auto niegarażowane - myślałem że te historie o 6 miesiącach utrzymywania się wosku dotyczą aut garażowanych a tu widzę że też nie.

Pozostaje tylko woskować auto co miesiąc jak się chce ładnych kropelek :)

Opublikowano
U mnie po tygodniu zszedł niby też wytrzymały FK 1000p ale cały czas lało,

teraz wytrzymał niecały miesiąc ale za to ciągle w słońcu, auto niegarażowane - myślałem że te historie o 6 miesiącach utrzymywania się wosku dotyczą aut garażowanych a tu widzę że też nie.

Pozostaje tylko woskować auto co miesiąc jak się chce ładnych kropelek :)

albo lepiej przygotować powierzchnię ;)

Opublikowano
albo lepiej przygotować powierzchnię ;)
:good:

Wydaje mi sie, ze wazne jest tez przestrzeganie zalecen producenta czy dobrych praktyk ktore mozna znalesc na forum co do przerw w nakladaniu kolejnych warstw srodkow.

• Moderator
Opublikowano

dach był wyglinkowany, przejechany ręcznie ssr1 i położony wosk przy normalnej temperaturze w garażu, niestety po zabiegach autko wraca pod chmurkę.

Tydzień temu poprawiałem dach a dziś już wosku prawie nie ma - pewnie mam tu jakieś agresywne deszcze.

Chyba że pojęcie cienka warstwa wosku biorę zbyt dosłownie :D ale niektórzy pisali że próbka FK może starczyć na 10 woskowań to widzę że chyba mieszczę się w normie...

Opublikowano

jak aplikujecie natual looka na plasiki wewnętrzne? Ja robile kropke na mikrofibrze i wcieralem ale wydaje mi sie, że niezbyt równo go nalozylem. Jak wy to robicie ; )?

Opublikowano
jak aplikujecie natual looka na plasiki wewnętrzne? Ja robile kropke na mikrofibrze i wcieralem ale wydaje mi sie, że niezbyt równo go nalozylem. Jak wy to robicie ; )?

Kropla wielkości 1 groszówki na aplikator piankowy Megsa i wcieram w plastikowe elementy. Następnie przecieram suchą i czystą mikrofibrą wtedy element dostaje matowego wyglądu

Opublikowano
U siebie nie zauważyłem czegoś takiego - lub tego nie widzę. Mówimy o nerta carnet jumbo :)

a ja o nerta truck cleaner 2000 :)

Opublikowano
U siebie nie zauważyłem czegoś takiego - lub tego nie widzę. Mówimy o nerta carnet jumbo :)

a ja o nerta truck cleaner 2000 :)

O Matko :shock:

Przecież to jest do ciężarówek, strasznie mocne.

Opublikowano

auto po myciu i glinkowaniu, jeden dzień pod chmurką, można detailerem (PD spray&gloss) pociągnąć przed zastosowaniem UC Megs'a ? Chodzi mi o usunięcie ew zabrudzeń co by ich z UC nie wcierać w lakier (stosowane ręcznie)

Opublikowano
O Matko

Przecież to jest do ciężarówek, strasznie mocne.

no niestety :/...a co polecacie do osobówek?

Opublikowano

Szachi - można, tylko szkoda QD. Chyba lepiej spłukać wodą albo nawet umyć normalnie (wiele osób zaleca mycie po glince). Po glinowaniu lakier powinien być czysty i chodzi zapewne o pozbycie się kurzu, który osiadł od czasu glinkowania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.