Siwy Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 Ja robilem tak ze wlewalem 150 lub 200ml piany VP ph neutral snow foam reszte wody do butelki od pianownicy.
wwiecha Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 mówię Ci, zrób sobie mieszankę 1:1 i pokręć regulacjami
ad4m3k Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2012 też mam podobny problem. Mam myjkę B&D 1400 oraz pianownicę kupioną na allegro od firmy "techcar" czy coś podobnego. Posiadam pianę ValetPro neutral pH snow foam. Efekt jest taki że piana jakaś tam jest ale nie za gęsta i szybko spływa. Muszę chyba sprawdzić jak polega wyżej pisze zrobić 1:1. Zazwyczaj robiłem proporcję 1:10.
lakikwap Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2012 ad4m3k, niema opcji, musi być pianka i do golenia przy 1:10. U mnie w pianownicy techcara cały czas świetna piana nawet przy jakiś 70ml na litr. Aaa pianownica przeżyła już z rok katowania różnymi nawet mocnymi chemiami, bez żadnych czyszczeń itp. a pianka super.
andrzej166 Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 ale czy takie wysokie stężenia nie zeżrą wam wosku od razu? albo nie osłabią? przede wszystkim trzeba próbować na różne sposoby, bo jest mnóstwo czynników wpływających na jakość piany. u mnie najlepiej sprawdziła się ciepła woda w zbiorniku pianownicy.
Tomek6 Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 ale czy takie wysokie stężenia nie zeżrą wam wosku od razu? albo nie osłabią? Zależy jakiej piany użyjesz. Możesz kupić pianę bezpieczną dla wosku. Ja od pół roku leję VP Snow Foam i nie zauważyłem, żeby osłabiała wosk
faraon3021 Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 126 stron tematu o pianownicach a czy ktos potrafi odpowiedziec jakim stezeniem piany pracuje? Jak to oblicza i jakie jest to bezpieczne? ale czy takie wysokie stężenia Wysokie czyli jakie? Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, ale jedna i ta sam lanca pianujaca w polaczeniu z inna myjka da inne stezenie. Waz i cisnienie w nim moze miec wplyw na filalne stezenie, czyli zmienic je moze zwykle zalamaniwe na wezu. To wszystko sprawia ze jeszcze zostane przy recznej pianownicy.
TADEK14 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Jaka pianownice wybrac P.A czy MTM
escimo Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 TADEK14, ja mam P.A. i nie ma powodów do narzekań
cubstone Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Ja natomiast borykam się z przypadkiem słabo pianującej pianownicy PA. Piana której używam to Magifoam: Stężenie w tym przypadku to 1:6 z zimną wodą. Najmocniejsze, jakie testowałem na Magi to 1:5, ale problem ten sam. Co ciekawe, pianownica potrafi wytworzyć bardzo gęstą pianę, udało mi się taką uzyskać przy stężeniu Dimera 1:3. Podejrzewałem, że wina leży w Magifoam, ale resztki tego samego roztworu, co na obrazkach powyżej przelałem do Glorii i efekt był następujący: Gdzie może leżeć problem?
cubstone Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Nic nie rozkręcałem, myślałem że jest to "jedność". Zaraz przyjrzę się jak ją otworzyć i sprawdzę sitko.
voldi22 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 A kręciłeś pokrętłem we wszystkie strony i testowałeś?
cubstone Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Tak, wszystkie możliwe warianty przetestowane. Spróbuję się dostać do sitka i zobaczymy co sobą prezentuje.
faraon3021 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 cubstone, W Glorii masz piane z roztworu 1:5 a w lancy 1:"diabli wiedza" Czyli na zdrowy rozum, bardziej by mnie zdziwilo gdyby nie bylo roznicy w konsystencji piany i sile domywania
cubstone Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 faraon3021, No ok, ale czytając ostatnio trochę o tych stężeniach to i tak powinna być "lala" Nic to, do sitka się dokopałem, do rana będzie się kąpało w occie i zobaczymy jaka piana wyjdzie po tej kuracji. Dla potomnych odświeżam: Instrukcja demontażu pianownicy PA : http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... hp?t=84349
TADEK14 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Moze ktos cos powiedziec na temat piany Temachem Snow Foam
cubstone Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Jak napisałem, tak też zrobiłem. Sito czyściło się całą noc, rano poskręcałem pianownicę i poszedłem sprawdzić stężenie 1:6. Niestety, żadnych zmian, cały czas leci rzadkie mleko. faraon3021, jednak miałeś rację Zastosowałem stężenie 1:1 i wreszcie jest tak jak trzeba: Będę jeszcze sprawdzał inne stężenia, żeby dojść do optymalnego, ale teraz już przynajmniej wiem, że to tylko kwestia odpowiednich proporcji.
citrofan Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 kolego ocet za słabo odkamienia.ja polecam elektrolit taki jak kupisz na stacji paliw.jak polezy noc napewno bedzie Ci działac jak nalezy
andrzej166 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 czytam to na opakowaniu VP neytral snow foam: "Pianownica—dla pojazdów zabezpieczonych trwałym woskiem lub sealantem—rozcieoczenie maksymalne 1:400—dobierz rozcieoczenie do możliwości pianownicy. Nanieś pianę na całe auto i pozostaw do zniknięcia. Spłucz samochód zaczynając od dołu do góry. Opryskiwacz—na niezawaoskowane lub zabezpieczone słabym woskiem auta—rozcieocz 1:25 lub dla ciężkich zabrudzeo 1:15. Spryskaj dolne partie, nadkola itp. Pozostaw do zniknięcia piany, następnie spłucz dokładnie zaczynając od dołu do góry. Spłukuj myjką ciśnieniową dla lepszego efektu." Natomiast wcześniej jest napisane: "PH NEUTRAL SNOW FOAM to niezwykle bezpieczna piana aktywna do mycia wstępnego. Z łatwością usuwa owady i inne zanieczyszczenia drogowe, zapewniając skuteczne i bezpieczne dla wosku mycie za każdym razem. Jest również bardzo wydajna dzięki rozcieoczalności do 1:25" jak to rozumieć?
Stefan-16 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Dokładnie to samo mnie zastanawia:D
cyga Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Chce kupić Pianownice PA do Nilfiska C110. Zależy mi oczywiście na oryginale... Zauwazyłem, że dużo ludzi kupuje od użytkownika PPHU-WERA (allegro), jednak czy można u niego dostać pianownice do Nilfiska? //puściłem zapytanie do sprzedającego, mimo to czekam na Waszą odpowiedź - może jest jakieś inne, dobre źródło pianownic?
proximo Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 wera ma do wszystkiego pianowice, moze akurat na aukcjach nie mieli koncowki nilfiskowej Ludziska biora od nich PA i nie narzekaja Sam nebawem kupuje
Moderator Eryczek Opublikowano 23 Września 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 cyga, jest tak jak napisał proximo, WERA wystawia na Allegro dwie, trzy pianownice z najbardziej popularnymi końcówkami (Karcher K2-K7, HD itd.) ale mają w ofercie wszystkie końcówki
sebek0720 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 Panowie, chciałem kupić pianownice P.A + VPNSF lub Magifoam jednak czytając ostatnio ten temat trochę mi się tego odechciewa. Piszecie, że nie można określić ile wody idzie z myjki i należy stosować sporo większe rozcieńczenia niż piszą na opakowaniach bo inaczej będzie mleko. Jednak co mnie zastanawia... sporo osób tutaj stosuje rozcieńczenia 1:1. Jak Wam się to kalkuluje? Magifoam 1 litr - 65 zł... jakbym miał to rozcieńczać 1:1 to starczy mi na max 4 pre-washe. Wychodzi to ok. 17 zł pre-wash. Z tego wynika, że aktywną pianę opłaca się stosować jedynie w pianownicach ręcznych. Chyba, że kupię coś pod kompresor a nie pod myjkę... a to znowu jest koszt ok. 1000 zł.
Rekomendowane odpowiedzi