kritt Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Czy aktywna piana bez pianownicy traci swoje właściwości ?
kamilgt Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Możesz spryskać samochód mieszanką piany z wodą (taką jak do ręcznej pianownicy) ze zwykłego opryskiwacza/atomizera i to wystarczy ja ostatnio specjalnie wyciągnąłem po jednym filcu z pianownic, żeby piana była bardziej mokra w prewashu chodzi o to, żeby ten brud namoczyć dobrze chemią i żeby ta mokra warstwa się utrzymała jak najdłużej na lakierze
faraon3021 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 kritt, wiecej splywa i sie marnuje, a czasem robia ze dziwne zacieki po kroplach ktore spywaja po lakierze.
chris18404 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie na ile razy mycia osobowego samochodu wystarczy baniak 5l piany aktywnej??? albo inaczej ile potrzeba ml tego płynu aby umyć samochód???? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Moderator Eryczek Opublikowano 4 Grudnia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 chris18404, nie mówię żebyś przeczytał cały temat ale zerknij chociaż na ostatnie trzy strony...
chris18404 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 dzięki za odpowiedź lecz przeczytałem ostatnie strony i tematy dotyczą pianownic ręcznych a mi chodzi o taką co się używa z myjką ciśnieniową (karcher).... Chyba że to bez różnicy 90ml płynu na 900ml wody???? Cy taka ilość starczy przelecieć całe auto aby był efekt????.......
malajkat Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Do PA to raczej ok. 200-300ml. Zależy jaką pianę chcesz mieć i jaka pianownica.
Paviarotti Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 malajkat, do PA dawałem pianę SG w stężeniu 1:8 (plus minus) i była mega gęsta.
matteo Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Na prawdę trzeba robić stężenie ok 10% do MF przy pianownicy PA? Na ile litr takiego roztworu wystarczy? Przy cenie MF to dość nieekonomiczne Np do ręcznej pianownicy wystarczy jakieś 40-50ml na litr wody i mamy piankę ps mam pytanko, czy piana o PH 12,5 w stężeniu 2-3% zmyje wosk z karoserii?
Moderator Eryczek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 matteo, lejąc z PA, mnie schodzi ok pół litra gotowego roztworu na auto. Na temat ekonomii już była rozmowa. Wygoda (PA) kontra ekonomia i precyzja (pianownica ręczna).
matteo Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 matteo, lejąc z PA, mnie schodzi ok pół litra gotowego roztworu na auto. Oki o to mi chodziło A jak z tą moją pianką i woskiem, zje mi to wosk w takim stężeniu? Jest to dokładnie piana nerta sky we64.
Moderator Eryczek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 matteo, MF to Magi od Autobrita? Jeśli tak to w tym stężeniu nie zjada wosku.
matteo Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 matteo, MF to Magi od Autobrita? Jeśli tak to w tym stężeniu nie zjada wosku. Nie nie Eryczek chodzi mi o tą o PH 12,5 w stężeniu tak około 3%. 2 posty wyżej podałem nazwę
filiproll Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 czy ktoś z was testował Meguiars Hyper Wash do pianownicy?
ValetPRO Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Planuję taki zakup pianownica Epoca i piana Valet Pro Snow, chciałem się dowiedzieć jak dawkować pianę uzyskać dobry efekt i by nie była " za mocna " w sensie pożerania wosku. Pozdrawiam Jaką masz pianę na myśli, ValetPRO pH Neutral Snow Foam, Advanced Neutral czy Snow Foam Combo 2 ?
filiproll Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 a jak najlepiej dawkować ValetPRO pH Neutral do pianownicy PA?
W1Michal Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 mam pytanie. Czy aktywna piana radzi sobie z zaschnietym brudem na nie mytym, aucie przez jakieś 2 miesiące ? generalnie jeźdże na bezdotyk spłukac auto wodą ale po wyschnięciu auto jest nie wiele czystsze niż przedtem. I tak pomyslałem zakupić ręczną pianownicę, aczkolwiek niewiem czy piana da radę z takim brudem, wiekszosć filmików jakie widziałem w różnymi pianami stosowana była na lekko brudnym aucie lub wręcz czystym, co sądzicie ?
faraon3021 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 co sądzicie ? Piana nie myje, a jedynie ulatwia wlasciwe mycie, zmiekczajac i brud i powodujac jego wstepne odklejenie od podloza. Reszte przy delikatnym zabrudzeniu (zakurzeniu) ma zalatwic wysokie cisnienie z myjki, lub szampon i dwa wiadra przy silniejszych albo bardziej utrwalonych zabrudzeniach . Oczywiscie caly czas chodzi o bezpieczne mycie.
sobiepan Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 W1Michal ja ci napiszę tak Także słyszłem,że to ma być mycie wstepne ,potem dwa wiadra itd.Sam myję od roku pianą tenzi i naprawde daje radę .Tylko piana potem zmycie i jest czyste.PO myjce jest takie jak piszesz-podmyte.Fakt ,że ja mam profesionalną PA i myjką ciśnieniowa koło domu.Ale tylko samo pianą i nie muszę myć recznie.Super szybko i ok. Wszystko idealnie domyte.Także mocno brudne auta.
faraon3021 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ale tylko samo pianą i nie muszę myć recznie.Super szybko i ok. Wszystko idealnie domyte.Także mocno brudne auta. Nie przesadzasz z tym "idealnie czyste"? Nawet jesli dasz silna piane i domyje wiecej to ucierpi na tym wosk, dressingi, wycieraczki itd itd. Dodatkowo nie wiem co na to chromy, plastiki, polerowane aluminium, uszczelki itp.
maciek-drummer Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Planuję taki zakup pianownica Epoca i piana Valet Pro Snow, chciałem się dowiedzieć jak dawkować pianę uzyskać dobry efekt i by nie była " za mocna " w sensie pożerania wosku. Pozdrawiam Jaką masz pianę na myśli, ValetPRO pH Neutral Snow Foam, Advanced Neutral czy Snow Foam Combo 2 ? Mam na myśli pianę ValetPRO pH Neutral Snow Foam. Jak myślicie czy 1,5 litra w pianownicy Epoca wystarczy by "obskoczyć" Golfa IV Kombi???
faraon3021 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Mam na myśli pianę ValetPRO pH Neutral Snow Foam. To bardzo delikatna piana i trudno przedobrzyc. Ja dodaje do niej APC. Jak myślicie czy 1,5 litra w pianownicy Epoca wystarczy by "obskoczyć" Golfa IV Kombi??? Przy odrobinie wprawy nie bedzie problemu.
maciek-drummer Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Faraon a jak to APC ma się do wosku, nie zmyje ???
faraon3021 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Nie wiem jak zyje wosk mam BSD Sonaxa
Rekomendowane odpowiedzi