Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki chłopaki. Teraz to już zostanie tak jak jest (chyba że w słońcu będzie to masakrycznie wyglądać), bo fura i tak idzie na handel, ale chciałem wiedzieć na przyszłość jak działać w takich przypadkach.

Opublikowano

Witam, mam nałożony Megsa Ultimate Liquid Wax , po każdym myciu stosowałem Meguiar's Gold Class Carnauba Premium Quik Wax teraz na zimę chcę nałozyc Colli 476s czy Meguiars Ultimate Polish Pre - Waxing Glaze wyczyści stary wosk pod Colli ? Taki akurat mam Cleaner .

Opublikowano

cubstone, całkiem niedawno był robiony passat w identycznym kolorze, i był malowany. Po Menzernie 4000 holsy pod halogenem minimalne, pod brinkmanem straszne :) SV CF Regular ręcznie pomógł i praktycznie w 95% holsy zniknęły :)

Opublikowano

Czy jest jakikolwiek sens w przejechaniu auta clenearem Auto Finesse Tough Prep przed położeniem DG #601? Wiem, że DG #601 usuwa również pozostałości wosków, ale jakoś nie przemawia do mnie fakt, że DG #601 nie ściągamy z auta, tylko nakładamy na to bezpośrednio np. DG #111. Zastanawiam się po prostu, czy przez wcześniejsze zastosowanie cleanera nie zwiększymy dodatkowo trwałości wosku.

Przerabiał ktoś taki patent? Cleaner + DG #601 + DG #111?

Opublikowano

Jak dla mnie to jak najbardziej cleaner przed 601. Nawet po tym bym ipa przetarl i wtedy 601 i 111 i tak bede robil przed zima na aucie.

Opublikowano
Przerabiał ktoś taki patent? Cleaner + DG #601 + DG #111?

To jest właśnie patent... ;) #601 nie jest cleanerem, oczywiście usunie lekkie zanieczyszczenia, w/g mnie poprawia śliskość i umożliwia natychmiastowe warstwowanie #111, ale jak najbardziej przed zabiegiem wskazany jest typowy cleaner i ew glinka...

p.s. było wielokrotnie, ale rozumiem że znaleźc coś teraz to może się odechcieć....

Opublikowano
To jest właśnie patent... ;) #601 nie jest cleanerem,

I tutaj właśnie zmyliło mnie info na stronie producenta i dystrybutorów - wszędzie ten produkt jest nazywany cleanerem :dontknow:

Dzięki! :good:

Opublikowano
Wiem, że DG #601 usuwa również pozostałości wosków, ale jakoś nie przemawia do mnie fakt, że DG #601 nie ściągamy z auta, tylko nakładamy na to bezpośrednio np. DG #111.

Bo go ściąga się razem z woskiem. Wax Paradise o tym pisał.

To jest właśnie patent... #601 nie jest cleanerem, oczywiście usunie lekkie zanieczyszczenia, w/g mnie poprawia śliskość i umożliwia natychmiastowe warstwowanie #111, ale jak najbardziej przed zabiegiem wskazany jest typowy cleaner i ew Glinka...

Czemu tak uważasz ??

• Administrator
Opublikowano

Ja podzielam opinie Grubego. Podchodząc do sprawy w prosty sposób - mam na aucie syf, różne osady, stare woski, olejki etc, czyli wszystko co powinien usunąć cleaner. Teraz aplikuje 601, i co się dzieje z całym tym syfem ? Magicznie znika ? ;) Łączy się z 601 ? W pierwsze trudno mi uwierzyć, w drugie bardziej, ale tak czy inaczej kładziemy potem #111 na ten zaprawiony róznym syfem 601. Do mnie taka koncepcja nie przemawia ;)

Opublikowano

Mówicie sobie co chcecie , ale dla mnie cleaner Duraglossa to wyłącznie #652 , #671 lub #101 , #601 to podkład pod woski duraglossa mający poprawić związanie się wosku z lakierem i znacząco wpływający na ich trwałość .

Kompletnie nie trafiaja do mnie stwierdzenie , że ktoś umył auto i dał #601 i na to wosk i całe ścierwo z drogi i powietrza cudownie jakoś zniknęło . Tutaj zgadzam sie z Evo .

Opublikowano

Ja kiedyś położyłem 601+TC na w miarę świeży wosk naturalny. Efekt? TC trzymał, że "ho ho" kilka miesięcy aż go nie zdjąłem. Co wcale nie oznacza, że 601 jest cleaner-em, bo... nie jest ;). To podkład pod wosk, który ma pewne cechy cleaner-a, czyli potrafi usunąć stare olejki, woski etc., ale nie poradzi sobie z:

-smołą,

-sokiem z drzew,

-utlenieniem,

-lotną rdzą itd.

, z czym z łatwością radzi sobie glinka+cleaner.

Panowie, nie ma co deliberować: umyjcie auta, podzielcie panel na kilka części i zróbcie własne eksperymenty. Jestem pewien, że najlepszy efekt da: glinka+cleaner+601+sealant.

601 samo w sobie nie usunie starego wosku, dopiero połączenie podkładu i wosku, przynosi oczekiwany skutek. Co ciekawe, 601 można aplikować z sealantem za jednym razem w proporcji 1:4. Kombo 601+sealant to nic innego jak swego rodzaju AIO, nie ważne czy zmieszane przed użyciem, czy aplikowane jeden po drugim. Nie ma tu żadnej magii- jak nakładamy AIO to też wystarczy spolerować i mamy w miarę oczyszczony i zabezpieczony lakier :D. Takie kombo ma jednak krótką datę przydatności do spożycia :D - zaledwie kilka godzin, dlatego DG wymyślił... dwa towary: 601 (podkład) i wosk.

OK. A może olać te 601 i wystarczy nałożyć tylko sealant bezpośrednio po "prawdziwym" cleaner-ze? Można i tak, i wcale tragedii nie będzie :D. Ja np. różnicy w wyglądzie pomiędzy sealant-em poprzedzonym 601 i bez 601 nie zauważyłem. Przez pierwszy miesiąc nie było też różnicy w ingach. Dopiero po kilku myciach/ dłuższym okresie, widać, że 601 poprawia trwałość wosku.

#671 lub #101

Te produkty też nie są cleaner-ami w sensie stricto. #671 i #101 to sealant-owe AIO, z tym, że ten pierwszy ma mniejsze właściwości ścierne, ale za to więcej wypełnia, zaś ten drugi leży bardzo długo jak na AIO- bez problemu miesiąc, dwa, a nawet trzy ;).

Opublikowano

Podpowiedzcie mi proszę, który najlepiej cleaner użyć (nakładanie ręcznie) pod DG #601+111. Auto 1,5 roczne a na nim resztki Sonax BSD i wcześniej nigdy nie było na nim innych wosków itp.

Opublikowano
cleaner duraglossa, 672 ma chyba numerek ;)

Czy aby na pewno chodzi o 672 - bo nie mogę takowego znaleźć?

Opublikowano
mam na aucie syf, różne osady, stare woski, olejki etc, czyli wszystko co powinien usunąć cleaner. Teraz aplikuje 601, i co się dzieje z całym tym syfem ? Magicznie znika ? ;)

O to mi właśnie chodziło.

No to zobaczymy, jak AF Tough Prep będzie współpracował z sealantem DG :)

Opublikowano
kamilowi, chodzilo o Duragloss Pre-Cleaner #652 :mrgreen:

No to jeszcze jedno pytanko bo lakier na aucie mam przyzwoity gdyż auto nie jest stare a na tym #652 jest napisane cyt. "Duragloss PreCleaner jest szczególnie polecany w przypadku starszych, zmatowionych lakierów? - czy mimo wszystko z niego skorzystać czy może coś innego nie koniecznie z DG ale abym mógł go nałożyć ręcznie bo nie mam maszyny a nawet gdyby to nie potrafię tego zrobić.

Opublikowano

Pimps możesz smiało brać #652 , nic sie nie stanie , to jest czysty cleaner bez dodatków maskujących jak #671 , mam oba i jestem bardzo z nich zadowolony ( do wosków DG )

Opublikowano

ja mam pewną prośbę. Próbowałem używać achillesa, ale - jakoś mnie ten cleaner nie lubi :) Próbowałem wypracowywać go na różne sposoby, a i tak zostawały smugi, których nie mogłem usunąć. Jest coś łatwiejszego do obróbki, co byście zaproponowali?

Opublikowano
DJ LP + rotacja 600 - 1000obr + pad 3m/flexi finishing, będzie ok?

LP bardzo się lubi z żółtym 3M i spokojnie sobie radzi wtedy ze śladami po glince czy takimi typowymi kilkumiesięcznymi defektami po myciu i wycieraniu, których nawet wprawny detailer nie uniknie