Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sucre, Ni hu ja ... porządnego sonax-a nie kupisz z markecie :D

Ja kiedyś już coś takiego testowałem ...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem się dowiedzieć jak spisze się politura (typu PB Black Hole) użyta alternatywnie zamiast cleanera? Ma ona także właściwości czyszczące. Czy efekt może być porównywalny, czy nigdy nie osiągniemy w miarę podobnych rezultatów?

Opublikowano
Nie spisze się.

wosk ucieknie jeszcze szybciej.

Rozumiem, a w takim razie czy jest sens nakładać dodatkowo przed woskiem cleaner na lakier po korekcie, następnie dokładnie oczyszczony IPA?

Opublikowano

To zależy jaki, jeżeli jest to Coli lub FK po oczyszczeniu IPA można je nałożyć.

Tylko problem jest taki, że nawet auto po korekcie , przejeżdzając pół miasta łapie już syf na lakier.

Dlatego generalnie cleaner powinien być użyty tuż przed woskowaniem.

Czyli Cleaner Wosk, lub ewentualnie jak co poniektórzy robią ;) cleaner IPA Wosk.

Cleaner teoretycznie jeżeli jest pod dany wosk naturalny wzmacnia go i wiąże z lakierem.

Opublikowano
Czyli Cleaner Wosk, lub ewentualnie jak co poniektórzy robią cleaner IPA Wosk.

Cleaner teoretycznie jeżeli jest pod dany wosk naturalny wzmacnia go i wiąże z lakierem.

Zgoda

Na szkoleniu w pewnym kraju na A uczono, że po dokładnie zrobionej korekcie i wyczyszczeniu IPA kładzenie synteyków jest jak najbardziej wskazane bez żadnych Cleanerów. Również stosowanie wosków naturalnych nie jest błędem .Jednak zastosowanie Cleansera na pewno poprawi trwałość wosku szczególnie jeśli są sobie dedykowane.

Ale o IPA po clinerzea a przed woskiem nie słyszałem i nie bardzo widzę sens :(

Opublikowano

Oj Marku za mało czytasz forum ;)

Co pewien czas ktoś proponuje wymycie cleanera i wyjałowienie lakieru IPA, ale tylko pod woski syntetyczne. Ja także nie widzę w tym sensu , bo Coli u mnie trzymał sie na Dodo LPL przez prawie 5 zimowych miesięcy :)

Opublikowano
Oj Marku za mało czytasz forum

Też jest zgoda (co do czytania) Napisałem o szkoleniu w A.... Natomiast na forum jak sam wiesz co wypowiedz to teoria.

Wyczysczenie alkoholem przed syntetykiem ma sens a przede wszystkim jest mniej pracochłonne i tańsze. Natomiast ja stosuję Cleanser tylko przed woskiem naturalnym i tego się będę trzymał. Zresztą wystarczy poczytać choćby na DW jaki mają fachowcy stosunek do tematu. Dla jasności , aby ubiec riposty- co producent to inna teoria (choćby ze względów marketingowych) Ja opieram się na jednej firmie i trzymam się procedur. Hej.

Opublikowano

Często na forum, tutaj w szczególności, bywa tak, iż ktoś coś powie (szczególnie jak ma wiele postów, jest takim guru forumowym), ktoś jakąś teorię przedstawi, natomiast później cała masa ludzi powtarza to jak jakąś mantrę nabijając sobie posty. W większości przypadków osoby, które powtarzają różne rewelacje w życiu nie trzymały polerki, czy nie obcowały ze specyfikami co do których tak ochoczo się odnoszą. Chciałem to tak ładnie ubrać w słowa by nie użyć wyrazu "troll".

Opublikowano

Ja mysle,że na forum jest kilku fachowców nie gorszych od tych z DW. I ja po przeczytaniu ich opinii spróbowałem nałozyc na zimę Colliego 476 na IPA. Od października do marca siedział i musiałem jeszcze go zdzierać. W poprzednich latach kładłem go na cleanery Lusso i ClearKote i siedział krócej. Tak więc sens widze, bo cos w tym jest. Ale podkreslam. Chodzi mi tylko o Collinite na zime . Na letnich woskach to już normalnie.Korekta -cleaner -wosk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czym się przyjemniej pracuje....DD LP czy PB PP? Chciałem nałożyć PB Nattys Red i tak się zastanawiam....lepiej będzie w zestawie? Widziałem ze PB PP jest jakaś nowa wersja....

Opublikowano

docieranie zwykłego PB PP to katorga i nie polecam, choć jako cleaner dobry. Druga wersja czyli PB Pro Polish 2 już o wiele lepiej. Na Twoim miejscu wzięłabym jednak DJ LP ;)

Opublikowano
docieranie zwykłego PB PP to katorga i nie polecam, choć jako cleaner dobry. Druga wersja czyli PB Pro Polish 2 już o wiele lepiej. Na Twoim miejscu wzięłabym jednak DJ LP ;)

Namówiłaś mnie:)

Opublikowano

Witam! poczytałem trochę w tym temacie jaki cleaner stosujecie i kiedy, ale mam trochę mętlik w głowie proszę usystematyzujcie informacje

-mycie(piana, szampon, t&g, cos na metaliczne badziewia) -> glinkowanie ->(na razie bez korekty zbieram kasę żeby to zrobić) -> i teraz cleaner czy wystarczy IPA -> wosk FK Hi temp

ma sens to co napisałem czy nie :D

Opublikowano

Justyna uzywalem do recznego oczyszczania lakieru takiego zestawu SURF CITY GARAGE Beyond Clay-a (ale mi sie konczy) jako cleanera po nim szedł Black Light CHEMICALS GUYS a nastepnie wosk WOLFGANG FUZION

musze teraz uzupelnic i cos kupic zamiast Beyond Clay-a czy PB Pro Polish 2 bedzie OK ????

i czy wogule taki zestaw jest ok do czarnego lakieru czy cos zle dobrałem ????

wszystko idze na tych aplikatorach http://www.detailer.pl/sklep/99-orange- ... zowy-.html :):)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, a doradźcie mi jeszcze jakiś cleaner powiedzmy do 50 zł ew jeśli jest jakiś dużo lepszy trochę droższy to rozważę propozycję :)

Opublikowano

Cmikus, no już bez przesady :wallbash: Post wyżej masz napisane, a do tego 100 stron o cleanerze :song: Poczytaj chociaż ostatnie 20 :/:wallbash:

Opublikowano

Czytałem ten post i inne wcześniejsze również, jestem początkujący i chciałem zasięgnąć porady bardziej doświadczonych dla mnie to jak na razie tylko nazwy. Jak już jakiś wypróbuję to będę miał jakąś opinię :mrgreen: dodam że na aucie nigdy nie był używany cleaner. W takim razie z tych 4 podanych pozycji która byłaby najlepsza pod FK 1000p

bo z wcześniejszych postów wynika że ta pierwsza.

http://www.detailershop.pl/pl/p/Auto-Fi ... 250-ml/902

http://www.detailershop.pl/pl/p/Sonus-P ... 236-ml/499

http://www.detailershop.pl/pl/p/Lusso-R ... 236-ml/740

http://www.detailershop.pl/pl/p/Race-Gl ... 250-ml/301

Opublikowano

Cmikus, FK trzyma na wszystkim, nawet na "gołym" tak więc bierz co uważasz dla Ciebie za najlepsze, a najlepsze będzie czytać, czytać czytać czytać.....