Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano
Jeden i drugi wypełnia.

Ja uzywajac obu takiego zjawiska nie zauwazylem stad moj post wyzej. Albo inaczej ich troche uzywamy, albo cos z moimi oczami nie tak, albo juz nie wiem. Sprawdze to jeszzce raz w takim razie.

Opublikowano

Ja pod kazdy Sealant zmywam resztki cleanera IPA.

Cleaner ma także efekt maskujący więc wymywając go wymywasz wypełniacze.

Zwykly cleaner sam w sobie nie wypelnia. Wypelniaja produkty typu AIO lub Cleaner+Glaze w jednym.

Już była rozmowa na temat czy kłaść tylko na samą IPA czy nie i takich osób jest mniejszość ;) a ciebie miałem m.in na myśli :D

I Cleanery wypełniają

Dodo LPL, Lusso, Sonus te mam i te wypełniają.

A nie po to jest Cleaner dodo pod wosk Dodo żebym go Ipą zmywał.

Opublikowano
A który cleaner jest lepszy Dodo LP czy Lusso

W sensie?

Moim skromnym zdaniem lepszy jest Esclate Lotion, nie ma masy wypełniaczy, jest łatwiejszy do wypolerowania i ma odrobinę lepszą wydajność. Lepszy pod look'a jest natomiast HD Cleanse, ewentualnia Glaze'a od ClearKote.

Wszystkie wymienione są jednak gorsze... cenowo!

Opublikowano
CF Pro

:good:

Ja sprawdzałem IPA i nie widziałem różnicy.

Esclate Lotion

Bardzo fajny cleaner :) fajnie odżywia i coś tam usunie na miękkim.

• Moderator
Opublikowano
Krzychu, daj mi przykład cleanera który nic nie wypełni ;)

wprawdzie nie jestem Krzychu ale wydaje mi się że SV CF Regular nie miał właściwości wypełniających - mylę się?

SJake, EL pomimo moich kłopotów z pyleniem, zachowywał się bardzo ładnie - dobrze radził sobie oczywiście z oksydacją ale i z drobnymi zarysowaniami - byłem pewien że to dzięki ich wypełnieniu :o - czy to możliwe że ma aż tak mocne właściwości ścierne?

Pokusiłbyś się o porównanie właściwości ściernych EL i SV Profi Refulara?

Opublikowano

Hmm, znalazłem cytat Evo z innego tematu:

Regulara można używać na rotacji, chociaż SV tego nie zaleca, bywają problemy z wytarciem z lakieru po takiej aplikacji.

Ogólnie teraz to się trochę pogubiłem, bo chciałem cleaner od SV (medium albo regular) użyć na DA/Rotacji z żółtym 3M, żeby trochę przykryć drobnych rys a nie mam czasu na pełną korektę.

Trzeba będzie chyba polecieć HDC :P Zawsze szybciej i bez dodatkowych zmartwień, że coś pójdzie nie tak :kox:

• Moderator
Opublikowano

escimo, SV Reular ma konsystencję prawie wody. Mnie się z nim najfajniej pracowało ręcznie na Zymolowym bawełniaku. Próbowałem go nakładać na maszynie DA ale nie mogłem tego ogarnąć :/ . Cleaner natychmiast wsiąkał w pad i miałem odruch cały czas go dolewać. Używałem go na czarnych 3Mach i faktycznie trzeba było momentami mocno trzeć żeby to spolerować...

I najważniejsze - SV Regular nie ma właściwości ściernych nic a nic :)

Opublikowano

Eryczek, mam oba cleanery. Nakladałem dotychczas tylko ręcznie na aplikatorze bawełnianym od SV, który w odróżnieniu od zymolowego jest bardziej zbity, więc mało nasiąka. Do ładnej pogody jeszcze troche, więc się zastanowię, czy rozgrzewać mięśnie, czy wziąć HDC :P

Opublikowano
Trzeba będzie chyba polecieć HDC Zawsze szybciej i bez dodatkowych zmartwień, że coś pójdzie nie tak
Zmartwienia będą przy złej aplikacji, bo w końcu sił zabraknie do wykańczania auta na błysk
Opublikowano

Dark Knight, z HDC mam duże doświadczenie, kilka razy już kładłem ręcznie i maszynowo. Natomiast jedyne doświadczenie z cleanerami SV to ręczna aplikacja na komplet felg.

Opublikowano

Przeczytałem cały wątek i czy dobrze zrozumiałem :

1. Cleaner po glince

2. Cleaner pod sealanty - zwykły. Ewentualnie można zastosować IPA, jako odtluszczacz dający lepsza przyczepność i trwałość sealantowi - nie spełnia roli czysciciela :-]

3. Cleaner pod wosk naturalny może być z wypełniaczami/gleaze

Ogarnalem dobrze ? :o

Opublikowano

IPA stosujemy w celu wymycia resztek olejków po pastach itp. Nie zastąpi ono w żaden sposób cleanera. IPA nie daje lepszej trwałości sealantowi.

• Administrator
Opublikowano

escimo, konkluzja jest taka - SV CF Regular wymaga odrobiny wprawy na maszynie ;) trzeba dużo uważniej kontrolować ilość, sposób docierania etc. Jest to oczywiscie możliwe, bo nieraz pokazywaliśmy takie zastosowanie w pracach SV, tyle że są poprostu łatwiejsze środki do tego.

• Administrator
Opublikowano

Niebieski 3M, ale jest tak wodnisty i oleisty że każdy miękki będzie dobry.

Jakby ktoś miał problemy z dotarciem go po maszynie, to można zrobić taki myk że po skończonym fragmencie bierzemy aplikator bawełniany i rozprowadzamy to co zostało PROSTYMI ruchami. Ściera się wtedy dużo łatwiej ;) I podstawa to duża, chłonna MF, bo zwykłe się dość szybko zapchają.