tukolarz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Sabat, hehe, wiesz jak jest. Czasem wosk nałożony bez żadnego cleaner-a, IPY itd. "siedzi jak wściekły" . Masz rację, że nie trzeba się pozbywać jakiegoś produktu, tylko dlatego, że ktoś na "forum" go odradził (ja nie doradzałem sprzedaży, bo to dobry produkt, ale nie jest dla każdego). Zawsze warto samemu spróbować... a nuż się sprawdzi- ja podałem takie "ogólne wskazówki", aby maksymalnie wykorzystać najważniejszą właściwość FK 1000p, sealantów czy Colli, czyli mega trwałość- nie każdy robi 3 tys. km w 4 miesiące itd. (taki przebieg niektórzy przejeżdżają spokojnie na naturalnym wosku) . LPL na pewno jakieś właściwości czyszczące ma (ale nie tak duże jak LP czy sealantowe cleanery) i u Ciebie akurat się sprawdził (kwestia co było wcześniej na lakierze, jaki wosk, jaka ilość zanieczyszczeń itd.- każdy przypadek jest inny) .
Sabat Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Dokładnie, lepiej samemu przetestować LPL mi się bardzo dobrze sprawował pod Dodo Juice Diamond White Hard Wax i Natty Blue i Coli, ale żeby nie było że jestem monotematyczny to mam już także Lusso Revitalizing Cream, z maski i dachu ściągnąłem Coli i położyłem go ponownie na na Lusso, Resztę zostawiłem, obecnie przebieg 5,5tyś. już pada na dolnych partiach drzwi. Więc także do ściągnięcia.
tukolarz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Widzisz, a Colli jednak spokojnie powinien wytrzymać takie przebieg... nawet w zimie. Coś tam jednak ten LPL go osłabia . Po prostu warto, żeby każdy kto czyta forum nie zgubił się... w gąszczu środków i produktów przeznaczonych do różnych zastosowań. Np. jest sytuacja: - Ktoś jeździ 5-6 tys. na miesiąc i oczekuje maksymalnej trwałości sealant-u czy Colli. Pyta się o fajny cleaner. Ktoś inny mu doradza np. LPL. Ten pierwszy nie wie jednak, że drugi to pasjonat i nie zależy mu aż tak na tej "maksymalnej trwałości" po takim cleanerze... I potem ma pretensję, że ktoś mu podpowiedział coś źle, albo nie wie dlaczego jego wosk trzymał tylko miesiąc, a nie 4 . Fajnie, że się rozumiemy .
rustin Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Chcę sprawić sobie cleaner, wcześniej glinka,ipa i na to wosk. Jak budżetowy kupić aby był dobry i wydajny no i łatwo się z nim pracowało? ValetPRO Achilles Prep ? I mam takie pytanie, czy używając cleanera przed woskowanie , wcześniej za każdym razem trzeba przygotować auto glinką?
bienek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 I mam takie pytanie, czy używając cleanera przed woskowanie , wcześniej za każdym razem trzeba przygotować auto glinką? Niekoniecznie, musisz ocenić w jakim stanie masz lakier i czy wymaga glinki. Jeżeli często woskujesz, to nie ma sensu. Najlepiej jest założyć na rękę przeźroczystą torebkę plastikową i przesunąć ręka delikatnie po umytym i suchym lakierze. Wtedy albo poczujesz małe wyboje jeżeli lakier będzie zabrudzony, albo gładkość i nie ma sensu glinkować. Zwykle glinkowanie 2 razy do roku wystarcza.
escimo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 rustin, ValetPRO Achilles Prep nakładałem na DA i docieranie go później MF było masakryczne Ręcznie nie pracowałem za dużo z nim, ale wg mojej opinii nie należy do najprzyjemniejszych.
ValetPRO Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 escimo, Czy ze względu na to, że był zbyt mało "tłusty"?
escimo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 ValetPRO, jeśli dobrze pamiętam, to właśnie był mało tłusty. Momentami przypomniał przyschniętego Colliego
ValetPRO Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 escimo, Obecnie produkowane Achillesy są bardziej tłuste oraz butelki posiadają nowe hermetyczne zamknięcie, dzięki czemu bardzo dobrze się nimi pracuje.
escimo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 ValetPRO, dobrze wiedzieć, jednak zanim wykorzystam swojego trochę czasu jeszcze minie
knefelson Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Panowie, czy DJ LPL pod PB Natty's Blue oraz Coli 915 będzie dobry? zalezy mi na Cleanerze bez dodatkow ściernych. Dodatkowo zwykły DJ LP będę trzymał w pogotowiu na pozniejsze aplikacje.
Donatel Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Obecnie produkowane Achillesy są bardziej tłuste oraz butelki posiadają nowe hermetyczne zamknięcie, dzięki czemu bardzo dobrze się nimi pracuje. A po czym poznać czy mam nowego Achillesa czy starego??
Sabat Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Panowie, czy DJ LPL pod PB Natty's Blue oraz Coli 915 będzie dobry? zalezy mi na Cleanerze bez dodatkow ściernych. Dodatkowo zwykły DJ LP będę trzymał w pogotowiu na pozniejsze aplikacje. Pod Nattys Blue się sprawdza nie wiem jak pod Coli 915 ale pod 2x476 poszedł i wytrzymał 4msce.
bobas Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 właściwości ścierne są tak marginalne, że nie ma co sobie tym głowy zawracać.
Gówniash Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Mam Achillesa. Czy po jego wypracowaniu (rotacja, pad się wybierze w trakcie testów) przemywam powierzchnię jeszcze IPA przed LSP czy nie ?
knefelson Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 dzieki chlopaki. bobas - skoro tak mowisz, to poco DJ wypuscil dwie serie? marketing?
blaszczu Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Mi ostatnio przypadł do gustu Auto Finesse Rejuvenate. Naprawdę fajnie podbija look, ma niezłe właściwości czyszczące wg mnie. Ostatnio nakładałem go maszynowo na czarne Volvo V70 i powiem, że po samym cleanerze lakier naprawdę ładnie odżył
tukolarz Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 to poco DJ wypuscil dwie serie? marketing? Myślę, że najlepiej przytoczyć tu wypowiedź producenta: Actually, whether LPL removes the wax depends on the wax and your technique... It has cleansers in it, but because it doesn't have abrasives in, it isn't as aggressive as Lime Prime regular for stripping old wax. When applied gently via wipe on wipe off method, rather then being vigorously rubbed in, it will remove dirt but leave the underlying LSP - if durable - unscathed. I was performing some tests with it the other day, and it was removing water spots on waxed paint but not removing the Supernatural wax underneath. However, we always recommend it being applied under a wax as part of the prep stage. Wash > Clay > LP > LPL (as glaze) > wax/sealant to protect > red mist layers (24 hours later) It works well over LP if you have time; just adds a fraction more to the finish but LP would do the most in this sequence above. Źródło: http://www.detailingworld.co.uk/forum/a ... 33912.html
knefelson Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 tukolarz - no tak to sobie mniej więcej wyobrażałem. przecieracie jeszcze IPA po cleanerze, czy tylko cleaner i wosk?
Sabat Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 tukolarz - no tak to sobie mniej więcej wyobrażałem. przecieracie jeszcze IPA po cleanerze, czy tylko cleaner i wosk? Nie, Ipa ma inne zastosowanie a cleaner inne. Chociaż niektórzy wymywają cleaner Ipą pod Fka lub inny sealant. Stosuj tak jak producent wosku przewidział. Cleaner ma także efekt maskujący więc wymywając go wymywasz wypełniacze.
knefelson Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 dzieki Sabat. powiedz mi jeszcze czy nasączasz pad wstępnie cleanerem, czy w tym przypadku nie trzeba tego robic?
Sabat Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Nie trzeba nasączać bo będziesz miał problemy z dotarciem. Parę kropli na pad lub aplikator i jedziesz do wyrobienia. Jeżeli nie możesz dotrzeć używasz świeżej MF.
Moderator krd Opublikowano 28 Lutego 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 tukolarz - no tak to sobie mniej więcej wyobrażałem. przecieracie jeszcze IPA po cleanerze, czy tylko cleaner i wosk? Ja pod kazdy sealant zmywam resztki cleanera IPA. Cleaner ma także efekt maskujący więc wymywając go wymywasz wypełniacze. Zwykly cleaner sam w sobie nie wypelnia. Wypelniaja produkty typu AIO lub Cleaner+Glaze w jednym.
Administrator Evo Opublikowano 28 Lutego 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Zwykly cleaner sam w sobie nie wypelnia. Krzychu, daj mi przykład cleanera który nic nie wypełni
Moderator krd Opublikowano 28 Lutego 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Zwykly cleaner sam w sobie nie wypelnia. Krzychu, daj mi przykład cleanera który nic nie wypełni CF Pro. DJ LP, ostatnio go uzywalem i po wymyciu bylo identyko.
Rekomendowane odpowiedzi