Jump to content

Mycie komory silnika

bako111

Recommended Posts

Witam.

Przegladajac wasze relacje z mycia aut czesto napotykam mycie silników..

Chciałem sie dowiedziec o czym nalezy Pamietać przy myciu myjka cisnieniową lub też spłukiwanie węzem przy myciu silnika auta takiego jak VW Bora, golf czy inne z tego typu silnikami diesla (akurat w moim przypadku).

Co nalezy osłonić przed dostaniem sie wody?

Najlepiej krok po kroku jak wyczyscić komore silnika aby nie uszkodzić żadnych podzespołów? :o

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zabezpieczasz w zasadzie alternator, aparat zapłonowy itp "wrażliwe" miejsca.

Aplikujesz środek czyszczący, dajesz mu chwilę podziałać, następnie "ruszasz" brud pędzelkiem lub delikatną szczotką i spłukujesz (żadne wysokie ciśnienia, woda ma spłukać środek czyszczący z brudem, a nie służyć jako "narzędzie" do czyszczenia). Myjąc z głową na prawdę ciężko cokolwiek uszkodzić.

Jeżeli całego brudu nie udało się zmyć, powtarzasz w/w czynności.

a jak wygląda sytuacja w silnikach benzynowych?

czy wtyczki do czujników nie zostaną uszkodzone?

Uszkodzone tzn? W mojej 18letniej Hondzie (w której wiązka silnikowa, wtyczki czujników i puszka bezpieczników jest na wierzchu) do mycia zabezpieczone były jedynie alternator i aparat zapłonowy, a żadnych uszkodzeń wtyczek nie było. Niskim ciśnieniem wody w rozsądnych ilościach nic złego silnikowi i osprzętowi nie zrobisz.

• Administrator

bako111, przy takim samym silniku zakrywam pokrywe akumulatora, czujnik płynu chłodzącego i przepływke. Silnik myłem kilka razy, jeszcze nigdy nie było problemów.