Skocz do zawartości

Jaki wosk na zimę ?

Big

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem zdecydowany na Coli 476, ale na forum avensis odradzili mi ten wosk ze względu na zawartość destylatów ropy naftowej i rozpuszczalników

Odradziła Ci go jedna osoba z tego co czytam na forum Avensis i moim zdanie niepotrzebnie sieje defetyzm. Czym miałby uszkodzić lakier Colli? Rozpuści go?, przebarwi?. Każdy nowy samochód ma teraz lakier wodny i nie widzialem, zeby po użyciu Colli coś się działo niepokojącego czy to na aucie za 10tys czy za 300tys zł. Więc prośba do użytkowanika Ari, żeby nie pisał takich "dziwnych" rzeczy

Też tak myślę, ale wolałem się upewnić.

Co sądzicie o takim zestawie:

POORBOY'S WORLD BLACK HOLE - pod wosk

Collinite no. 476

PB BH zmniejsza nieznacznie trwałość wosku na lakierze lecz poprawia efekt. Bez problemu stosuj pod colli

... a na przyszłość - jesteś na forum od 2010 a Twoje pytanie było poruszane dziesiątki jak nie setki razy na forum ;)

PB BH zmniejsza nieznacznie trwałość wosku na lakierze lecz poprawia efekt. Bez problemu stosuj pod Colli

... a na przyszłość - jesteś na forum od 2010 a Twoje pytanie było poruszane dziesiątki jak nie setki razy na forum ;)

Masz rację, moje niedopatrzenie + lenistwo. Obiecuję poprawę, Dzięki za pomoc.

PB BH zmniejsza nieznacznie trwałość wosku na lakierze lecz poprawia efekt. Bez problemu stosuj pod Colli

Jak dobrze się potraktuje cleanerem ze ściernymi dodatkami na twardszej stronie tri kolora to wątpie czy poprawi efekt w jakiś znaczący sposób. Nie wiem jak PB BH ale DC2 juz mały efekt dawało za to skutecznie przynajmniej o ~50% zmniejszyło trwałość Collinite 476.

Jak dobrze się potraktuje cleanerem ze ściernymi dodatkami na twardszej stronie tri kolora to wątpie czy poprawi efekt w jakiś znaczący sposób. Nie wiem jak PB BH ale DC2 juz mały efekt dawało za to skutecznie przynajmniej o ~50% zmniejszyło trwałość Collinite 476.

Rozumiem, że lepszym rozwiązaniem będzie rezygnacja z politury na rzecz samego cleanera.

• 7 miesięcy temu...

Witam serdecznie wszystkich użytkowników :)

czy da się nałożyć colli 476 przy temperaturze ok 3-5°C z zachowaniem jego trwałości?

Nie posiadam garażu a obecnie jestem w RPA, jak wrócę ok 20 listopada będę chciał zabezpieczyć lakier mojego samochodu na zimę a temperatura w tym czasie nie będzie zbyt łaskawa...

Witam serdecznie wszystkich użytkowników :)

czy da się nałożyć Colli 476 przy temperaturze ok 3-5°C z zachowaniem jego trwałości?

Nie posiadam garażu a obecnie jestem w RPA, jak wrócę ok 20 listopada będę chciał zabezpieczyć lakier mojego samochodu na zimę a temperatura w tym czasie nie będzie zbyt łaskawa...

Może nałóż wosk w garażu przy jakimś centrum handlowym? Powinno być cieplej :)

grabek246, jeśli dobrze oczyścisz lakier (cleanerem, nie żadnym IPA zamiast cleanera), położysz dwie warstwy w odstępie kilku godzin, to powinien dotrwać do 3 miesięcy. u mnie leżał w zimie maksymalnie 3,5 miesiąca.

ja w tamtym roku na zimę nałożyłem titanium na dach, atlantiqa na maskę a resztę było w sealencie polishangela.

nakładane według sztuki, na cleaner zymola, po nałożeniu pierwszej warstwy około 12 godzin spoczynku i warstwa druga, po tym 2 dni w garażu, i jakoś szczególnie trwałe te zymole nie były, wytrzymały coś około 2,5 miesiąca, myte tylko rękawicą i szamponem autoglyma,

trzeci zawodnik był podobny, a auto nie robi jakichś szczególnych przebiegów

• Moderator

Ja w zeszłym roku miałem na aucie Titaniuma na HDC. Położona jedna warstwa. Poleżał ok 2 - 2,5 miesiący... Tzn. leżał nawet dłużej ale po ok 2 miesiącach zniknął z dołu drzwi oraz z przedniej maski. To drugie akurat mnie bardzo zaciekawiło bo na przednim zderzaku trzymał się całkiem dzielnie :o:dontknow:

W tym roku położyłem dwie warstwy PA Sky Flya od Grubego, na cleanerze Heidelberry. Kładziony był z założeniem że wytrzyma ok trzech miesięcy...

Pożyjemy - zobaczymy :)

Dodam że auto ani razu nie widziało chemii z myjni bezdotykowej. Myte co tydzień - dwa (w zależności od pogody) na dwa wiadra albo samą wodą z bezdotyku.

na mrozy powyżej -20 wjeżdżałem do ogrzewanego garażu, poza tym na zewnątrz,

tyle że ja mieszkam w takim rejonie że u nas drogi soli nie widzą, jest szklanka od jesieni do wiosny, czasami jak zasypie to kilka dni przejazdu niema.

poza tym ja robię małe przebiegi, około 2 tys miesięcznie

• Moderator

escimo kładziony na rotacji, czarny pad 3M i Urbana

bardzo fajny cleaner, zdecydowanie bardziej mi podchodzi niż EL

daje dość śliski efekt ale zero wet looku - pod woski Zymola się nie nadaje :thumbdown:

za to pod SF jak najbardziej polecam 8-)

julian

A nadal ładnie kropelkuje?

kropelki ładne ale nie takie jak zaraz po aplikacji

Jakiego cleanera użyłeś przed?

duraglossa 652

Wyjeżdzałeś autem na słońce, żeby się wypocił i docierałeś?

nie

No i najważniejsze: ile razy i czym auto było myte? Jakiś QD?

myte raz presta i raz QD Last Touch

:o

na cleanerze Heidelberry

Ręcznie, maszynowo? Jak się z nim pracowało. Bo leży u mnie a nie miałem jeszcze czasu/okazji go spróbować ;)

Można maszynowo i ręcznie jak Ci pasuje. Maszynowo lepiej się wypracowuje i jet lepszy efekt.