DS_Tomek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 VAT naliczony podczas odprawy celnej. Nie dramatyzuj ZAWSZE mi naliczają, na każde, najmniejsze gówno jakie kupuję za granicą Ale oczywiście, można liczyć na fart że "przejdzie" i nikt nic nie naliczy, chociaż bardzo w to wąpię w wypadku małej paczki z wpisaną wartościa $800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 VAT naliczony podczas odprawy celnej. Nie dramatyzuj ZAWSZE mi naliczają, na każde, najmniejsze gówno jakie kupuję za granicą Ale oczywiście, można liczyć na fart że "przejdzie" i nikt nic nie naliczy, chociaż bardzo w to wąpię w wypadku małej paczki z wpisaną wartościa $800 Zawsze można wysłać jako gift ,a najbezpieczniej w torbie,aczkolwiek jakby się bawić w wysyłki jako gift to kilka nocy nieprzespanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DS_Tomek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 VAT naliczony podczas odprawy celnej. Nie dramatyzuj ZAWSZE mi naliczają, na każde, najmniejsze gówno jakie kupuję za granicą Ale oczywiście, można liczyć na fart że "przejdzie" i nikt nic nie naliczy, chociaż bardzo w to wąpię w wypadku małej paczki z wpisaną wartościa $800 Zawsze można wysłać jako gift ,a najbezpieczniej w torbie,aczkolwiek jakby się bawić w wysyłki jako gift to kilka nocy nieprzespanych Ostatnia paczke mialem wyslana jako gift. Co ciekawe, ona naprawdę stanowiła prezent. Celnik niestety miał to centralnie w dupie, cła nie naliczył, VAT owszem. Dyskusje nie pomagają... Tak jak mówię, kwestia szczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 DS_Tomek, zmień adresata na ciocie, wujka, szwagierkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DS_Tomek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 DS_Tomek, zmień adresata na ciocie, wujka, szwagierkę Myślisz że to kwestia personalna ? Że ten Pan mnie po prostu nie lubi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 DS_Tomek, zmień adresata na ciocie, wujka, szwagierkę Jedna z teorii,którą znam to im dalej od urzędu celnego,tym większe szanse ujścia płazem.Ale jak jest Z Vatem,dziwne bo jakoś przy zakupach w stanach też się go płaci(mniejszy,bo mniejszy,ale jednak),ale ja tam się nie znam,więc nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 DS_Tomek, nieee po prostu już kojarzy nazwisko/firmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DS_Tomek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 DS_Tomek, nieee po prostu już kojarzy nazwisko/firmę Firmowe to co innego, tam koniecznie trzeba opłacać wszystko, bez tego nie można wprowadzić do obrotu. Ja miałem na myśli prywatnie... Ostatnio naprawdę musiałem zapłacić VAT od pary butów, które były wysłane przez znajomą i było gift w deklaracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator krd Opublikowano 14 Stycznia 2013 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja zamawiajac wosk z USA nie musialem doplacac zadnego vatu ani cla, ale widac mialem szczescie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DS_Tomek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja zamawiajac wosk z USA nie musialem doplacac zadnego vatu ani cla, ale widac mialem szczescie Najwyraźniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 krd, a kiedy zamawiałeś go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator krd Opublikowano 14 Stycznia 2013 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 W kwietniu 2012 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambol Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 bo z tym opłacaniem VAT narzucany przez urząd celny jest dla mnie czystym złodziejstwem, dlaczego mam płacić podatek za przedmiot który kupiłem np w USA i to w tym kraju już zapłaciłem podatek za produkt i ponowny podatek nasz kochany urząd celny narzuca... jak to inaczej nazwać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biszkopt Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Każdy, kto zapłaci VAT za granicą może go odzyskać. Jeśli firma kupuje, to bierze fakturę i płaci zero VATu czy tam zwolniona jest - nie pamiętam. A prywatna osoba, jak zezna, że wywozi, to ma prawo do zwrotu VATu - wypełnia się jakieś tam tax refound czy jakoś tak. Tylko, że jak chcesz być uczciwy, to powinieneś to zadeklarować w Polsce i zapłącić tu VAT. Znam przypadki, w których wywożący z Polski odebrał podatek VAT od Polaków i wwiózł do kraju poza UE. A potem jakoś urzędnicy się dogadali i przyszli do niego po VAT, którego nie zapłacił w swoim kraju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 W usa towary są jakoś dziwnie opodatkowane, kiedyś o tym czytałem ale już nie pamiętam, może ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaptan Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zależy to bodaj od stanu. W niektórych stanach jest dodatkowy podatek, w innych nie ma, więc zależy gdzie kupujesz/wysyłasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zależy to bodaj od stanu. W niektórych stanach jest dodatkowy podatek, w innych nie ma, więc zależy gdzie kupujesz/wysyłasz. Z tych,które powinny interesować. Na Florydzie jest 7% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Testował ktoś może QD od SG Almond Quick Detailer ? Bo sie zastanawiam między nim a PB Quick Detailer Plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machar02 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Chłopaki i dziewczyny, pokaże mi ktoś jak wielkościowo wyglądają pędzelki (czarne) od ValetPRO. Nie wiem czy brać 10/16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damin Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 ValetPRO Inch Round Detail Brush #16 Wymiary: - Długość całkowita rączka + włosie: 23cm - Długośc włosia: 4cm - Grubość: 30mm A tu masz porównanie z 10: http://www.youtube.com/watch?v=y84ppOzxLFE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biszkopt Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 kamilgt, VAT jest zależny od stanu, każdy stan ustala jego stawkę sam. Wisconsin ma chyba 5% - podobnie Illinois, ale ręki nie dam sobie uciąć. Większość cen podawana jest netto w sklepach i musisz dokonać skomplikowanej operacji matematycznej Co dla niejednego amerykanina jest mega wyzwaniem Są i takie, które mają 0% VATu (chyba Alaska - ale oni zarabiają na złożach). Ale co się dzieje podczas wysyłki, to nie wiem - jeśli np. zamawiasz ze stanu X, w któym jest 5% vatu a sklep jest w stanie Y z podatkiem 0%, to nie wiem która stawka ma zastosowanie. Na logikę, to obowiązuje stawka stanu, w któym zarejestrowana jest spółka a kupujący (jeśli jest firmą) obciąży się sam w swoim stanie (chyba). Tak samo nie wiem jak to się ma do wysyłki zagranicę. Z samochodami to była jeszcze inna historia, nie mogli nowego sprzedać zagranicę w cenie "amerykańskiej". Chcieli koledze w salonie skalkulować cenę, bo się przyznaliśmy, że chcemy samochód do Europy wysłać... Ale na pewno i na to jest obejście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ale co się dzieje podczas wysyłki, to nie wiem - jeśli np. zamawiasz ze stanu X, w któym jest 5% vatu a sklep jest w stanie Y z podatkiem 0%, to nie wiem która stawka ma zastosowanie. Na logikę, to obowiązuje stawka stanu, w któym zarejestrowana jest spółka a kupujący (jeśli jest firmą) obciąży się sam w swoim stanie (chyba). na ebayu często przy aukcjach jest adnotacja, że przy wysyłce do np Californi trzeba doliczyć około 8% sales tax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biszkopt Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Może to wskazywać, że moja logika jest niezgodna z ustawodawcy w USA Ale może i zgodna, bo może to doliczenie wskazuje, ze sam się obciążysz tym podatkiem w swoim stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Czy któryś z partnerów akceptuje płatności poprzez PayPal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inco Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zabezpieczenie felg alu po pełnej polerce. Jakiś wosk??? coś godnego polecenia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi