przemek882 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 możecie mi powiedzieć czym odratować te chromowane listwy?
atvmmz Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 przemek882, Temat poruszany kilkukrotnie na forum. Generalnie problem z białym nalotem na listwach chromowanych w grupie VW i Audi jest ciężki do ogarnięcia. Od siebie mogę polecić pastę mothersa, która jest wielokrotnie wymieniana w tym wątku. Powodzenia
Markoss Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Odświeżam temat Mam w swojej navarze pakę zabudowana blacha ryflowaną i rurami ze stali nierdzewnej. Dziś szukając czegoś aby przywrócić blask tym elementom wpadłem na taki pomysł nie wiem może ktoś to stosował otóż mając pod ręką pastę k2 tempo zaczełem to szorować i szlak mnie trafił po chwili kawałek 3cm/3cm szorowałem z 5 minut aby w ogóle to przejaśniało. Wkurzony tym faktem złapałem takie coś jak KIWI METAL do miedzi i mosiądzu są też trochę słabsze do srebra ogólnie pięknie się tym srebro i mosiądz czyści więc spróbowałem na kawałku efekt bardzo fajny jak będzie pogoda to strzele cała pakę. A teraz najlepsze opakowanie 150ml całe 9zł a starczy chyba na cała zabudowę a jest tego sporo (może nawet zostanie) Może już ktoś to stosował jeśli tak to proszę o opinie.
Markoss Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Odświeżam temat Mam w swojej navarze pakę zabudowana blacha ryflowaną i rurami ze stali nierdzewnej. Dziś szukając czegoś aby przywrócić blask tym elementom wpadłem na taki pomysł nie wiem może ktoś to stosował otóż mając pod ręką pastę k2 tempo zaczełem to szorować i szlak mnie trafił po chwili kawałek 3cm/3cm szorowałem z 5 minut aby w ogóle to przejaśniało. Wkurzony tym faktem złapałem takie coś jak KIWI METAL do miedzi i mosiądzu są też trochę słabsze do srebra ogólnie pięknie się tym srebro i mosiądz czyści więc spróbowałem na kawałku efekt bardzo fajny jak będzie pogoda to strzele cała pakę. A teraz najlepsze opakowanie 150ml całe 9zł a starczy chyba na cała zabudowę a jest tego sporo (może nawet zostanie) Może już ktoś to stosował jeśli tak to proszę o opinie.
mpadlewski Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Z blachą z powodzeniem walczyła ekipa We're 4 Detailing. Tutaj temat na forum: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=15047 "Tenzi Alux z Blue Gel’em i wodą w proporcjach po 1:1:1"
mpadlewski Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Z blachą z powodzeniem walczyła ekipa We're 4 Detailing. Tutaj temat na forum: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=15047 "Tenzi Alux z Blue Gel’em i wodą w proporcjach po 1:1:1"
Markoss Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Dzięki za podpowiedz faktycznie fajnie to wyszło ostatecznie to spróbuje zastanawiam się jeszcze co da sama pasta autosol może ona wystarczy bo cenowo jest znacznie mniej. No i te kiwi mnie ciekawi jeszcze
Markoss Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Dzięki za podpowiedz faktycznie fajnie to wyszło ostatecznie to spróbuje zastanawiam się jeszcze co da sama pasta autosol może ona wystarczy bo cenowo jest znacznie mniej. No i te kiwi mnie ciekawi jeszcze
quirites Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 Trochę odgrzeję topic. Chciał bym wypolerować chromowane listwy w moim Fordzie Fiesta ale niestety posiadają one liczne drobne ryski. Chrom jest naniesiony na elementy plastikowe więc raczej wymagana ostrożność. Próbowałem już past Autosol do chromów nakładanych na plastik ale niestety nic to nie dało. Później próbowałem zwykłej pasty Auosolu która usunęła tylko oksydację na powierzchni listwy ale ryski jak były tak są. 1. Czy ktoś już próbował używać papierów ściernych do wygładzenia powierzchni chromu a jeżeli tak to jakich gradacji? 2. Czy polerowanie maszynowe da lepszy efekt niż ręczne czy lepiej nie używać maszyny do polerowania chromu?
Revo7 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Pozwolę podłączyć się do tematu. Również mam problem z listwami. Prawdopodobnie plastik pokryty chromem - Dziwny osad - prawdopodobnie poprzedni właściciel jeździł na bezobsługową i jakaś chemia regularnie używana zaszkodziła... http://imgur.com/a/dLRlr - ZDJĘCIA. Czy ktoś ma jakąś receptę na to ? Pewnie niczym tego nie doczyszczę - chyba "chrom zdarty" bardziej niż jakiś osad ?
Dante05 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Mam to samo u siebie. Wieloma środkami to ruszałem i nic nie dało. Ktoś chyba pisał, że regularne używanie pasty do aluminium Megsa lub Mothersa po każdym myciu zniwelowało osad. Na pewno na raz tego niczym nie usuniesz.
Revo7 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Poczekam żeby nic nie spaprać. Być moze ktoś będzie miał rade jak sie tego pozbyć ... To w ogóle jest OSAD ? bo przez myśl mi przechodzi czy chrom sie nie "starł"... tylko to są ozdobniki wiec tarcia tam nie ma żadnego...
Revo7 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 naprawdę nikt nic nie doradzi ?
atvmmz Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Revo7, Temat tych listw był kiedyś poruszany. Poszukaj. Z tego co pamiętam to najlepszą opcją było kupienie nowych.
Revo7 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 Szukam/Szukałem już wcześniej, ale nic konkretniejszego znaleźć nie mogę... Moze ktos dać odsyłacz ?
Gozdziu23 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 To ja, pokaże moje własne porównanie pasty Mother Mag & aluminium vs autosol dla wszystkich którzy nie mogą sie zdecydowac Pacjent to wyeksploatowana końcówka wydechu do mojej gwiazdy, jakas nie rdzewka Najpierw oczywiscie mycie i odsmolenie , następnie nasze produkty No i po robocie Po lewej mothers po prawej autosol. Jedyne spostrzeżenia to ładniejszy zapach u mothers oraz jego mniejsza scieralnośc, autosol jest bardziej agresywny przez co jest z nim mniej roboty błysk efektu końcowy identico, dla mnie wygranym jest autosol tańszy i łatwiej dostępny. Dla porównania dodatkowo dwie pasty menzerny vs autosol Po lewej Menzerna po prawej autosol A tu juz końcowy efekt pod innym kątem
pawelpp Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Ręcznie robiłeś czy krążkiem filcowym maszynowo ?
Gozdziu23 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Ręcznie robiłeś czy krążkiem filcowym maszynowo ? Wszystko ręcznie mikrofibrami, ale fakt mozna by to poprawic na początku działając papierem tak mi sie wydaje
Tommy Lee Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Papierem raczej nie, jak już to wełną stalową
Gozdziu23 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Już i tak nic nie zrobie, poszedł na to Gyeon
towar Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Efekty mojej pracy na szybko, polerowanie reczne
Radziu Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Sonax do chromu też byłby dobry na chrom plastik?
tacim Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2016 Dla mnie równieź od wielu lat Autosol jest nr 1 , kupiłem sobie jeszcze do plastików nie jest tak super jak ten do metalu ale klosze i wsie plastiki błyszczą jak złoto.
Rekomendowane odpowiedzi