Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

przemek882, Temat poruszany kilkukrotnie na forum. Generalnie problem z białym nalotem na listwach chromowanych w grupie VW i Audi jest ciężki do ogarnięcia. Od siebie mogę polecić pastę mothersa, która jest wielokrotnie wymieniana w tym wątku.

Powodzenia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat

Mam w swojej navarze pakę zabudowana blacha ryflowaną i rurami ze stali nierdzewnej.

Dziś szukając czegoś aby przywrócić blask tym elementom wpadłem na taki pomysł nie wiem może ktoś to stosował otóż mając pod ręką pastę k2 tempo zaczełem to szorować i szlak mnie trafił po chwili kawałek 3cm/3cm szorowałem z 5 minut aby w ogóle to przejaśniało.

Wkurzony tym faktem złapałem takie coś jak KIWI METAL do miedzi i mosiądzu są też trochę słabsze do srebra ogólnie pięknie się tym srebro i mosiądz czyści więc spróbowałem na kawałku efekt bardzo fajny jak będzie pogoda to strzele cała pakę.

A teraz najlepsze opakowanie 150ml całe 9zł a starczy chyba na cała zabudowę a jest tego sporo (może nawet zostanie)

Może już ktoś to stosował jeśli tak to proszę o opinie.

Opublikowano

Odświeżam temat

Mam w swojej navarze pakę zabudowana blacha ryflowaną i rurami ze stali nierdzewnej.

Dziś szukając czegoś aby przywrócić blask tym elementom wpadłem na taki pomysł nie wiem może ktoś to stosował otóż mając pod ręką pastę k2 tempo zaczełem to szorować i szlak mnie trafił po chwili kawałek 3cm/3cm szorowałem z 5 minut aby w ogóle to przejaśniało.

Wkurzony tym faktem złapałem takie coś jak KIWI METAL do miedzi i mosiądzu są też trochę słabsze do srebra ogólnie pięknie się tym srebro i mosiądz czyści więc spróbowałem na kawałku efekt bardzo fajny jak będzie pogoda to strzele cała pakę.

A teraz najlepsze opakowanie 150ml całe 9zł a starczy chyba na cała zabudowę a jest tego sporo (może nawet zostanie)

Może już ktoś to stosował jeśli tak to proszę o opinie.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedz faktycznie fajnie to wyszło ostatecznie to spróbuje zastanawiam się jeszcze co da sama pasta autosol może ona wystarczy bo cenowo jest znacznie mniej.

No i te kiwi mnie ciekawi jeszcze

Opublikowano

Dzięki za podpowiedz faktycznie fajnie to wyszło ostatecznie to spróbuje zastanawiam się jeszcze co da sama pasta autosol może ona wystarczy bo cenowo jest znacznie mniej.

No i te kiwi mnie ciekawi jeszcze

• 2 lata później...
Opublikowano

Trochę odgrzeję topic. Chciał bym wypolerować chromowane listwy w moim Fordzie Fiesta ale niestety posiadają one liczne drobne ryski. Chrom jest naniesiony na elementy plastikowe więc raczej wymagana ostrożność. Próbowałem już past Autosol do chromów nakładanych na plastik ale niestety nic to nie dało. Później próbowałem zwykłej pasty Auosolu która usunęła tylko oksydację na powierzchni listwy ale ryski jak były tak są.

1. Czy ktoś już próbował używać papierów ściernych do wygładzenia powierzchni chromu a jeżeli tak to jakich gradacji?

2. Czy polerowanie maszynowe da lepszy efekt niż ręczne czy lepiej nie używać maszyny do polerowania chromu?

Opublikowano

Pozwolę podłączyć się do tematu. Również mam problem z listwami. Prawdopodobnie plastik pokryty chromem - Dziwny osad - prawdopodobnie poprzedni właściciel jeździł na bezobsługową i jakaś chemia regularnie używana zaszkodziła...

http://imgur.com/a/dLRlr - ZDJĘCIA.

Czy ktoś ma jakąś receptę na to ? Pewnie niczym tego nie doczyszczę - chyba "chrom zdarty" bardziej niż jakiś osad ?

Opublikowano

Mam to samo u siebie. Wieloma środkami to ruszałem i nic nie dało. Ktoś chyba pisał, że regularne używanie pasty do aluminium Megsa lub Mothersa po każdym myciu zniwelowało osad. Na pewno na raz tego niczym nie usuniesz.

Opublikowano

Poczekam żeby nic nie spaprać. Być moze ktoś będzie miał rade jak sie tego pozbyć ... To w ogóle jest OSAD ? bo przez myśl mi przechodzi czy chrom sie nie "starł"... tylko to są ozdobniki wiec tarcia tam nie ma żadnego...

Opublikowano

To ja, pokaże moje własne porównanie pasty Mother Mag & aluminium vs autosol dla wszystkich którzy nie mogą sie zdecydowac ;)

Pacjent to wyeksploatowana końcówka wydechu do mojej gwiazdy, jakas nie rdzewka :kox:

7458867700_1454329607.jpg

1929376000_1454329608.jpg

Najpierw oczywiscie mycie i odsmolenie :D , następnie nasze produkty

3192121300_1454329607.jpg

No i po robocie

3516404300_1454329609.jpg

Po lewej mothers po prawej autosol.

Jedyne spostrzeżenia to ładniejszy zapach u mothers oraz jego mniejsza scieralnośc, autosol jest bardziej agresywny przez co jest z nim mniej roboty błysk efektu końcowy identico, dla mnie wygranym jest autosol tańszy i łatwiej dostępny. Dla porównania dodatkowo dwie pasty menzerny vs autosol :-]

2414379700_1454329607.jpg

Po lewej Menzerna po prawej autosol

4281811500_1454329608.jpg

A tu juz końcowy efekt pod innym kątem :acute:

Opublikowano
Ręcznie robiłeś czy krążkiem filcowym maszynowo ?

Wszystko ręcznie mikrofibrami, ale fakt mozna by to poprawic na początku działając papierem tak mi sie wydaje :?

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla mnie równieź od wielu lat Autosol jest nr 1 , kupiłem sobie jeszcze do plastików nie jest tak super jak ten do metalu ale klosze i wsie plastiki błyszczą jak złoto.