Skocz do zawartości

Meguiar's Ultimate Compound

Rekomendowane odpowiedzi

czyli raczej zbyt wiele ręcznie z Ultimate Compound nie zdziałam?:P czytałem wiele postów i jedni ręcznie są wstanie odświeżyć lakier a inni tylko troszkę.

Bo po pierwsze jedni są bardziej wytrwali a inni mniej stąd efekty, ja jestem zdania że nie ma co się pytać czy coś zdziałasz czy nie tylko wziąść się do roboty i sprubować jak ci efekt nie będzie odpowiadać zainwestujesz w maszynę, przecież większość z nas zaczynała właśnie od ręcznej pracy

A ja jeśli mogę mam pytanie

Kompletuje swój pierwszy zestaw do mojego seata i pytanie o UC

Do lakieru na pewno kupie UC + trio

Chętnie jednak oprócz lakieru poprawił bym wygląd lamp , szczególnie halogeny mam zjechane , wiadomo można polerkę strzelić ale nie ma sprzętu i chciałem to zrobić ręcznie tylko nie wiem czy UC sie nada a nie chce też szaleć z ilością produktów bo juz teraz kwota wychodzi mi spora za wszystkie graty

Pozdrawiam Łukasz

• 2 tygodnie później...

To mi teraz namieszaliście: do tej pory myślałem, że UC jest cleanerem...

Miałem skąpy plany na ręczną korektę: glinka, UC, UP i Megs#16 ale widzę, że muszę uczyć się dalej :oops:

Oczywiście źle myślałem.

Panowie więc proszę o radę czy do podanego wyżej zestawu kosmetyków używać cleanera, jak tak to kiedy? Bo rozumiem, że po użyciu UC czy UP zastosować IPA i dopiero wosk #16.

• 2 tygodnie później...

Megs twierdzi, ze po UC można od razu dawać wosk. Ja sie pobawiłem chwile UC maszynowo na pomaranczowym bollu i efekty średnie tzn. do póki nie przeleciałem IPA był błysk ale po przemyciu wylazła masa hologramów musze sróbować UC na czarnym padzie chyba powinno usunąć pozostałości po pomaranczowym.

A czy UC i LAKE COUNTRY CCS DA YELLOW FOAM CUTTING potem 3M niebieski[gąbka 3M niebieska]będzie dobrą alternatywą chodzi mi o usunięcie np tego typu zjawiska http://www.detailer.pl/blog/wp-content/ ... -Focus.jpg [ja będę polerował Prelude V generacji] wiem że zapewne lepsza była by Menzerna fg500...ale auto było polerowane ok 3 lata temu z góry dzięki za pomoc

mam pytanie po korekcie maszynowej pastami manzerna najpierw 500 potem 2500 i na wiekszosci powierzchni 4000 nie powinno byc hologramów (lakier czarny audi) ale jezeli cos sie znajdzie to moge recznie popracowac UC i tricolorem? Da rade z holosami?

prosze o porade

Ręcznie UC raczej tylko zamaskuje hologramy jak przetrzesz IPA wszystko wyjdzie.

Jakie hologramy? Ręcznie?

Polerką zwykła narobisz holosów, ręcznie zrobiłem ...dziesiąt aut potem do ciemnych coli 915 a do jasnych sealant nielsena bo tani. Nigdy holosów nie narobiłem pracując ręcznie. Było dużo różnych holosików lub dodatkowych rys ale problemem była twardość aplikatora. Obecnie korzystam z tri color. Czystego lakieru nie otrzymałem dużo zostało, ale każde auto wygląda rewelka.

ps dodam, że przecierałem IPA i co ważniejsze UC nie posiada fillerów czyli nie maskuje rysek to nie SRP!

ps dodam, że przecierałem IPA i co ważniejsze UC nie posiada fillerów czyli nie maskuje rysek to nie SRP!

To chyba mamy jakies inne UC bo to co ja mam maskuje i wypełnia rysy oraz hologramy może nie w jakimś wielkim stopniu jak inne ale po przetarciu IPA wygląda gorzej niż przed. Testowałem na dwóch autach jedno czarne drugi granatowe. Oba przed przetarcie IPA przy halogenie lustro po przetarciu IPA sporo gorzej ;]

Wczoraj UC Megsa robiłem maskę, przy moim Leo granatowym. :)

Niestety tylko ręcznie ,bo to początek mojej przygody z polerką ;)

Praca nad maską trwała 3h, nie była tak zajechana mocno, mściłem sie tylko po tych cholernych kotach, co lubią przesiadywać jak zaparkuję ciepłym autkiem pod blokiem.

Swirle w miare zeszły jest oki, ale niestety głębsze rysy po pazurkach to chyba tylko maszyna ;););)

Potem IPA 1:1 z wodą destylowaną, coby ujrzeć jak to wyszło no i tak jak wcześniej napisałem, podpisy kociambrów zostały :x

Ps. Łapki niestety dały znać dziś rano :(

Trza będzie ze skarpety coś wysupłać i kupić maszynke :P

Polerką zwykła narobisz holosów, ręcznie zrobiłem ...dziesiąt aut

Hehe więc albo jesteś partaczem i nigdy nie zrobiłes konkretnie żadnego auta ręcznie tri + UC, albo ktoś tu bajki opowiada :D

chciałbym odświeżyć lakier i usunąć mniejsze rysy polerką mechaniczną blaukraft bp 1200 + Meguiar's Ultimate Compound

( http://www.blaukraft.pl/dane,bp-1200,3, ... 332,1.html niestety teraz tylko taką posiadam )

lakier LC6N VW

jakie pady użyć do tej pasty?

FLEXIPADS / MENZERNA PAD POLERSKI BIAŁY CUTTING 135MM

FLEXIPADS / MENZERNA PAD POLERSKI POMARAŃCZOWY POLISHING 135MM

FLEXIPADS / MENZERNA PAD POLERSKI ŻÓŁTY FINISHING 135MM

oczywiście wcześniej lakier będzie potraktowany apc, ironx, Citrus Tar & Glue Remover i glinką