Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie Ty porównujesz Extra Glossa do 105. Nie ta liga. ;) EG maksimum miesiąc wytrzyma, nie ważne w jakich warunkach. A odpychanie wody i brudu przez 105 jest jakieś 3-5 razy lepsze od "odpychania" EG, zwłaszcza po czasie.

Ale cenię EG za łatwośc i szybkośc aplikacji oraz całkiem niezłe efekty.

• Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Gdzie Ty porównujesz Extra Glossa do 105. Nie ta liga. ;) EG maksimum miesiąc wytrzyma, nie ważne w jakich warunkach.
Przecież napisałem, że mam od połowy listopada, więc warunki te same co u Was, a trwałość jak widzę wcale nie gorsza, jeśli nie lepsza.... Więc gdzie ta pierwsza liga DG?
odpychanie wody i brudu przez 105 jest jakieś 3-5 razy lepsze od "odpychania" EG
tu nie będę polemizował.

Pozdrawiam!

Opublikowano
EG maksimum miesiąc wytrzyma, nie ważne w jakich warunkach
Nie wiem jak EG, ale TW Gloss Guard po miesiącu to sie dopiero rozkręcał :) Serio.

d0018.jpg

Po miesiącu: bez garażowania i boosterów w postaci QD/QW

.

Opublikowano

Ja tam używałem TW PEG i uważam, że nie jest taki zły jeżeli chodzi o trwałość (wytrzyma dłużej niż 1 miesiąc). 105 wg mnie jest właśnie łatwiejsze w aplikacji niż PEG ponieważ nie brudzi tak plastików i łatwiej zetrzeć (łatwiej położyć cieńszą warstwę - chociaż nie mam super doświadczenia).

Opublikowano

Jakim szamponem myjecie tego Extra Glossa? Pojedzcie raz na bezdotyk albo umyjcie mocniejszym szamponem auto z połozonym EG i 105, zobaczycie w czym różnica :)

Opublikowano
Jakim szamponem myjecie tego Extra Glossa?
Odpowiednim :) (Poorboy's Super Slick & Suds)
Pojedzcie raz na bezdotyk albo umyjcie mocniejszym szamponem
A może mleczkiem CIF, albo płynem do felg? Nie przesadzajmy ;)

Opłukuję samochód myjką ciśnieniową, potem rękawica+woda+szampon i o takich warunkach tu rozmawiamy - mam przynajmniej taką nadzieję.

No ale nie robię już Off'a... będę śledził wątek i zobaczę ile te 111 i 105 wytrzymają.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Jak wyzdrowieje to cyknę fotkę po umyciu jak wyglądają dolne partie samochodu ze srebrnym lakierem - jest tam wbity taki syf którego nie zdawałem sobie sprawy dopóki miałem ciemniejsze lakiery.

Tak jak obiecałem udało mi się przemyć trochę dziś samochód.

Mając wcześniej ciemne samochody nie widziałem czegoś takiego. Glinkowanie, odsmalanie IronX było we wrześniu - masakra jakaś, zwarzywszy ,że po żadnych budowach dróg nie jeździłem. Naturalnie po myciu to nie schodzi.

2012-01-19%25252014.21.09.jpg

Opublikowano
Sugerujesz, że to #105 tak "wkleja" brud w lakier?

Jak wkleja ?? :D dzięki #105 samochód jest dużo łatwiej utrzymać w czystości.

Opublikowano
Sugerujesz, że to #105 tak "wkleja" brud w lakier?

Nie.Sugeruje ,że brud/film drogowy wbija się w lakier skutecznie zabijając kropelkowanie w dolnych partiach samochodu. Moim zdaniem pomimo braku kropelkowania , wolnego odpychania wody #105 jeszcze tam siedzi. Luźny brud nie osiada tam tak jak to jest gdy mamy nie zabezpieczony samochód a i mycie bieżące jest cały czas dość łatwe.

Opublikowano
Glinkowanie, odsmalanie IronX było we wrześniu - masakra jakaś, zwarzywszy ,że po żadnych budowach dróg nie jeździłem. Naturalnie po myciu to nie schodzi.

Jak wkleja ??

Zdjęcie po myciu wygląda dość słabo, a i opis w moim odczuciu sugeruje, że ultratouch jest zdziwiony obrotem sprawy ;)

mycie bieżące jest cały czas dość łatwe.

...a wyżej piszesz, że brud nie schodzi po myciu :dontknow:

Opublikowano

To jest brud wbity w lakier - jego usunie tylko glinka + tar remover.

Chodziło mi o brud przy bieżącym myciu jak na tym zdjęciu (foto jednego z userów z tematu "pokaż swój brud)

dsc01608c.jpg

Opublikowano
No i 105 padła. 3 tygodnie. 3,5 tys km. "Relacja" w testach na zewnątrz.

dosc szybko padla ale to okres zimowy

Padła w dużej mierze przez nieprawidłową aplikację produktu.

Opublikowano
zraszałem wodą bardzo delikatnie fragment każdego panela przy dokładaniu #105. To pomagało na sprawne i bardzie cieńkie położenie środka. Po odczekaniu 40 minut woda odparowała a panele przeszły pomyślnie test palca.
Opublikowano
No i 105 padła. 3 tygodnie. 3,5 tys km. "Relacja" w testach na zewnątrz.

dosc szybko padla ale to okres zimowy

Padła w dużej mierze przez nieprawidłową aplikację produktu.

no rozumiem

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

Postanowiłem odkopać temat ponieważ sam stoję przed perspektywa co po nałożeniu colli, jak przedłużyć żywotność wosku i usuwanie wody bez zacieków.

Auto przygotowane(jeśli chodzi tylko o lakier):usunięte owody(apc/Carplan Bug remover), odsmolony prickbrot, ipa, prima Amigo I na to w końcu colli( bez przerwy miedzy nakładaniem, może to zle?)

Wygląd dla mnie bomba ale juz po drugim myciu efekt widocznie mniejszy. Ostatnim razem trwałość bardzo słaba przy takim połączeniu.

Poszukuje środka który w dokładnie tej kolejności:przedłuży działanie wosku/odpychanie wody i kurzu, podbije wygląd, odnowi tzw "Wet look" :-P i pomoże usunąć plamy z wody(dosyć znaczne na colli).

Lakier volcano grey(dosyć ciemny)

Rozważam Duragloss AW 951. Na zagranicznym forum przeczytałem, ze po zwykłym myciu można go stosować 25AW:75 z woda destylowana a raz na miesiąc normalnie.

Planuje dokupić wosk naturalny także najlepiej żeby środek był neutralny dla takiego syntetyka colli oraz naturalnego.

Duragloss AW a może cos innego co wyszło na rynek ostatnimi czasy(qd z carnauba i polimerami)?

Uff...to chyba wszystko:-)

Opublikowano

czyli w końcu chcesz coś na collinite czy na naturalny ? chcesz smarować po collinite woskiem naturalnym ? w jakim celu ? collinite to hybryda, to nie jest typowy sztuczny wosk. Rozcieńczony 951 jest do bani, próbowałem, nie ma to sensu. Jak sie go psiknie na suchy lakier jest super. Wg wymagan które opisałeś to Meguiars ultimate detailer sie sprawdza bardzo dobrze