Jump to content

Środki Menzerna - opinie

mieszacz

Recommended Posts

Witam,poniewaz jestem w trakcie zamawiania produktów z uk i zostało mi troche luznej gotówki zwróciłem uwagę na taki zestaw http://www.cleanyourcar.co.uk/polishing ... d_220.html

trutaj mam pare pytan do uzytkownikow forum

1-czy ktoś na menzernie pracował(opinie mile widziane)

2-czy sa to dobre produkty

3-jaka jest kolejnosc uzywania tych past

4-jakie wafle do poszczególnych past

5-czy do g-220 z megsa podejda gabki z menzerny

Czy posiadajac gabki z megsa

radzicie dokupic wafle z menzerny a jezeli tak to jakie :/

http://www.meguiars.pl/sh...products_id=391

http://www.meguiars.pl/sh...products_id=392

http://www.meguiars.pl/sh...products_id=342

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

85RD i 106FA nie różnią sie praktycznie niczym. Jedna jest bardziej rzadka i łatwiej się rozprowadza, a druga trochę gęściejsza. Menzerna lubi ciepło i dlatego na maszynie orbitalnej z padami megsa będzie się sprawdzała wyśmienicie. 85RD 3.02 to to samo co 85RD tylko daje mniejszy połysk i ma inny kolor. Power finish to basta bardziej ścierna. Kolejność taka jak na stronie tylko nie trzeba używać i 85RD i 106FA. Bierzemy albo jedną albo drugą

na maszynie rotacyjnej każda tylko zależy na jakiej gąbce na jakim lakierze no i zależy czy te swirlsy to na prawdę drobne ryski, czy może dość głębokie koliste rysy.

Na orbitalnej też, tylko będzie to trwało dłużej:)

• 2 months later...
  • Administrator

Pracowałem na Menzernie ostatnio - zrobiłem cały dach maszyną rotacyjną i mimośrodową na padach Meguiarsa. Bardzo fajnie się pracuje, szybko usuwa swirlsy, zmatowienia zrobione papierem ściernym. Nie zasycha tak szybko jak 3M i Meguiars M105.

Po kombinacji Power Gloss (mocna pasta) + polishing pad zostawało tylko trochę hologramów, a 106 FA i 85RD bez problemu po jednym przejeździe je usuwały.

Generalnie bardzo polecam - popróbuję też tych środków na masce testowej w użyciu ręcznym - zobaczymy jakie będą efekty.

I duży plus to to, że są też dostępne opakowania 250ml, a nie tylko 1L.

85RD 3.02 to to samo co 85RD

Ciekawe - nie mam zadnych doświadczeń z Menzerną ale własnie sobie sprowadziłem zestaw PO106FA Final Finish jako pasta finishing i PO85RD3.02 jako cutting. Między innymi taki zestaw rekomenduje Dave KG na detailingworld... gdzie z resztą Menzerna PO85RD 3.0x klasyfikowana jest jako Medium Cut sciernosc 6/10 a PO85RD to Light Cut 2/10 w sumie łagodniejsza od 106tki... :idea:

Na razie jakoś nie bardzo bedę miał okazję sprawdzić działanie, ale jak tylko coś zrobię, to się będę dzielił doświadczeniami.

• Administrator
85RD 3.02 to to samo co 85RD tylko daje mniejszy połysk i ma inny kolor. Power finish to basta bardziej ścierna.

Specyfikacja menzerny mówi, że:

1. PO 85 RD 3.02 - CUT: 3,5/5,0 oraz GLOSS: 3,0/5

2. PO 85 RD - CUT: 1,5/5,0 oraz GLOSS: 5,0/5,0

W sumie by się zgadzało, tylko jednak 85 RD 3.02 jest typowo pasta POLISHING, a 85 RD to pasta FINISHING.

Między innymi taki zestaw rekomenduje Dave KG na detailingworld... gdzie z resztą Menzerna PO85RD 3.0x klasyfikowana jest jako Medium Cut sciernosc 6/10 a PO85RD to Light Cut 2/10 w sumie łagodniejsza od 106tki... :idea:

85RD jest delikatnie lżejsza od 106FA - w czwartek robiłem wszystko jak widziałeś Power Gloss czyli S100, a zaraz po tym 85 RD - efekty super.

PN, jeśli rysy są dość głębokie to te całe "cutting" właściwości 85RD 3.02 mogą okazać się za słabe.

PN, Łukasz, z braku czasu ( nie wiedziałem, że tak wcześnie musimy kończyć) na masce jednej z fur został użyty zielony korek i właśnie 85RD 3.02. Efekt mogliście ocenić sami. Mimo, że w planach był jeszcze jeden krok korekty lakieru, efekt po takim kombo był zdecydowanie zadowalający. Producent daje tej paście 3.5/5 jeśli chodzi o ścieralność, ja bym jej dał 2-2.5/5.

• Administrator
na masce jednej z fur został użyty zielony korek i właśnie 85RD 3.02. Efekt mogliście ocenić sami.

Ciekawe jaki byłby efekt po użyciu albo samego Power Gloss S100 albo PO S 34 A ;)

• 5 months later...

Pisałem już w jednym wątku skromne refleksje na temat używania past Menzerna, wklejam tu treść raz jeszcze. Lakier wg. mnie miękki/średni :)

p1080390.jpg

p1080385e.jpg

p1080382a.jpg

p1080381.jpg

p1080376a.jpg

p1080372.jpg

p1080366k.jpg

Ofiara: zderzak z Citroena AX po dzwonie

Użyte produkty: DAS-6, Menzerna Polishing Pad, Menzerna Power Finish.

Metoda: Slow Cut by Junkman :-]

Korekta: ok 95% :kox:

• Administrator
Sa u nas dostepne male opakowania (samplery) takie po 125/250 ml ?

W PL ciężko jest w ogóle kupić Menzernę, ale możesz kupić w UK takie zestawiki po 250 ml (4 butelki różnych past).

• Administrator
A tak z ciekawości są u nas dostępne jakiekolwiek opakowania?

Z tym tak jak pisałem jest dość marnie - 3M dość mocno opanował rynek także ciężko będzie się przebić.

• Administrator
A szkoda, bo bardzo polubiłem te pasty i żeby kupić je w UK muszę zebrać sobie większe zamówienie, nie ma sensu kupowanie jednej rzeczy :dontknow::thumbdown:

Ja być może będę zamawiał 1L butelki Menzerny także jak coś to możemy się jakoś zgadać i przesyłka wyjdzie nam korzystniej.

A szkoda, bo bardzo polubiłem te pasty i żeby kupić je w UK muszę zebrać sobie większe zamówienie, nie ma sensu kupowanie jednej rzeczy :dontknow::thumbdown:

Ja być może będę zamawiał 1L butelki Menzerny także jak coś to możemy się jakoś zgadać i przesyłka wyjdzie nam korzystniej.

Jak będziesz zamawiał to daj proszę znać, z chęcią wezmę dla siebie Menzerna 250ml Sampler Kit.