AndrewZS Opublikowano 24 Września Zgłoś Opublikowano 24 Września Z racji, że z oryginalnej relacji zniknęły zdjęcia wstawiam ponownie Asterka rocznik '98, całe 60 kunia mocy i wyposażenie ABC.... za to niewielki przebieg i jak na Opla z tych roczników niewiele rdzy Nie jest to typowy gruz, jakim była Toyota, ale odkop garażowy. Kupiłem ją jako uszkodzoną, wg właściciela padła pompa wody i auto stało w garażu od 2016r. Tak więc na lawecie udaliśmy się do zaprzyjaźnionego mechanika, gdzie wymieniłem kompletny rozrząd z pompą wody i termostatem. Dostała również nowy płyn chłodniczy, olej, wszystkie filtry, aku, świece zapłonowe oraz oponki Pojeździłem troszeczkę i udałem się do blacharza zlikwidować największe ogniska korozji Blacharz może i był tani i zrobił co trzeba, ale zostawił po sobie sporo bałaganu i wszechobecnego syfu Potem nastały trudne czasy zawodowe i Asterka poszła w odstawkę aż do końca sierpnia, kiedy to w końcu udało się ruszyć z projektem Podsufitka się trochę "zwisła" Z racji, że bawię się grzecznościowo u Ojczulka w garażu nie mogłam mu dać eksmisji na dłuższy czas, tak więc prace prowadzę na raty Zacząłem od środka, bo to udało się zamknąć w weekendzie i wyprowadzić auto na zewnątrz Na początek wymontowałem wnętrze Tu chciałem sprawdzić w jaki sposób zamontowany jest emblemat i..... wypadł po dotknięciu. Okazało się, że trzymał się tylko na bolcach prowadzących Skoro podsufitka wyjęta to zabrałem się za oczyszczenie Wszystko stare i odpadało za dotknięciem, więc poszło szybko Następnie odkurzanie wspomagane tornadorem Najbardziej brudzący etap za mną, więc biorę się za plastiki Na początek ponowny przegląd sytuacji Z czyszczeniem startuję z Interio od Kiurlaba, ale w pewnym momencie się skończyło i przeszadłem na P&S Xpress Interior Cleaner Przechodzę do bonetowania boczków drzwi i prania podłogi Użyłem GS Fabric Cleanera Niby auto budżetowe, ale jak fajnie wyglądały wnętrza aut w latach '90... Fajne faktury materiałów, welurki... nie to co teraz - wszechobecny plastik Boczki aż takie brudne nie były.... .... czego nie można powiedzieć o podłodze, ale w sumie nie jest to dziwne w 27 letnim aucie Pora na fotele Tornador bardzo pomocny Do prania użyłem Maxifi Fast Brite, odkurzacz Lavor GBP20 Fotele schną, więc czas zająć się podsufitką. Kupiłem zestaw na Alle..., tak średnio udało się trafić z kolorem, choć robiłem dwa podejścia. I tak jestem zadowolony, że udało się ją zregenerować Nie obeszło się bez drobnych fuck-upów, ale jak na pierwszy raz, to tak na 3+ Drobne prace prowadzone po pracy, aby robota szła do przodu.... Kołpaczki - CarLab Express Wheel Cleaner do wstępnego umycia, potem ostro GS Acid Wheel Cleaner 1:5 Innego dnia plastiki.... (P&S XIC) Fotele wyschły, więc impregnacja Kolejne plasticzki.... Kolejny drobny krok - komora silnika Oprysk z pianownicy Bilt Hamber Surfex HD 1:10 Pędzelkowanie Surfexem 1:15, mocne tłuszcze wspomagane Cleantle Industrial Degreaser 1:7,5 Poprawiłem kilka miejsc widocznych powyżej i na koniec zabezpieczyłem Motor Plastem od Tenzi No i w końcu nastała ta chwila, gdzie już nie dało się robić na raty.... 3 dni urlopu i jazda! Pojazd jak widać ekologiczny.... no i mam towarzysza który spacerował sobie po aucie Zacząłem od najbrudniejszej roboty, czyli od kół. CarLab Wheel Cleaner na początek Nie obyło się bez GS Acid Wheel Cleanera1:5, neutralizacja Tenzi Kolorowa Felga Felgi w stanie jak widać, budżet naciągnięty, więc zostają w takim stanie jak są..... i tak pod kołpakami Nadkola - oprysk i pędzelkowanie Surfex HD No to do mycia... Wstępna piana Kiurlab Chocco Musse Po spłukaniu czyszczę zakamarki... Surfex HD 1:15 Mycie właściwe GS Pure Shampoo Suszę i wchodzi T&G od Elite Detailer. Świetny zapach, nawet moja Mama strasznie wrażliwa na zapachy się zachwycała Ponowne mycie i suszenie i wchodzę z deironem - ADBL Vampire Light O ile T&G za dużo nie znalazł, to Vampirek już tak Postanowiłem wyglinkować na deironie. Ręcznik glinkujący, ale firmy nie pamiętam, na opakowaniu nie ma info, a już trochę ze mną jest Na koniec piana (Chocco Musse) Spłukanie i mycie finalne Ultracoat Shampoo+ Przechodzę do inspekcji. W naszym rozumieniu jest dramat, o którym wiedziałem, ale i tak lakier w kilku miejscach mnie zaskoczył. Wiedziałem o klapie bagażnika z mnóstwem głębokich rys, których usunięcia się nie spodziewałem, ale znalazłem coś na drzwiach i sporo odprysków na masce, których wcześniej nie było widać Kolejny dowód na to, że to eko auto Oznaczam sobie miejsca do poprawek papierem ściernym (Kovax 2000) Polerujemy... Wybrałem kombinację Lake Country SDO CCS z Optimum Hyper Compound. Zacząłem od detali tylnej klapy i innych trudniej dostępnych miejsc oraz tylnych lamp. Evoxa HDF12 z padem 75mm, reszta ADBL Roller 21 z padem 150 mm No i jestem w szoku! Nie spodziewałem się takich efektów.... miałem ból głowy jak zamaskować te białe rysy na klapie, a tu prawie wszystko zeszło. Grubasy zostały, ale w zupełnie innych miejscach W założeniu to miały być 50-tki, ale kiepski ze mnie fotograf Tu w końcu coś widać.... W drugim etapie miał być zestaw Optimum Hyper Polish z pomarańczowym padem waflowym Optimum, ale po wielu rekomendacjach na forum zmieniłem zdanie i finalnie weszło Essence z pomarańczowym padem od Zvizzera. Maszyna - bezprzewodowy Rooks DA 15 Mimo słabych zdolności fotograficznych udało się wychwycić 50-tkę Essence się sezonuje, a ja w tym czasie zajmuję się zabezpieczaniem plastików Na kołpaki, lusterka, podszybie, klamki i słupki B wlatuje Dlux Zderzaki i listwy boczne atakuję Owatrolem Na szyby wrzucam hydro z Superior Glass Finalne dopieszczenie plastików wewnętrznych i kół. Góra FW Gentleman, dolne plastiki odświeżam Perlem 1:3 Wiem, błyszczą się jak psu jajca, ale po odparowaniu wychodzi fajna satyna. Lubię ten dressing do opon Perl wjechał również na nadkola i chlapacze, ale nie zrobiłem z tego dokumentacji. Jak już wszystko ogarnięte przyszedł czas na wisienkowanie tego tortu.... W zamyśle miałem Zymol Carbon, ale po konsultacjach na forum zmieniłam zdanie i stanęło na Souveranie Bardzo żałuję, że zdjęcia tego nie oddają, ale ten wosk wydobył z lakieru niesamowity look - jak w opisie wosku jest piękny efekt 3D! O to mi chodziło! Pięknie dziękuję za rekomendację! ... no ale pod postem wywiązała się dyskusja i postanowiłem spróbować. Klapa bagażnika w Carbonie. Jest ładnie, ale efekty 3D nie widzę. Zobaczymy jak z trwałością Trochę foteczek z finalnego efektu, jako amator jestem bardzo zadowolony Zapewniam, że to chmurki Pisałem, że na 3+? Jeśli tu dotarłeś, to dziękuję za cierpliwość i przepraszam, że kiepski ze mnie fotograf. Auto wyszło fajnie jak na swój wieki stan. Zapewne wielu znalazło by jakieś niedociągnięcia, ale cały czas się uczę, a tego typu gruziki to świetny materiał szkoleniowy Jako, że wprowadzam relację ponownie, już wiem, że Forum przetrwało! 11 9
Moderator Domel Opublikowano 25 Września Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Września Bez kombinacji - zaczynamy temat od nowa
analyzator Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Haha dynamicznie jest w tym temacie. Ciągłe zmiany. Fajny gruzek. Wyszła najładniejsza astra w Polsce na pewno a kto wie czy nie w Europie. Fajne są te starsze auta do detailingu. Nie są duże szybciej to idzie. A sama praca. Guys. Amator robi wolniej. Ale nie robi na sztukę super No i souveranem go. 1
lukeu Opublikowano 26 Września Zgłoś Opublikowano 26 Września @AndrewZS Wow, po prostu wow. Nie mogłem sie doczekać, żeby obejrzeć nową relację i nie spodziewalem się, że bedzie aż taka dobra. Sam uwielbiam pracować przy takich samochoach. Wnętrze wyszło super, czuć ten klimacik. No a lakier po prostu PETARDA.
MMCzysci Opublikowano 26 Września Zgłoś Opublikowano 26 Września @AndrewZS, relację oglądałem w każdym jej wcieleniu Jak zwykle świetna praca, solidna dokumentacja i genialny efekt końcowy. Myślę, że nazywanie się amatorem w takim układzie jest już skromne na wyrost - idziesz po zawodowca wielkimi krokami, chociaż moim prywatnym faworytem i tak jest przemiana Phaetona PS. Jak sprawdził Ci się Perl na progach, zadowolony?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
AndrewZS Opublikowano 28 Września Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września W dniu 26.09.2025 o 13:46, MMCzysci napisał(a): PS. Jak sprawdził Ci się Perl na progach, zadowolony? Jak najbardziej, nie dość że fajnie przyciemnił to jeszcze znacząco ukrył zarysowania. Dzięki raz jeszcze za polecajkę!
Rekomendowane odpowiedzi