Lorion Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Witam, Mam Hyundaia i20 2018, czarny, chyba uni bo na perłe nie wygląda Żona jeździ, a właściwie uczy się po latach przerwy. Mocno zmęczony lakier bo poprzednia właścicielka raczej typowo myjnia szczoty, wycieranie szmatami po bezdotyku, odśnieżanie byle czym. Mam pytanko, sprzęt mam ADBL Roller DA, ale używałem tylko do cleanerów parę lat temu. Pytanie czy dużo uzyskam Onestepem? Nie zależy mi żeby było jakieś idealne to auto bo raczej to taki samochód na zakupy, ale już nie mogę patrzeć na parkingu pod latarniami na te rysy i teraz w słońcu jak ładna pogoda. Zalecili mi w sklepie Sonax Np 03-06 + zółty pad. Czy podołam one stepowi na tym lakierze? Czy uzyskam dużą poprawę tą kombinacją? Robiąc to pierwszy raz? Poradników trochę oglądałem ale pytam o tego pacjenta czy taki lakier Hyundaia jest prosty do uzyskania efektu czy wręcz przeciwnie?
AndrewZS Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Jako takie obycie z maszyna masz, więc czemu miałbyś nie podołać? Sonax co do zasady ok, ale czy na średnim padzie wyjdzie ok to nikt Ci nie powie. Trzeba spróbować i ocenić efekty. Lakier lakierowi nierówny. Stan lakieru też jest ważny, finalnie może się okazać, że stan jest taki, że one step może nie dać interesującego Cię efektu i trzeba będzie najpierw wyciąć mocniejszą kombinacją a potem finisz. Przy czarnym uni skłaniał bym się właśnie do takiej opcji. Efekt finalny to również czystość pracy, więc albo kilka padów, albo zainwestuj w prostego padwashera 2
Lorion Opublikowano 8 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca Czy do onestep powinno się jakoś oceniać miernikem grubość lakieru? Bo no generalnie nie wiem co poprzedni właściciel robił z tym lakierem, czy to raczej nie ma potrzeby do onestep takich pomiarów robić?
AndrewZS Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Generalnie dobrze by było wiedzieć, ale jeśli twierdzisz, że lakier jest tragiczny, to raczej nikt go wcześniej nie polerował. Kup sobie Nowik Set od Honeya. Zestaw 2 past i 3 padów o różnej sile cięcia. Tym zestawem na pewno znajdziesz optymalną kombinację
Moderator Streat Opublikowano 8 Marca Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Marca Jak ma być bezpiecznie to ja bym poszedł w jakies AIO, Koch P6, 3D Speed itp. Tutaj masz pasty co duzo wybacza a i odrazu masz jakies tam zabezpieczenie A bawiąc sie padami mozna uzyskac naprawde dobry efekt
zeea Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca @Streat to samo mi wpadło do głowy. Nablyszczysz lakier, coś wytniesz oraz coś przymaskujesz
analyzator Opublikowano Niedziela o 09:50 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:50 Wypadałoby popróbować. Chyba najlepsza opcja to podskoczyć do kogoś z forum kto już ma trochę padów i past. Przelecieć połowę maski rinslesem i poświęcić 10 minut na próbę. Da9mm nie nastraja optymizmem a z drugiej strony to chyba hiundai twardych lakierów nie ma. Jak masz blisko do Lublina to mogę pomóc.
Lorion Opublikowano Poniedziałek o 01:14 Autor Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 01:14 W dniu 8.03.2025 o 22:12, Streat napisał(a): Jak ma być bezpiecznie to ja bym poszedł w jakies AIO, Koch P6, 3D Speed itp. Tutaj masz pasty co duzo wybacza a i odrazu masz jakies tam zabezpieczenie A bawiąc sie padami mozna uzyskac naprawde dobry efekt Ten Koch p6 mnie zainteresował. A powiedzcie proszę: 1) Taką pastę też wymywamy normalnie ipą czy to może się nie wymywa tylko dociera pozostałości? 2) Standardowo zółtym padem i 3 bieg?
booohal Opublikowano Poniedziałek o 06:25 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 06:25 Przy skoku 9mm żółty pad to zostaw sobie na wykończenie. Jest duża szansa,że Nat biały lub niebieski sprawdzi się wielokrotnie lepiej nawet jeśli mówimy o one step.
Moderator Streat Opublikowano Poniedziałek o 07:13 Moderator Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 07:13 @Lorion tylko docierasz wszystko zależy jak twardy jest lakier, na jednym wyjdzie piękny one step na drugim nie wtedy trzeba brać twardszy pad
mojito Opublikowano Poniedziałek o 09:53 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:53 Jeżeli to czarny uni to ja bym się pokusił o coś do wycięcia + CarPro Essence. Ciężko będzie wykończyć ten lakier jednym etapem tak żeby nie było holsów, haze'ów itp. Ja bym pomyślał o CP Ultracut bo sporo Ci się uda wyciąć, nie powinieneś narobić wielkiego bałaganu i na to dać Essence. Nie dość, że fajnie wykończy to jeszcze wyciągnie sporo z takiego czarnucha
Tamariss11 Opublikowano Środa o 00:03 Zgłoś Opublikowano Środa o 00:03 W dniu 8.03.2025 o 20:12, Lorion napisał(a): Witam, Mam Hyundaia i20 2018, czarny, chyba uni bo na perłe nie wygląda Żona jeździ, a właściwie uczy się po latach przerwy. Mocno zmęczony lakier bo poprzednia właścicielka raczej typowo myjnia szczoty, wycieranie szmatami po bezdotyku, odśnieżanie byle czym. Mam pytanko, sprzęt mam ADBL Roller DA, ale używałem tylko do cleanerów parę lat temu. Pytanie czy dużo uzyskam Onestepem? Nie zależy mi żeby było jakieś idealne to auto bo raczej to taki samochód na zakupy, ale już nie mogę patrzeć na parkingu pod latarniami na te rysy i teraz w słońcu jak ładna pogoda. Zalecili mi w sklepie Sonax Np 03-06 + zółty pad. Czy podołam one stepowi na tym lakierze? Czy uzyskam dużą poprawę tą kombinacją? Robiąc to pierwszy raz? Poradników trochę oglądałem ale pytam o tego pacjenta czy taki lakier Hyundaia jest prosty do uzyskania efektu czy wręcz przeciwnie? OneStep powinien dać dobrą poprawę, zwłaszcza jeśli lakier jest już trochę zniszczony. Sonax 03-06 + żółty pad to solidne połączenie na początek, radzi sobie z rysami i odświeży wygląd.
Mumins Opublikowano Środa o 06:11 Zgłoś Opublikowano Środa o 06:11 W dniu 10.03.2025 o 10:53, mojito napisał(a): Jeżeli to czarny uni to ja bym się pokusił o coś do wycięcia + CarPro Essence. Ciężko będzie wykończyć ten lakier jednym etapem tak żeby nie było holsów, haze'ów itp. Ja bym pomyślał o CP Ultracut bo sporo Ci się uda wyciąć, nie powinieneś narobić wielkiego bałaganu i na to dać Essence. Nie dość, że fajnie wykończy to jeszcze wyciągnie sporo z takiego czarnucha +1, nie bawiłbym się w one-stepy na takim pacjencie, szkoda zachodu (zwłaszcza, że masz tylko DA9mm do dyspozycji).
Rekomendowane odpowiedzi