Kotu Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 Witam. Zajmowałem się czyszczeniem swoich samochodów głównie hobbystycznie lecz teraz dostałem kilka zleceń i prosił bym kogoś doświadczonego o pomoc z której chemii zrezygnować na rzecz której marki oraz czego tutaj brakuje? Z góry dzięki za pomoc RR Customs plastic cleaner oraz dressing -plastiki Leather Cleaner oraz Conditioner Matt-do skóry Alcantara cleaner-pranie alcantara Glass cleaner- czyszczenie szyb Fabric cleaner -czyszczenie tapicerki,podsufitki Iron remover- osad metaliczny Quick detailer - nabłyszczać Bug remover- usuwanie owadów ADBL Black water dressing- dressing do opon Apc- uniwersalne Tar & glue - do usuwania smoły i żywicy TFR- oprysk Dodatkowo; Shiny garage shampoo maxifi pre wash oraz płukanka.
MMCzysci Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 Czytałeś o historii RRC na polskim rynku? O zniszczonych elementach przez ich chemię? Kupiłbym cokolwiek, ale nic od nich.APC ADBL do wymiany na przykład na kocha. Black Water ma problem z padającymi atomizerami. To tak na szybko ode mnie.Wyryte w skale z S20 FE 5G 1
mariuszzar Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 Black water odpuść sobie. Żenująca trwałość. 1
Kotu Posted December 16, 2023 Author Report Posted December 16, 2023 22 godziny temu, MMCzysci napisał(a): Czytałeś o historii RRC na polskim rynku? O zniszczonych elementach przez ich chemię? Kupiłbym cokolwiek, ale nic od nich. APC ADBL do wymiany na przykład na kocha. Black Water ma problem z padającymi atomizerami. To tak na szybko ode mnie. Wyryte w skale z S20 FE 5G Dzięki za pomoc. To co byś zaproponował zamiast RRC ? Te same produkty tylko z firmy ADBL?
analyzator Posted December 16, 2023 Report Posted December 16, 2023 Żadnego z tych produktów bym szczerze nie kupił cześci z uprzedzenia . Shiny szampon spoko jako wyjątek. Pytanie który.
Kotu Posted December 18, 2023 Author Report Posted December 18, 2023 W dniu 16.12.2023 o 16:34, analyzator napisał(a): Żadnego z tych produktów bym szczerze nie kupił cześci z uprzedzenia . Shiny szampon spoko jako wyjątek. Pytanie który. Shiny garage sleek premium. To co byś zaproponował zamiast chemii od Adbl i Rrc ? Narazie nikt konkretnie nie argumentuje czemu niby są nie dobre i co można znaleźć bardziej profesjonalnego.
t.sienkiewicz91 Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 @Kotu Zestaw do czyszczenia skór z AutoGraph -bardzo przyjemny w użytkowaniu. APC Surfex HD od BiltHamber - mi odpowiada. Do oprysku lub użycia w formie piany Touch Less od Bilthamber. Do smoły - Prickbort IRON RH+ od KIURLAB. QD - tutaj masz pełne pole do popisu od CC Gold Premier, po Geyona, SSW od ADBL, AutoGraph Sapphire. Do szyb to dowolność - ja używam Kiurlaba i AutoGrapha i sobie chwalę. Do bonnetowania to Funky Witch Yellow Broom (i bonnetowanie i czyszczenie wnętrza auta). To tylko moja opinia, a wiadomo jak to jest z opiniami: każdy ma swoją 1
analyzator Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 @Kotu rrc za podejście do klienta i brak kultury - mocny argument. Plus kika wpadek dot jakości. ADBL - bo do tej pory nie byłem zadowolony z żadnego produktu od ADBL i każdy miał cechy, które sprawiały, że wybrałbym coś innego. W ciemno to szukaj w carpro, bilthamber. I wiele wiele innych. Jakaś lista powstanie. 1
MMCzysci Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 Z czego dokładnie od ADBL nie byłeś zadowolony?Wyryte w skale z S20 FE 5G 1
analyzator Posted December 19, 2023 Report Posted December 19, 2023 @MMCzysci qw,ssw,yeti,szampon. Tak na szybko z pamięci. Na półce stoi vampirek z forumowej rekomendacji ale jeszcze nie był ruszony. 1
Kotu Posted December 20, 2023 Author Report Posted December 20, 2023 @analyzator Dzięki za pomoc A co byś polecił do wnętrza do czyszczenia plastików i dressing ? Do skóry i alcantara Colourlock ? Do prania tapicerki Maxifi ?
MMCzysci Posted December 20, 2023 Report Posted December 20, 2023 Colourlock i Maxifi godne polecenia. Do plastików cała paleta produktów. Może być APC w rozcienczeniu, może być gotowy IC, na przykład Cleantle.Wyryte w skale z S20 FE 5G 1
Kotu Posted December 20, 2023 Author Report Posted December 20, 2023 @MMCzysci A co myślisz o ADBL Interior Cleaner na allegro można go znaleść w cenie 70 zł za 5L co mnie mocno zdziwiło? A także myślałem zakupić do tego Adbl interior wow ?
MMCzysci Posted December 20, 2023 Report Posted December 20, 2023 Myślę że są lepsze Przy całej mojej sympatii do firmy.Wyryte w skale z S20 FE 5G
Kotu Posted December 29, 2023 Author Report Posted December 29, 2023 @MMCzysci A mógł byś coś polecić do usuwania naklejek z busa InPost/Gls? Myślałem zakupić tar and glue z Adbl, chociaż na YT widziałem filmik jak ktoś usuwa klej za pomocą nitro. Do zrobienia 18 busów ( i jak robiłeś taką usługę to ile mniej więcej brałeś za tą usługę)
MMCzysci Posted December 29, 2023 Report Posted December 29, 2023 Nie wiem, czy nitro to dobry pomysł. Korzystam z Vasco, używałem jeszcze Prickborta, ale w Vasco bardziej odpowiada mi konsystencja, może po prostu poleżeć dłużej i zdziałać więcej. Co do rozklejania samochodów, nie robię tego i nie czuję się kompetentny na tyle w tej materii, żeby doradzać. Być może, że standardowe T&G będą za słabe na okleinę kurierską, bo z małymi naklejkami radzą sobie bez problemu.Wyryte w skale z S20 FE 5G 1
Rafal9304 Posted December 29, 2023 Report Posted December 29, 2023 Opalarka, plastikowe żyletki i po kawałku aż zejdzie wszystko, klej możesz usunąć Kochem Eulex, może się też przydać krążek na wkrętarkę do usuwania naklejek/kleju. Po usunięciu naklejek i kleju pewnie i tak będzie widać ślad i bez polerki się nie obejdzie. 1
SZERRY CHERR Posted December 30, 2023 Report Posted December 30, 2023 W dniu 15.12.2023 o 17:28, Kotu napisał(a): Witam. Zajmowałem się czyszczeniem swoich samochodów głównie hobbystycznie lecz teraz dostałem kilka zleceń i prosił bym kogoś doświadczonego o pomoc z której chemii zrezygnować na rzecz której marki oraz czego tutaj brakuje? Z góry dzięki za pomoc RR Customs plastic cleaner oraz dressing -plastiki Leather Cleaner oraz Conditioner Matt-do skóry Alcantara cleaner-pranie alcantara Glass cleaner- czyszczenie szyb Fabric cleaner -czyszczenie tapicerki,podsufitki Iron remover- osad metaliczny Quick detailer - nabłyszczać Bug remover- usuwanie owadów ADBL Black water dressing- dressing do opon Apc- uniwersalne Tar & glue - do usuwania smoły i żywicy TFR- oprysk Dodatkowo; Shiny garage shampoo maxifi pre wash oraz płukanka. Fabric cleaner -czyszczenie tapicerki,podsufitki Alcantara cleaner-pranie alcantara plastic cleaner, Leather Cleaner oraz Conditioner Matt-do skóry KOCH POLSTAR TFR- oprysk Bug remover- usuwanie owadów TFR z Cleantle rozpuszczał mi w lato owady Ew. Industrial od nich. Dodatkowo idealnie sprawdzi się też jako pre wash, dobrze ogarniesz nim opony, felgi, silnik i wnęki. ADBL Black water dressing- dressing do opon oraz dressing -plastiki - PERL CARPRO ( ja to wrzuciłem na skóry 1:5 / 1:10 w W124 i wyszły super. Opony koncentrat, plastiki 1:3 / 1:5 ) Apc- uniwersalne ( polecam z Cleantle ) te niżej to moim zdaniem według uznania. Tar & glue - do usuwania smoły i żywicy Glass cleaner- czyszczenie szyb Iron remover- osad metaliczny Quick detailer - nabłyszczać Dodatkowo; Shiny garage shampoo maxifi pre wash oraz płukanka. Jeśli nie robisz tego zawodowo, a po godzinach to postanowiłem skorygować delikatnie o to z czego ja korzystam a raczej są to wielozadaniowe kosmetyki. 1
Kotu Posted January 3, 2024 Author Report Posted January 3, 2024 @Rafal9304 @MMCzysci A co myślisz o paście 3w1 od menzerna one step polish ? Myślę czy taka pasta da radę wyrównać ślady na lakierze po okleinie kurierskiej. (Busy będą robione pod sprzedaż więc myślę że nie ma sensu jakoś bardzo mocno odświeżać lakier ) Ewentualnie sonax ex02-06/Final bądź honey 2 i 3 na średnim padzie ? Dzięki za pomoc
Rafal9304 Posted January 3, 2024 Report Posted January 3, 2024 Nie korzystałem nigdy z past Menzerna więc nie wiem. Usuwałem ślady po naklejkach z białego sprintera i używałem Pasty 3D One + 3D ACA 510 i niebieskie pady z NATa i ADBL.
MMCzysci Posted January 3, 2024 Report Posted January 3, 2024 Myślę że 3w1 to niezbyt dobry wybór do takiego zabiegu. Czy menzerny, czy jakiekolwiek inne.Wyryte w skale z S20 FE 5G
Recommended Posts