krzygaj Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 Cześć, Mam pytanie do bardziej doświadczonych odnośnie pracy w/w pieca - czy lepiej jest jak pracuje dłużej i ogrzewa pomieszczenie czy częściej, ale krócej? Pytam w kontekście jak ustawić ogrzewanie w pokojach - zrobiłem sobie automatyzację w Home Assistant i przyjmijmy, że mam: - temp w ciągu dnia 21c - temp w nocy 20c - temp wody do ogrzewania to 42c - piec podgrzewa do 47, leci na grzejniki i jak na powrocie spadnie do 37, to znowu podgrzewa do 42 I tu mam zrobione, że spadek o 1c załącza piec - mogę to zmniejszyć do np 0,5c, ale wtedy piec będzie chodził częściej, ale krócej. Oczywiście mam bardziej konfigurowalne tryby ogrzewania: zrobiłem, że dla każdego pokoju mogę ustawić inną temp, inne godziny rozpoczęcia dnia czy nocy(per dzień roboczy/wolny), czy piec zaczyna grzać jeżeli tylko jeden pokój potrzebuje ogrzewania - czy czeka na więcej pokoi do ogrzania, łazienka ma swój harmonogram(cieplej rano i wieczorem, a w ciągu dnia chłodniej). Jaka jest Wasza opinia? Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwirek03 Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 @krzygaj ustaw wszędzie jedną temperaturę i masz problem z głowy. Też kiedyś kombinowałem i znajomi kombinowali aż przyszedł człowiek co ma pojęcie, zrobił jednakową temperaturę i jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator rychu Posted October 18, 2023 Moderator Report Share Posted October 18, 2023 Teoretycznie najlepiej jak kocioł pracuje na najniższej możliwej temperaturze, wtedy udaje się uzyskać najwięcej z kondensacji. Czyli pracuje dłużej i rzadziej się wyłącza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredi88 Posted October 18, 2023 Report Share Posted October 18, 2023 Nie jestem żadnym ekspertem w tej dziedzinie ale mam kocioł gazowy kondensacyjny od 4 sezonów w domu. Moje wrażenie jest takie że im prostsza instalacja tym lepiej. A cudowanie z czujnikami w każdym pomieszczeniu, z pogodówką itp tylko zwiększa zamiast zmniejszać spalanie. Tak jak napisał @rychu im mniejsza temperatura tym lepiej. Z drugiej strony 40* na grzejnikach zimą to mało. Kocioł najlepiej sprawdza się przy podłogówkach bo nie trzeba tak mocno temperatury w obiegu podnosić. Ja mam jednak wszędzie grzejniki + 2 łazienki w podłogówkach i też daje rade. Ogólnie najbardziej byłem przekonany do ustawienia bez jakiegokolwiek termostatu/czujnika. Ustawiasz na kotle np 50*. Resztę regulujesz termostatem na grzejniku w danym pokoju. Jeśli w pokojach masz już zadaną temp. to ci termostat grzejnik zamknie. Jak grzejnik jest zamknięty to wraca ciepła woda do kotła i kocioł się wyłącza. Po spadku temp. znów się włączy itp. Uważam że to najprostsze i dość ekonomiczne rozwiązanie. Jeśli kocioł ma czujnik temperatury w każdym pokoju to będzie się co chwilę uruchamiał bo w jednym pokoju ma za niską temperaturę za pół godziny w drugim itp. Nie miałem takiego rozwiązania więc tylko mogę przypuszczać. Teraz mam zwykły sterownik w pokoju dziennym i ustawione 21 dzień 20 noc. Niestety to tylko sprawdza się w tym pokoju. Inne pomieszczenia ciężko dokładnie ustawić termostatami na grzejniku bo nie zawsze jest ciepła woda w obiegu. Pewnie, jest zbliżona temperatura ale oscyluje w granicach +/- 1-1,5* od tego co jest w pokoju ze sterownikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodowa Posted October 18, 2023 Report Share Posted October 18, 2023 dodam przykład od siebie ustawiłem na piecu te same wartości co sąsiad ale u mnie termostaty cały miesiąc otwarte na poziom 5 czyli max u sąsiada głowice smart z nadanymi wartościami jakimi nie powiem ale odwiedzając go było u niego chłodniej reasumując różnica w ciągu miesiąca wyszła 20 albo 30 zł na korzyść sąsiada tyle ze musiał kupić na każdy grzejnik głowice za około 100 zł budynki identyczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts