Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Jak w temacie - czym usunąć gumę do żucia z wykładziny i z dywanika ? Podejrzewam że jest już z pół roku i mocno siedzi między włoskami .

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• Administrator
Posted

Polej wrzątkiem i guma zmięknie później szmatką wytrzyj i po sprawie

Jest też opcja zamrozić sprayem dla sportowców na stłuczenia zamraża do -70C ale tego nie sprawdzałem

Posted

ja usuwałem kiedyś ze spodni dżinsowych różnymiiii metodami a tylko 1 pomogła. Polanie taką oliwką tłustą dla dzieci do ciała. Guma sie po chwili zrobiła taka bardzo krucha, rozpadła sie w pył i odpadła przy małym szorowaniu, później tłusta plama sie wyprała bezproblemu spodnie jak nówki, żadnego śladu po gumie.

Posted

Autko mam dostać do szorowania dopiero w sobotę więc może uda się poszukać czegoś do zamrożenia do soboty . Najłatwiej będzie z dywanikiem bo można go wyjąć i eksperymentować na stole ale na wykładzinie jest też sporo i mocno siedzi.

Posted

Jak wyżej - są specjalistyczne zamrażacze , ale tak domowym sposobem to proponuję benzynę ekstrakcyjną . Nawilżyć gumę i okolice , szczotką wydrapać ...Ale uwaga benzyna ma właściwości czyszczące , więc powinieneś rozprowadzić ją po całej powierzchni podłogi

Posted

Wczoraj pokazywali na kanale "4" w programie "Galileusz". Trzeba przyłożyć woreczek z lodem do gumy, potrzymać 10 minut i guma lekko odchodzi. Krytykowali jednocześnie metodę rozgrzewania, bo guma się maże i brudzi jeszcze bardziej. :idea:

Posted

Zamrażanie jest lepsze do np. spodni, bo możesz wsadzić je do zamrażalnika i wykruszyć gumę.

Na tapicerce możesz użyć sprayu do ochładzania (w mechanice się go używa do schładzania po spawaniu i lutowaniu) Kilka firm ma też dedykowane preparaty specjalnie do gum .

http://czystaprzyszlosc.pl/product_info ... ucts_id=40

Ten powyżej to tylko przykład, środki tego typu ma w ofercie każda firma produkująca chemię do profesjonalnego czyszczenia.

Posted

Pewnie kolega lakikwap ma rację , ale oleiste ( tłuste ) zabrudzenia wykładziny podłogowej można zneutralizować starą , poczciwą benzyną ekstrakcyjną . Więc po co nad rzucać sobie pracy ? To babciny , sprawdzony sposób , który nawet potwierdził się u Niemca w firmie dawno temu .

• Dystrybutor
Posted

Benzyna nie powinna odbarwić materiału. Wiadomo jednak, ze najpierw zawsze trzeba przeprowadzić próbę. Zwykle słyszę opinie o odbarwieniach, od ludzi, którzy usuwają benzyną plamy z tłuszczu. Po potraktowaniu plamy materiał w tym miejscu robi się natychmiast jaśniejszy.

Zamrażanie jest dobrą metodą, ale jeśli ktoś już coś z gumą robił: na przykład potraktował ja rozpuszczalnikiem, albo jest "wtarta" w włókna, to będzie kłopot. Wtedy trzeba rozpuścić i mozolnie zeskrobać z tapicerki. Lepiej zlecić to specjaliście.

Posted
Zwykle słyszę opinie o odbarwieniach, od ludzi, którzy usuwają benzyną plamy z tłuszczu. Po potraktowaniu plamy materiał w tym miejscu robi się natychmiast jaśniejszy.

Zwykle , te jaśniejsze plamy są po samym oleju ( tłuszczu ). Benza jest neutralna , ale oczywiście potwierdzam - sprawdzamy czy materiał ją przyjmie bez problema.
  • Dystrybutor
Posted
Zwykle , te jaśniejsze plamy są po samym oleju ( tłuszczu ).

Dokładnie. Stąd się bierze obiegowa opinia o benzynie.

• 2 weeks later...
Posted

Dzisiaj dotarło autko z pechową gumą do żucia w dywaniku i wykładzinie . I tak jak napisał BiLu : pomogło zamrożenie i potem pięknie się guma wykruszyła - nie ma śladu . :good:

Posted

zamrozenie zdecydowanie jest najlepszym rozwiazaniem... jak ktos ma problem z guma na tekstylijach to polecam cuchy lod :good: (twutlenek wegla) co prawda mrozi do -32 c ale to wystarcza aby zamrozic gume

[ Dodano: 20 Sierpień 2010, 16:10 ]

Podobno dobrze gumę usuwa AutoGlym Tar Remover.

moze i usuwa ten tar remover , ale co z odbarwieniem tkaniny ? nie polecałbym tego sriodka :acute:

Posted

Zabig jaki przeprowadzali w klubie w ktorym kiedys pracowal wygladal tak. Na gumie kladlo sie kostke lodu i czekalo kilka inut, potem sie ja wykruszalo

Posted

Ja nakładam kroplę master gela (może być każdy inny środek redukujący czyli naturalny rozpuszczalnik) i wszystko wypłukuje się podczas ektstrakcji.