pioter Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam Jak w temacie - czym usunąć gumę do żucia z wykładziny i z dywanika ? Podejrzewam że jest już z pół roku i mocno siedzi między włoskami .
BiLu Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 zamrozić i wykruszyć - mnie tak kiedyś udało się załatwić taką "niespodziankę"
Administrator AreK Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Polej wrzątkiem i guma zmięknie później szmatką wytrzyj i po sprawie Jest też opcja zamrozić sprayem dla sportowców na stłuczenia zamraża do -70C ale tego nie sprawdzałem
Szachi Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Arekkaz, to chyba już lepiej sprężone powietrze i używać do góry nogami
lakikwap Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 ja usuwałem kiedyś ze spodni dżinsowych różnymiiii metodami a tylko 1 pomogła. Polanie taką oliwką tłustą dla dzieci do ciała. Guma sie po chwili zrobiła taka bardzo krucha, rozpadła sie w pył i odpadła przy małym szorowaniu, później tłusta plama sie wyprała bezproblemu spodnie jak nówki, żadnego śladu po gumie.
pioter Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autko mam dostać do szorowania dopiero w sobotę więc może uda się poszukać czegoś do zamrożenia do soboty . Najłatwiej będzie z dywanikiem bo można go wyjąć i eksperymentować na stole ale na wykładzinie jest też sporo i mocno siedzi.
Aleksander009 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 uważaj z zamrażaczem np- dla sportowców bo czasem zawierają chlor
stormsystem Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak wyżej - są specjalistyczne zamrażacze , ale tak domowym sposobem to proponuję benzynę ekstrakcyjną . Nawilżyć gumę i okolice , szczotką wydrapać ...Ale uwaga benzyna ma właściwości czyszczące , więc powinieneś rozprowadzić ją po całej powierzchni podłogi
czarl100n Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 spróbuj chu-sol firmy concept
Anutella Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Wczoraj pokazywali na kanale "4" w programie "Galileusz". Trzeba przyłożyć woreczek z lodem do gumy, potrzymać 10 minut i guma lekko odchodzi. Krytykowali jednocześnie metodę rozgrzewania, bo guma się maże i brudzi jeszcze bardziej.
mutra Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zamrażanie jest lepsze do np. spodni, bo możesz wsadzić je do zamrażalnika i wykruszyć gumę. Na tapicerce możesz użyć sprayu do ochładzania (w mechanice się go używa do schładzania po spawaniu i lutowaniu) Kilka firm ma też dedykowane preparaty specjalnie do gum . http://czystaprzyszlosc.pl/product_info ... ucts_id=40 Ten powyżej to tylko przykład, środki tego typu ma w ofercie każda firma produkująca chemię do profesjonalnego czyszczenia.
lakikwap Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 mi nic zamrażanie niepomogło a próbowałem i lodem i do zamrażalki i dopiero olejek pomógł.
stormsystem Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Pewnie kolega lakikwap ma rację , ale oleiste ( tłuste ) zabrudzenia wykładziny podłogowej można zneutralizować starą , poczciwą benzyną ekstrakcyjną . Więc po co nad rzucać sobie pracy ? To babciny , sprawdzony sposób , który nawet potwierdził się u Niemca w firmie dawno temu .
pioter Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Benzyna ekstrakcyjna nie odbarwi wykładziny i dywaników?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Benzyna nie powinna odbarwić materiału. Wiadomo jednak, ze najpierw zawsze trzeba przeprowadzić próbę. Zwykle słyszę opinie o odbarwieniach, od ludzi, którzy usuwają benzyną plamy z tłuszczu. Po potraktowaniu plamy materiał w tym miejscu robi się natychmiast jaśniejszy. Zamrażanie jest dobrą metodą, ale jeśli ktoś już coś z gumą robił: na przykład potraktował ja rozpuszczalnikiem, albo jest "wtarta" w włókna, to będzie kłopot. Wtedy trzeba rozpuścić i mozolnie zeskrobać z tapicerki. Lepiej zlecić to specjaliście.
stormsystem Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zwykle słyszę opinie o odbarwieniach, od ludzi, którzy usuwają benzyną plamy z tłuszczu. Po potraktowaniu plamy materiał w tym miejscu robi się natychmiast jaśniejszy. Zwykle , te jaśniejsze plamy są po samym oleju ( tłuszczu ). Benza jest neutralna , ale oczywiście potwierdzam - sprawdzamy czy materiał ją przyjmie bez problema.
Dystrybutor muzycom Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zwykle , te jaśniejsze plamy są po samym oleju ( tłuszczu ). Dokładnie. Stąd się bierze obiegowa opinia o benzynie.
Moderator rychu Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Podobno dobrze gumę usuwa AutoGlym Tar Remover.
pioter Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Dzisiaj dotarło autko z pechową gumą do żucia w dywaniku i wykładzinie . I tak jak napisał BiLu : pomogło zamrożenie i potem pięknie się guma wykruszyła - nie ma śladu .
Roman Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 zamrozenie zdecydowanie jest najlepszym rozwiazaniem... jak ktos ma problem z guma na tekstylijach to polecam cuchy lod (twutlenek wegla) co prawda mrozi do -32 c ale to wystarcza aby zamrozic gume [ Dodano: 20 Sierpień 2010, 16:10 ] Podobno dobrze gumę usuwa AutoGlym Tar Remover. moze i usuwa ten tar remover , ale co z odbarwieniem tkaniny ? nie polecałbym tego sriodka
Kamil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zabig jaki przeprowadzali w klubie w ktorym kiedys pracowal wygladal tak. Na gumie kladlo sie kostke lodu i czekalo kilka inut, potem sie ja wykruszalo
kanar Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Ja nakładam kroplę master gela (może być każdy inny środek redukujący czyli naturalny rozpuszczalnik) i wszystko wypłukuje się podczas ektstrakcji.
Administrator AreK Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Bardzo skuteczny środek do usuwania gumy http://prostoiczysto.pl/index.php?pr=14 Działa na zasadzie zamrażania.
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Bardzo skuteczny środek do usuwania gumy http://prostoiczysto.pl/index.php?pr=14Działa na zasadzie zamrażania. Równie dobrze można kupić zwykłe sprężone powietrze w butelce, odwrócić ją i psikać - funkcja zamrażania gratis
Rekomendowane odpowiedzi