daniel23584 Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 62,5ml szamponu na litr wody? Takie duże stężenie?
flatron007 Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 Na cardna koleś na 4 litry wody wlał 15ml szamponu i takim roztworem robił też oprysk przed myciem. Tylko on myje gąbką, nie wiem czy to jakaś różnica. Wydaje mi się że można zrobić mocniejsze stężenie do oprysku, ale 62,5ml na litr wody to nie za dużo?
Strus Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 mowa była o QD a nie o myciu. Do mycia jest 1:256
daniel23584 Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 mowa była o QD a nie o myciu. Do mycia jest 1:256Ja to zrozumiałem, że proporcje oprysku do mycia jak do qd. @daniel23584 Proporcje do oprysku qd, do wiadra rl. Dla onr qd internet mówi 62.5 ml per liter
analyzator Opublikowano 18 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 @flatron007 odnośnie onr to pewnie koledzy lepiej doradzą. Myłem tym raz czy trzy to się nie liczy. Ja używam jako oprysk wstępny wyższego stężenia niż mam w wiadrze - tak jak pisałem. Mi działa dobrze zarówno pod względem bezpieczeństwa jak i wygody, docierania, efektu.
FilipO Opublikowano 19 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2023 Jeśli chodzi o ONR, zawsze, ale to zawsze robię oprysk wstępny z opryskiwacza. W opryskiwaczu jest ONR 1:200 -> 1:256 Całe auto opryskuje, potem 1 wiadro, BRS i lecę całe auto. Osobno progi, fibra zanurzona wcześniej w wiadrze, a przed dotknięciem progów jeszcze raz robię na nie oprysk. Osuszenie klasyk WS Monster + Opti Seal / Hyper Seal / Water Gold. Po trasie albo w ten sam sposób, tylko że front najpierw oprysk mocnym strumieniem, 2-3 fibry mocno nasączone ONR przykładam na robale i czekam. Co odejdzie to odejdzie, reszta kolejna mega mokrą fibra, i po tym już QD. 6
analyzator Opublikowano 10 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca Podbijam temat. Auto czyste. Nie padało. Tylko postało trochę obok kopcących kominów i zrobiło trochę szybkiej trasy. Czemu wałeczki? Ostatnie foto. czyste? Proporcje W wiadrze rozrabiam ok litr i starczy to na dwa umycia auta. Dwie fibry na każde w sytuacji jak dzisiejsza. Wałeczek czysty i nie kapiący. Jedna kreska po drzwiach. docieram taką szmatką co ją kupiłem w SCS 100 lat temu i jest ślicznie. i wychodzą piękne kreseczki - ponownie to czego nie chcemy na lakierze ani w wiarze i czym nie chcemy szorować po lakierze Na oprysk całego auta poszło 0,l qd = ~11ml chemii. W ok 13ml myjemy całe auto. Ostatnia seryjka i można zjeść śniadanie. elo 4 1
Rekomendowane odpowiedzi