smerf91 Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Cześć. Podzielę się tym razem relacją z odszczurzania nowego nabytku mojej siostry który chyba nigdy nie widział normalnego mycia czy sprzątania.... Pacjent to Citoren C4 Aircross w kolorze czarnym. Wnętrze jak i lakier mega zapuszczone. Jeśli chodzi o zabawę z lakierem to miał być to one step i wybór padł na pastę 3D ONE + pady one stepowe ADBL co później praca zweryfikowała Przejdźmy do meritum... W piątek wieczorem szybki wypad na bezdotyk i konkretne płukanie z wszelkiego rodzaju syfu, piachu itp. Pre wash zrobiony z @DETAILiNK TFO i przejazd do garażu. W sobotę od godziny 8 pakowanie gratów przejazd do miejsca gdzie miała być dalsza część i lecimy z zabawą Tak wyglądał mój peżo zapakowany różnego rodzaju chemią i akcesoriami A tak wygląda pacjent: Na pierwszy ogień lecimy z lampą która jest mega zajechana. Papierki na mokro 1500/2000/2500/3000 i na to Kocha H8 i Koch M2 Efekt petarda Myjemy pierwszy raz. Wpada @cleantechco Tech Cleaner, suszenie dekontaminacja + deironizacja. Tar&Glue od Cleantech - ależ to śmierdzi masakrycznie... Deiron @tenzi Krwawa felga cherry W międzyczasie ten sam zestaw leci na felgi + do opon T&RC od Excede Wzruszamy rękawicą Spłukiwanie i lecę z glinką bo sama chemia wszystkiego nie zebrała. Lakier jak tarka, tam gdzie wielkie syfki to glinka od Detailink, a tam gdzie w miarę ok wlatuje ręcznik glinkowy od majfrenda. W międzyczasie ogarnięcie jeszcze szczelin, plastików itp. APC Good Stuff 1:4 Spłukiwanie i kolejny mycie szamponem - też Tech Cleaner. Suszonko i lecimy z pracami wewnątrz bo zanosiło się na deszcz. Suszenie ulubionym i niezawodnym zestawem od Workstuff - Monster, Prince i Magneto Dobra przechodzimy do wnętrza. Najpierw gruntowne odkurzanie. Plastiki APC 1:10 Good Stuff Green Tea i na to ADBL Interior Wow Skóry Cleaner od Shiny Garage i zabezpieczone woskiem Satin Leather od Manufaktury Wosku Fotele i podłogi uprane zestawem od Maxifi Pre Spray + Power Rinse Pędzelki od Work Stuff oraz od Detailink Pranie: Skóry: Tak wygląda mikrofibra po połowie kierownicy.... I zabezpieczenie plastików WOW'em Wnętrze gotowe, pijemy kawkę, wjazd do garażu i robimy inspekcję Jak widać lakier w stanie tragicznym... Przydałoby się prawdziwe cięcie ale czasu brakuje więc leci tylko one step. Park maszyn: Flex VRG jako główna maszyna Do tego Rotacja Masner do miejscowego cięcia grubszych rys Liquid Elements T 2000 do zderzaków, progów i mniejszych powierzchni. Początkowo korzystałem z padów ADBL one step ale z czasem przeskoczyłem na Żółty NAT Kombinacja się sprawdza więc lecimy dalej Wymywamy Wipe Outem i wlatuje wisienka na torcie wosk HOW Sapphire Później na oponki @BINDER Ultimate Tire Coating Wax, na listwy plastikowe SG Jet Trim Restoyer I auto gotowe Przejazd do domu i pranko fibr i padów I to by było na tyle. Kawał roboty wykonany. Jak na one step uważam, że wyszło bardzo dobrze pasta ONE od 3d spisała się znakomicie Lakier odzyskał swój blask i głębię. Wnętrze przywrócone do normalności Czas operacyjny prawie 10 godzin. Dzięki za uwagę i do następnego 24 3 2
Dante05 Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Pięknie wyszło. Jak na taki zakres prac w 10h to mega tempo 1
Tomas-sg Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Tempo idealne To że robota "na wyjeździe" i niczego nie zapomniałeś to szacun Na tą chwilę jedna uwaga, skóry... Kilka razy wjeżdżałem Cleanerami do skór na plastikowa świnie, więcej szkód niż pożytku. Plastikowa świnia robi się wtedy taka klejąca, ogólnie warto takie tematy czyścić produktami APC czy Interior Cleaner i na koniec zabezpieczyc czyms do plastiku 1
analyzator Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 @smerf91 wow, 10h szacuneczek. Mfx spoko? Porównanie z SG ? 1
smerf91 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 9 godzin temu, Dante05 napisał: Pięknie wyszło. Jak na taki zakres prac w 10h to mega tempo Dzięki :) Tempo non stop na wysokim poziomie ale sam bym nie ogarnął tak szybko. Szwagier pomagał i dlatego udało się temat zrealizować :) 9 godzin temu, Tomas-sg napisał: Na tą chwilę jedna uwaga, skóry... Kilka razy wjeżdżałem Cleanerami do skór na plastikowa świnie, więcej szkód niż pożytku. Plastikowa świnia robi się wtedy taka klejąca, ogólnie warto takie tematy czyścić produktami APC czy Interior Cleaner i na koniec zabezpieczyc czyms do plastiku Wiesz co miałem taki przypadek kiedyś na "skórach" opla, że faktycznie się kleiły i pierwsze co to tutaj też sprawdziłem i nie było tego efektu więc poleciałem cleanerem do skór. 7 godzin temu, analyzator napisał: Mfx spoko? Porównanie z SG ? Nie porównywałem bezpośrednio ale skończyła mi się kolejna butla SG i wleciał MFX. Elegancko doprane mam wrażenie, że robi to lepiej od SG i na ten moment raczej zostanę przy MFX :) 1
analyzator Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @smerf91 to kupię i sprawdzę mfxa. Do pełni szczęścia brakuje mi 1l smartem 1
smerf91 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 32 minuty temu, analyzator napisał: sprawdzę mfxa. Do pełni szczęścia brakuje mi 1l smartem Myślę, że będziesz zadowolony. Ja kupiłem w DH jak mieli dobre promocje
analyzator Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @smerf91 aa, mam pytanie ile tego siuwaxu się leje? nigdzie nie widzę info, może jest na butelce albo podzielisz się doświadczeniem?
smerf91 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 9 minut temu, analyzator napisał: ile tego siuwaxu się leje? Na butelce jest napisane 50ml z tego coo pamiętam i tyle też wlałem 1
Moderator Streat Opublikowano 31 Maja 2021 Moderator Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Kawał dobrej roboty! Praca na wyjeździe a tu niczego nie brakło, szacun ja to chyba auta na bezdotyku bym nie umył bo bym połowy nie zabrał
smerf91 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 18 minut temu, Streat napisał: Kawał dobrej roboty! Praca na wyjeździe a tu niczego nie brakło, szacun Dzięki Auto zapakowałem akcesoriami i chemią jak cygan haha i nic nie brakło tzn. brakło czasu bo w zanadrzu była jeszcze NW i ozonator 19 minut temu, Streat napisał: ja to chyba auta na bezdotyku bym nie umył bo bym połowy nie zabrał I tu wychodzi doświadczenie w tej kwestii ja 95% razy myje na bezdotyku i już wiem co mi potrzebne, a co nie
Rekomendowane odpowiedzi