Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano

@Sheppardpl mam tą dmuchawę. Kupiłem do niej dwie największe baterie (928). Na jednej daje rade osuszyć Tiguana razem z felgami i wnękami drzwi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżę temat.
Panowie, szukam dmuchawy do osuszania samochodu. Waham się między przenośną Onevan 4000 W (trochę ponad 200 zł, w zestawie dwa akumulatory) a suszarką groomerską. Mam możliwość podłączenia do sieci która opcja będzie skuteczniejsza?
Plusem Onevana jest to, że zimą mogę zdmuchnąć śnieg.
Budżet: do 1000 zł.

Liczę na pomoc w wyborze od @Domel wiem, że miałeś do czynienia z przenośnymi EGO; groomerskimi kojarzę z Twojej starszej twórczości na YT. Jak się ma gromerska vs przenośna. 
Chętnie też poczytam opinii od @polll

• Moderator
Opublikowano
51 minut temu, MatroX13 napisał(a):

Odświeżę temat.
Panowie, szukam dmuchawy do osuszania samochodu. Waham się między przenośną Onevan 4000 W (trochę ponad 200 zł, w zestawie dwa akumulatory) a suszarką groomerską. Mam możliwość podłączenia do sieci która opcja będzie skuteczniejsza?
Plusem Onevana jest to, że zimą mogę zdmuchnąć śnieg.
Budżet: do 1000 zł.

Liczę na pomoc w wyborze od @Domel wiem, że miałeś do czynienia z przenośnymi EGO; groomerskimi kojarzę z Twojej starszej twórczości na YT. Jak się ma gromerska vs przenośna. 
Chętnie też poczytam opinii od @polll

Powiem Ci tak… każda dmuchawa ma swoje zastosowanie i serio nie ma jednego złotego rozwiązania 😅.
Groomerską odpalam tylko zimą, bo wali ciepłym powietrzem i mega szybko dosusza.
Akumulatorowej używam praktycznie cały rok – nie wyobrażam sobie detailingu bez niej.

W groomerskiej jednak wkurza mnie kabel, ta wielka rura i ciąganie tej beczki wokół auta… masakra, szczególnie w moim wąskim garażu 🤦‍♂️. Dlatego coraz bardziej myślę o czymś w stylu BLO AIR-S Hand Held Dryer – małe, poręczne, w sam raz pod jedną rękę.

A co do akumulatorowych… tutaj jest inna bajka. One nie są do pełnego osuszania auta, tylko żeby zrzucić nadmiar wody z lakieru, wnęk, lusterek, emblematów, szczelin. Potem bierzesz małego plushowego mikrusa 40×40 i robisz ostatnie dosuszanie – i to jest czysta poezja ✨.

No i tu wychodzi jeden minus akumulatorówek: brak ciepłego powietrza. Zimą to czuć mocno, bo ciepłe powietrze nie tylko zrzuca wodę, ale też ją szybciej odparowuje. Jak go brakuje, to potem mam trzy dni kap-kap na podłogę w garażu 🤣. A co gorsza – ta woda leci ze szczelin i podwozia, ciągnąc cząstki rdzy… efekt? Podłoga cała uwalona żółtą wodą 😑.

Co do sprzętu – RYOBI… no, powiem tak: 108 dB 😵‍💫. Serio, łeb pęka od tego hałasu. Za to w EGO (która jest trzy razy mocniejsza!) takiego problemu nie ma – petarda sprzęt, pełna klasa 🔥. Jedyny minus – gabaryty, bo to już kawał bydlaka.

Generalnie dojście do tego, co kiedy najlepiej działa, zajęło mi trochę czasu. Wszystko ogarniałem metodą prób i błędów – i teraz mam taki setup: EGO + RYOBI + groomerska. Każda robi robotę, tylko trzeba wiedzieć, kiedy którą odpalić 💪.

Generalnie patrz na CFM - im wyższy parametr tym szybciej, mocniej, zdmuchniesz wodę.

Pytanie też jak często myjesz auto i czy tylko w swoim garazu na posesji - jesli raz na miesiac - kup na kabel groomerska bo dmucha ciepłym powietrzem ale jeśli myjesz co kilka dni - idź w akumulatorowe.

Opublikowano

@MatroX13  ja to mogę sie podpisać pod tym co napisał @Domel w pełni się z tym zgadzam 🙂 z ciekawostek to mój onevan uległ uszkodzeniu 😄 łopatki wciągnęły sznurek od bluzy z kapturem 😄 i część z nich się połamała. Plus sytuacji jest taki że zamówię poprawioną wersję 4000 W która ma dodatkową przedłużkę. Patrząc na cenę samej dmuchawy do tego co oferuje dla mnie nr 1 jest onevan ale warto pamiętać ze ma tylko wspomagać osuszanie 🙂

Opublikowano

Panowie, wychodzi na to, że najlepiej mieć kilka suszarek – minimum dwie 🙃
Planuję rozpocząć przygodę od Onevan 4000 W, głównie dlatego, że zimą może służyć jako "odśnieżarka".
Czytałem Twoje recenzje suszarek zarówno EGO, jak i groomerskeiej w których zwracasz uwagę na wartość CFM, choć często producenci jej nie podają.

Zastanawiam się nad takimi gromerskimi
https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-suszarka-dla-psa-kota-zwierzat-do-siersci-wlosow-woofy-17551052065
https://groomershop.pl/shernbao-typhoon-3000-w-black dwu silnikowa, podobna do Bigboi'ów czy BLO AIR tylko tańsza.

@Domel @pollldzięki panowie za szybką reakcję 🙏

• Moderator
Opublikowano
35 minut temu, MatroX13 napisał(a):

Planuję rozpocząć przygodę od Onevan 4000 W, głównie dlatego, że zimą może służyć jako "odśnieżarka".

Dokładnie tak. Zacznij od czegoś na start – ja lata temu zaczynałem od BOSCH ALB18LI. Zobaczysz, co Ci pasuje, czy wygodnie się pracuje i czy masz czas oraz ochotę w ogóle jej używać, wyciągając ją z półki czy bagażnika. Jeśli Ci spasuje – zobaczysz, co dalej. Zawsze można sprzedać, dołożyć i pójść w coś innego. U mnie to trwało około 10 lat 🙂

38 minut temu, MatroX13 napisał(a):

Woofy:

Przepływ powietrza: do 120 m/s <<<< jesli rzeczywiscie tyle ma to jest 2x mconiejsza od mojego pawhuta - to bedzie dobra sprawa

Poziom hałasu: 45–80 dB

Zakres temperatur: 30°C – 70°C

Typhoon:

łączna moc 3000 W (silniki + grzałka)

płynna regulacja nawiewu za pomocą pokrętła

320 CFM = 150 litrów / sekundę

320 CFM - to juz kawal dobrej dmuchawy + ciepłe powietrze - ale cena kosmos

PAWHUT:

Dane techniczne:

Maksymalna moc: 2400 W

Prędkość wiatru: 25-65m/s

Ustawienie temperatury: 30-70° C

Opublikowano

Poszedłem za Waszymi radami i kupiłem dwie suszarki jedną Onevan 4000W, a drugą używaną groomerską za 150 zł (https://allegro.pl/oferta/mocna-suszarka-psa-2800w-profesjonalna-dmuchawa-szybkie-suszenie-siersci-17665769012)

Przetestuję sobie na spokojnie obie maszynki i zobaczę, na co je stać, aby w przyszłości wiedzieć, czego oczekiwać od nowych nabytków. 

Dzięki chłopaki za porady.

• Moderator
Opublikowano
10 godzin temu, MatroX13 napisał(a):

Poszedłem za Waszymi radami

Daj znać. Najważniejsze to podziel się z informacjami - jak ty ich używasz, gdzie, w jakich okolicznościach, przy jakich procesach, co te suszarki Ci optymalizują. W czy Ci pomogły a w czym Ci przeszkadzają.

Opublikowano

@Mumins taką kupiłem, jest to ulepszona wersja tej poprzedniej 

@kolargol i to jest chyba ich największa bolączka, za krótko pracują, do tego jak używam baterii z poprzedniej wersji to się po prostu wyłącza co chwilę, jak mi się uda to jutro zmierzę ile działa na oryginalnej baterii

• Lubię to 1
Opublikowano

@kolargol przy mocy na 100% około dwóch minut, da się zredukować moc na około 70% i wtedy jest całkiem niezły czas lecz go nie mierzyłem, a siła jest zadowalająca 😀

• Lubię to 1