Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

ok przejdę do sedna sprawy nie przedłużając ... na aucie pozostało takie to brzydkie „coś” widoczne w słońcu. Wszystko wyszło po dokładnym umyciu auta i za nic nie chce „zniknąć” .Pacjent passat B8 ,kolor jak widać.... wszystkie możliwe kombinacje pady +pasty ze zdjęcia + miękki pad i scholl S40 zostały użyte. Pady NAT, twarde pady ( plastrowane) to coś z rynku DE maszyna DA.Jakieś pomysły Panowie.?  Przed napisaniem naczytałem się forum ale nie chce narobić większego bałaganu. Myślałem o zmianie na maszynę rotacyjna, może futro.Dodam tylko ze z auta prawie wszystkie rysy zostały wycięte a głębia koloru jest podbita bardzo ładnie. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i z góry dziekuje.
Dodam tylko ze po użyciu Hybrid ceramic detailer Meguiars wszystko znika.

2887EFFD-7D98-4560-8DFB-46A63E8F0602.jpeg

7E4183D3-2BCA-46E8-B0AE-059E594B347D.jpeg

C834F32D-762D-44D0-8015-BB608DFA7AE8.jpeg

FD0870E8-08BA-47E2-8474-84E772E0D2F9.jpeg

80B4451E-BB0D-4EB3-91F4-F14211667797.jpeg

Posted
4 minuty temu, Hubertusss napisał:

na aucie pozostało takie to brzydkie „coś” widoczne w słońcu

Wg mnie tarłeś MF lakier wycierając/wymywając resztki pasty (co jest najbardziej prawdopodobne, patrząc na rodzaj rys i ich kształt/kierunek) i w ten sposób dorobiłeś kolejnych rys... Po zdjęciach obstawiam opcję nieumiejętnego wycierania lakieru MF. Czy rysy są zgodne z tym, w jaki sposób wycierałeś lakier po polerowaniu ?

Posted

Twarda gąbka + koch h9 nie dały rady takiego hejziku wyciąć? Coś tu chyba picujesz 😀 wydaje mi się że te gąbki ze zdjęcia co je dodałeś nie są twarde. Jak tak myślę to nawet średnia gąbka powinna dać rade... 🤔 Dużo tutaj domysłów trzeba by dokładniej poznać genezę tej sytuacji. Robiłeś korektę było ok. Wmyłeś samochód i pewnie go czymś przecierałeś tak? A myjesz zgodnie ze sztuką na dwa wiadra z prewashem ? Równie dobrze mogłeś porysować przy myciu.

Posted
Godzinę temu, Eidos71 napisał:

Wg mnie tarłeś MF lakier wycierając/wymywając resztki pasty (co jest najbardziej prawdopodobne, patrząc na rodzaj rys i ich kształt/kierunek) i w ten sposób dorobiłeś kolejnych rys... Po zdjęciach obstawiam opcję nieumiejętnego wycierania lakieru MF. Czy rysy są zgodne z tym, w jaki sposób wycierałeś lakier po polerowaniu ?

....w sumie nie pamietam w jaki sposób wymywalem lakier ale dziekuje za sugestie i sprawdzę ten trop. Pozdrawiam

Godzinę temu, Moniak Lord Masło napisał:

Twarda gąbka + koch h9 nie dały rady takiego hejziku wyciąć? Coś tu chyba picujesz 😀 wydaje mi się że te gąbki ze zdjęcia co je dodałeś nie są twarde. Jak tak myślę to nawet średnia gąbka powinna dać rade... 🤔 Dużo tutaj domysłów trzeba by dokładniej poznać genezę tej sytuacji. Robiłeś korektę było ok. Wmyłeś samochód i pewnie go czymś przecierałeś tak? A myjesz zgodnie ze sztuką na dwa wiadra z prewashem ? Równie dobrze mogłeś porysować przy myciu.

.... nie picuje😂 fakt na DE stronie internetowej sprzedawcy jest jako twarda ....( być może trzeba zakupić twarda innej firmy). Staram się myć auto tak by nie porysować  ( prewash ) ale BMW żony myje tak samo i tam jest OK. ....dziękuje za sugestie ...,pozdrawiam

Posted

Przeleć kawałek maszynką jeszcze raz. Niekoniecznie mocną kombinacją. Daj lakierowi wystygnąć. Dorzyj w drugą stronę niż te rysy, odtłuść lekkim roztworem ipy (20-30%). Sprawdź pod światłem.

Posted
11 minut temu, analyzator napisał:

Przeleć kawałek maszynką jeszcze raz. Niekoniecznie mocną kombinacją. Daj lakierowi wystygnąć. Dorzyj w drugą stronę niż te rysy, odtłuść lekkim roztworem ipy (20-30%). Sprawdź pod światłem.

Ok...tak zrobię i dam Znać co z „tego” wyjdzie...dziekuje pozdrawiam