Hubertusss Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Witam ok przejdę do sedna sprawy nie przedłużając ... na aucie pozostało takie to brzydkie „coś” widoczne w słońcu. Wszystko wyszło po dokładnym umyciu auta i za nic nie chce „zniknąć” .Pacjent passat B8 ,kolor jak widać.... wszystkie możliwe kombinacje pady +pasty ze zdjęcia + miękki pad i scholl S40 zostały użyte. Pady NAT, twarde pady ( plastrowane) to coś z rynku DE maszyna DA.Jakieś pomysły Panowie.? Przed napisaniem naczytałem się forum ale nie chce narobić większego bałaganu. Myślałem o zmianie na maszynę rotacyjna, może futro.Dodam tylko ze z auta prawie wszystkie rysy zostały wycięte a głębia koloru jest podbita bardzo ładnie. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i z góry dziekuje. Dodam tylko ze po użyciu Hybrid ceramic detailer Meguiars wszystko znika.
Eidos71 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 4 minuty temu, Hubertusss napisał: na aucie pozostało takie to brzydkie „coś” widoczne w słońcu Wg mnie tarłeś MF lakier wycierając/wymywając resztki pasty (co jest najbardziej prawdopodobne, patrząc na rodzaj rys i ich kształt/kierunek) i w ten sposób dorobiłeś kolejnych rys... Po zdjęciach obstawiam opcję nieumiejętnego wycierania lakieru MF. Czy rysy są zgodne z tym, w jaki sposób wycierałeś lakier po polerowaniu ?
Moniak Lord Masło Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Twarda gąbka + koch h9 nie dały rady takiego hejziku wyciąć? Coś tu chyba picujesz wydaje mi się że te gąbki ze zdjęcia co je dodałeś nie są twarde. Jak tak myślę to nawet średnia gąbka powinna dać rade... Dużo tutaj domysłów trzeba by dokładniej poznać genezę tej sytuacji. Robiłeś korektę było ok. Wmyłeś samochód i pewnie go czymś przecierałeś tak? A myjesz zgodnie ze sztuką na dwa wiadra z prewashem ? Równie dobrze mogłeś porysować przy myciu.
Hubertusss Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Godzinę temu, Eidos71 napisał: Wg mnie tarłeś MF lakier wycierając/wymywając resztki pasty (co jest najbardziej prawdopodobne, patrząc na rodzaj rys i ich kształt/kierunek) i w ten sposób dorobiłeś kolejnych rys... Po zdjęciach obstawiam opcję nieumiejętnego wycierania lakieru MF. Czy rysy są zgodne z tym, w jaki sposób wycierałeś lakier po polerowaniu ? ....w sumie nie pamietam w jaki sposób wymywalem lakier ale dziekuje za sugestie i sprawdzę ten trop. Pozdrawiam Godzinę temu, Moniak Lord Masło napisał: Twarda gąbka + koch h9 nie dały rady takiego hejziku wyciąć? Coś tu chyba picujesz wydaje mi się że te gąbki ze zdjęcia co je dodałeś nie są twarde. Jak tak myślę to nawet średnia gąbka powinna dać rade... Dużo tutaj domysłów trzeba by dokładniej poznać genezę tej sytuacji. Robiłeś korektę było ok. Wmyłeś samochód i pewnie go czymś przecierałeś tak? A myjesz zgodnie ze sztuką na dwa wiadra z prewashem ? Równie dobrze mogłeś porysować przy myciu. .... nie picuje fakt na DE stronie internetowej sprzedawcy jest jako twarda ....( być może trzeba zakupić twarda innej firmy). Staram się myć auto tak by nie porysować ( prewash ) ale BMW żony myje tak samo i tam jest OK. ....dziękuje za sugestie ...,pozdrawiam
analyzator Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Przeleć kawałek maszynką jeszcze raz. Niekoniecznie mocną kombinacją. Daj lakierowi wystygnąć. Dorzyj w drugą stronę niż te rysy, odtłuść lekkim roztworem ipy (20-30%). Sprawdź pod światłem.
Hubertusss Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 11 minut temu, analyzator napisał: Przeleć kawałek maszynką jeszcze raz. Niekoniecznie mocną kombinacją. Daj lakierowi wystygnąć. Dorzyj w drugą stronę niż te rysy, odtłuść lekkim roztworem ipy (20-30%). Sprawdź pod światłem. Ok...tak zrobię i dam Znać co z „tego” wyjdzie...dziekuje pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi