Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przyznam sie jestem w tym temacie zielony jakie polecacie

Ma być możliwie jak najprecyzyjniejszy do pomiaru grubości przy polerce .

Pamiętam że CleanerFreak miał dosyć niezły choć Car-Spa chyba też nie najgorszy :)

Posted

Ma być przedeklamowawszy dobry cena jest na drugim miejscu najwyżej później go kupi niż planowałem .

Posted

super zestaw 2 mierników, jeden na powierzchnie metaliczne, a drugi oczywiście nie. Wydatek ok 10-12 tyś PLN. No chyba, że ściągany ze stanów, wtedy taniej

Posted

No dobra zbyt długo bym musiał czekać . :lol:

A jaką sumą dysponujesz?

Dzieki za PW :)

• 5 weeks later...
Posted

a Polskie produkty do pomiaru grubości powłoki jak oceniacie??

jest kliku producentów z cenami w rejonie +/- 200 PLN

Nox co wybrałeś w końcu??

Posted

ja wciąż przed wyborem .. niestety te za ok 200zł mają dokładność co 10 w porywach 5 mikronów , a dla "nas" są potrzebne takie z dokładnością co do 1 mikrona .

Posted

Sie rozumie :)

OT

kiedy zapodasz jakieś foty do Pimpa tzn "Pokaż swój blask" ?? :D

Posted

na razie nie mam się czym chwalić

jeśli już mam robić to wielkie wejście z hukeim i famfarami (czy jak tam to się pisze:) )

Posted
ja wciąż przed wyborem .. niestety te za ok 200zł mają dokładność co 10 w porywach 5 mikronów , a dla "nas" są potrzebne takie z dokładnością co do 1 mikrona .

a czemu co do 1 mikrona

Posted

Przy polerce ściągamy naprawde nie wiele lakiery zazwyczaj pare mikronów dlatego potrzebny jest tak precyzyjny miernik .

Posted

No ale jak warstwa lakieru ma 130-140 mikronów to bez przesady.

Pracuje od 12 lat jako lakiernik i tylko raz się przeciąłem na samym początku, i to na wyrażne życzenir klienta :lol:

Mamy miernik jakiś polski,i używamy go naprawdę rzadko, ale nie dlatego że jest zły, ale dlatego że man jest nie potrzebny.

Przecież to widać czy jest jeszcze dużo bezbarwnego

• Administrator
Posted
No ale jak warstwa lakieru ma 130-140 mikronów to bez przesady.
Proponuje, abyś więcej i częściej grubość lakieru mierzył.

Auto, które ma lakier w przedziale 130-140 mikronów, to wyjątek - przeważnie wahania są o wiele większe. :shock:

Na dodatek: miernik mierzy nie tylko lakier bezbarwny, więc AŻ TYLE bezbarwnego nie ma.

Jeżeli auto jest polerowane "raz w życiu", to "miara na oko" wystarczy.

Natomiast jeżeli ktoś regularnie to samo auto poleruje, to "historia lakieru" tego autka jest bardzo pomocna, aby się tak nie stało, jak Tobie na początku kariery. ;)

Metrison AB400 jest polskim produktem.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Czy TO sprawdzi się przy ewentualnym ustaleniu co jest grane z powloką lakierniczą i podjęciu decyzji o rodzaju sposobu korekcji lakieru ?

Posted

wiesz na początek oszacuj organoleptycznie w jakim stanie masz lakier ....

:)

ważne żeby miał pomiar co najmniej co 1um ;)

Posted

ten ma dokl 8 mikrometrow.

Oczywiscie ale lepiej miec chyba tez taki dinks prawda ? Moze to i zbytek na poczatek i pewnie moznaby lepiej spozytkowac pieniądze no ale jak podskoczysz z takim aparatem to klient zaraz bedzie wiedzial ze PROFI :D

Posted
no ale jak podskoczysz z takim aparatem to klient zaraz bedzie wiedzial ze PROFI

Trochę dziwne podejście, chcesz robić PROFI detailing czy wrażenie PROFI na potencjalnych klientach :roll:

Tak jak napisał Ci Thomas w innym wątku - detailing to pasja, sztuka, artyzm.

Wrażenie robi się efektem końcowym pracy, a nie użytymi materiałami i narzędziami ;)

Posted

i nie inaczej to traktuję , jednak dodatkowy gadzet zawsze sie przyda . Mysle ze kazdy kto powaznie sie zamierza zajmowac detailingiem , predzej czy pozniej rozwaza zakup takiego urządzenia. U mnie jest wlasnie to "predzej" i nie ma w tym nic dziwnego a stosunek do detailingu postaram sie udowodnic w mojej pracy

to wszysatko

• 2 months later...
Posted

a co myślicie o tym sprzęcie ??

......

P.S. Czytałem regulamin forum po poprawkach - ale nie mogę w necie znaleźć innej strony z produktem jak allegro ...

Dokładność 5 mikronów - rozumiem, że są lepsze ale kosztują krocie tego. Co myślicie o takim rozwiązaniu ?? Może lepiej taki jak żaden ??

Edit - znalazłem jeszcze ten:

http://www.prodig-tech.pl/porownanie.jpg

chodzi dokładnie o GL-1, GL-1s lub GL-5. Mają dokładność 1 mikrona. Co myślicie ??

Posted

Witam.

Ja polecam miernik GL-6 firmy Prodig Tech http://www.prodig-tech.pl/opismiernikow.php#gl6

Ma rozdzielczość 10um ale jest to w zupełności wystarczające w diagnozie czy auto było ponownie lakierowane itp. Nawet dokładność robotów lakierujących w fabryce ma większy błąd.

Znajomy ma GL-1 i też go zachwala, ja wybrałem GL-6 ze względu na możliwość pomiaru na aluminium - z czym radzi sobie świetnie.

Te mierniki mają jeszcze jedną zaletę, bardzo łatwo i szybko kalibruje się je - czego nie można powiedzieć o CHY, które trzeba kalibrować często i jest to proces bardziej skomplikowany.