antek1987 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Hej, chciałbym zaprezentować swoją pracę nad autkiem znajomego jakim jest srebrne Volvo V70. Jest to rodzinne autko i troszkę zaniedbane przez brak czasu właściciela Ale od czego ma się znajomych, którzy tym się zajmują dorywczo i mają teraz trochę wolnego przez Epidemię Dobra do rzeczy, będę starał się opisywać jakich preparatów używałem i postaram się w miarę kolejności to robić Szkoda że to srebrne było... Tak się prezentowało autko gdy do mnie trafiło Zacznijmy od środka, pełno piachu, kurzu itp. Skóry czyściłem jak dobrze pamiętam jakiś rok temu jak nie lepiej... W bagażniku czekał na mnie komplet letnich kół do ogarnięcia Wnęki nie były takie złe, coś tam się znalazło... Pracę zacząłem od wnętrza, tylne siedzisko out i potem odkurzanie auta Zestaw do odkurzania: - Tornador x2 - szczotki druciane - odkurzacz karchera wd5 -kompresor Po dokładnym odkurzeniu całego autka zająłem się czyszczeniem plastików i skór: - APC Kocha Green star 1:8-10 - CarChem Leather Cleaner - Środek do czyszczenia skór od Autosyndykat - pędzelki ADBL - pędzelek z Ali - szczoteczka Colourlocka i Gyeona - pistolet na powietrze do przedmuchiwania Metabo Na fotelu pasażera było jakieś przebarwienie/farba albo opona stała, sam właściciel nie pamięta co wiózł.... Ogólnie skóry czyściłem CarChem Leather Cleanera ale tu już sobie nie poradził i postanowiłem użyć CL Stronga też lipa w arsenale miałem jeszcze coś do skór od Kecav i RR też lipa ale przypomniało mi się że zakupiłem jakiś czas temu produkt od Autosyndykat coś do czyszczenia skór, podobno ślady bo jeansach na jasnej skórzanej tapicerce czyści. Po skończonym wnętrzu wstawiłem Ozonator do środka i pracował sobie dwa razy 15minut a ja między czasie ogarnąłem dywaniki gumowe i coś zjadłem Do mycia dywaników gumowych zastosowałem CleanTecha Tire & Rubber Cleaner 1:3 i szczotka z Ali Proszę się nie sugerować butelką, została mi i korzystam z niej Następnie przeszedłem do mycia letnich kapci, nadkoli, zimowych butów i lakieru... było trochę tego W skrócie zaprezentuje jak co przebiegało Arsenał wyciągnięty można działać - opony CleanTech Tire & Rubber Cleaner 1:3 - EXCEDE Ultimate Wheel Cleaner 1:4 - Koch Chemie Felgenblitz felgi - Shiny Garage D-Tox - piana aktywna Nerta Blue Diamond - Carchem T&G - szczotki z Ali i pędzelki Po umyciu letnich kół pora zająć się nadkolami i zimowymi kołami, tu było co robić... Na szczęście w zimę poczyniłem małe zakupy, które umilają prace i idzie znacznie szybciej Na początku auto na kobyłki i zdjęcie kół zimowych Moja pomoc Nadkola na początku opłukane samą wodą, potem piana aktywna na nadkola i felgi. Nadkola tylko wyszczotkowane i spłukane dużą ilością wody bez żadnych t&g itp. Koła zimowe także dostały oprysk z piany i potem umyte jak i letnie Zimowe koła musiałem założyć z powrotem bo letnie miałem zabezpieczyć Po założeniu kół i uporządkowaniu miejsca pracy cały lakier spryskałem D-Toxem i po paru minutach T&G a następnie piana aktywna od Nerty Piana poleżała około 7-9 minut i została spłukana, następnie zająłem się szczelinami. Ponownie autko zostało spłukane i nałożona została piana i mycie na jedno wiadro. Do mycia rękawica ADBL i Shampon ADBL pro Do osuszania oprócz ręczników mam także BigBoia PRO, robi trochę hałasu ale robi to co powinien Po suszeniu wjazd do dziupli i czekało mnie oklejanie plastików, nie lubię tego robić Znajomy poprosił mnie o jakiegoś szybkiego one step/korektę. Na srebrnym ciężko o jakieś fajne zdjęcia dla tego z tego etapu mam najmniej zdjęć ale coś tam jest i wstawiam Hmmm... czego tu użyć dziś.... Definitywnie padło na Carpro ClearCUT i niebieska gąbka chyba od Royal pads. Maszyny jakie używałem Rupes Mark III LHR 15 i mały Krauss. Słupki były w tragicznym stanie, matowe i nic w nich się nie odbijało zdjęcia po ostrym cieciu Lampy tylne także należało odświeżyć Sprzęt użyty: - Krauss s75 - ClearCUT na Lake Country niebieskiej - Menzerna 2500 na pomarańczowej Lake Country Jak pisałem zdjęć z polerowania mam najmniej Po odświeżeniu pora na wymycie pasty, do tego użyłem RRC Wipe outa, a jako zabezpieczenie użyłem Tac system Moonlighta a na szybę przednią położyłem Gtechniq G1 w dwóch warstwach Gdy G1 wiązało się z szybą zabezpieczyłem skóry, do zabezpieczenia użyłem produktu od Carchemu Koła letnie odtłuściłem i zabezpieczyłem MR FIX 9H, ja u siebie miałem tą powłokę na letnich i byłem zadowolony Na oponki wleciał Detailer's Magic Natural Tyre Magic Po całym procesie zabezpieczeń przyszła pora na zmianę kół z zimowych na letnie znów wyciągnięty sprzęt do roboty Jako zabezpieczenie nadkoli użyłem Koch Chemie Nano Magic Plast Care. Zimowe koła można zabezpieczyć i schować Na sam koniec można zaprezentować jak się prezentuje na letnim setupie Dzięki wielkie za dotrwanie do końca Pozdrawiam i do następnej relacji 12 4
Mumins Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Kawał roboty! Niby srebrny, a jak odżył ;) lakier aż tak twardy, że musiałeś się zdecydować na użycie CP CC? Ostatnio na powrót polubiłem się z tą pastą.Ps. Czy do zabezpieczenia progów przy stawianiu na kobyłkach używasz jakichś gum? Jak to wygląda?Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
kempus Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Fajny samochód i relacja ale te naklejki kompletnie nie pasują do tego samochodu. 2
Moderator Streat Opublikowano 28 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Kawał dobrej roboty fajnie ogarnięte auto i jak odżyło 1
Michał126 Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 @antek1987, trzeba było zdjąć jeszcze tę naklejkę z tylnej szyby i powiedzieć, że spłynęła od chemii. 1
smerf91 Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 6 minut temu, Michał126 napisał: naklejkę z tylnej szyby i z wlewu paliwa też Ale ogólnie fajna relacja i zaplecze do działania
antek1987 Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 @Mumins lakier średniej twardości a chciałem też przetestować carpro fajna pasta i nie robiła jakiegoś wielkiego bałaganu. Co do kobylek to dwie mają gumy ochronne i takie już kupiłem na allegro a drugie dwie bez niczego... @kempus @Michał126 @smerf91 chciałem je usunąć ale znajomy nie chciał i prosil aby zostały dziekuje bardzo, autko super bo jest w co jechać i mechanicznie ogarnięte
keza Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Fajna praca, widać poprawę po Twoich działaniach. Sprzęt też masz bardzo PRO . Klucz do kół wart swojej ceny?
antek1987 Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 @keza co do klucza do jestem mega zadowolony, pożyczyłem wujkowi co ma wulkanizacje na tydzień i niechcial oddać dziękuję bardzo
keza Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Na razie to jest marzenie, ale marzenia się spełniają 1
antek1987 Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 @keza dokładnie, głowa do góry i krok po kroku coś tam się dokupi do arsenalu. Ja o swoje marzenia też długo walczyłem i powoli się spełniają
etr Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 super robota, skąd zadobyłeś szczotki i końcówkę tornadora?
Kamsyyo Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Efekt fajny, ale mnie interesuje bardziej samo Volvo Znajomy sobie chwali? Bo zastanawiam się nad takim z silnikiem 2,5T.
dragon149 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Bardzo ładny efekt końcowy muszę się też moim łosiek tak zaopiekować.
antek1987 Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2020 W dniu 2.11.2020 o 20:19, etr napisał: super robota, skąd zadobyłeś szczotki i końcówkę tornadora? Jedną szczotkę kupiłem w MxNowicki a drugą jak dobrze pamiętam Mrc. Końcówki tornadora to cały zestaw taki kupiłem. W dniu 7.11.2020 o 10:14, Kamsyyo napisał: Efekt fajny, ale mnie interesuje bardziej samo Volvo Znajomy sobie chwali? Bo zastanawiam się nad takim z silnikiem 2,5T. Zadowolony jest mega, miał gaz wkładać ale powiedział że mało rocznie robi km i nie wsadzał.
Rekomendowane odpowiedzi