Kamsyyo Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 Witam wszystkich, przygotowuje sie do pierwszego woskowania na aucie Mitsubishi Galant z rocznika 2003. Trochę forum czytałem ale informacji jest tak dużo, że i tak nie wiadomo na co się zdecydować, dlatego piszę tutaj o pomoc czy dobrze wszystko dobrałem. 1. Mycie wstępne karcherem 2. Mycie właściwe na 2 wiadra szampon Shiny garage(już miałem wcześniej) 3. Preparat do usuwania smoły ValetPRO Citrus Tar&Glue Remover 4. Cleaner( tutaj wziąłem tego ponieważ piszę ze trochę maskuję a korekty lakieru nie będzie na razie) Soft99 Micro Liquid Compound Dark 250ml 5. Glinka Soft99 Surface Smoother Glinka 100g 6. Wosk Soft99 New Fusso Coat 12 Months Dark 7.QD Soft99 Fusso Speed & Barrier 400ml 8. APC Koch chemie Rękawica Work stuff, mikrofibra do wosku ADBL i kilka uniwersalnych Sonaxa. Co o tym sądzicie? Czy to wszystko na początek wystarczy? Powiem też że nie chciałbym na sam początek wydać majątku na to.
MMCzysci Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 A gdzie deiron? Powinieneś też go uwzględnić. Zabrakło aktywnej piany pomiędzy płukaniem a zasadniczym. Do czego ma służyć APC po QD? Pamiętaj, że po dekontaminacji (tar and glue/deiron/oba) najlepiej umyć auto jeszcze raz. Warto nakładać te produkty po umyciu i wysuszeniu, wtedy dokładnie widać ich działanie na aucie. Będę śledzić, bo stoję przed takim samym wyzwaniem i takim samym woskiem (też Fusso Coat), a dalej nie wybrałem wszystkich kosmetyków - tylko u mnie lakier jest jasny, srebrny metallic.
Kamsyyo Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 Nad deironizacją się zastanawiałem czy jest tak potrzebna. APC do czyszczenia wnętrza i środków drzwi, kolejność po prostu źle wpisałem. Co wybrać do tej deironizacji?
MMCzysci Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 ADBL Vampire Liquid, Tuga Aluteufel - są wątki na forum, musisz poczytać. Robiłeś kiedyś coś z lakierem? Bo jak nie, to raczej warto deironizować.
Notcon Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 Deirona nie pomijaj, możesz sie zdziwić ile wyjdzie syfu:) Je$li chodzi o firmy to ostatnio dałem Tenzi. Wcześniej głównie Tuga.Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
maybach_exelero Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2019 Car pro IronX i przed cleanerem po wszystkich zabiegach dobrze jest umyć szamponem odtluszczającym FX Protect jego stężenie wystarczy mi chyba do końca życia Cleaner sciąga małe ryski ale po zastosowaniu na maszynie jest filnik na youtube. Sam się przekonam dopiero w tym tygodniu
Kamsyyo Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Kolejność po myciu właściwym: 1. Do usuwania smoły 2. Deironizacja 3. Glinkowanie 4. Cleaner I później już mogę wiek czy coś pomyliłem w kolejności?
Veider93 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 17 minut temu, Kamsyyo napisał: Kolejność po myciu właściwym: 1. Do usuwania smoły 2. Deironizacja 3. Glinkowanie 4. Cleaner I później już mogę wiek czy coś pomyliłem w kolejności? U mnie to tak wyglądało (kładłem ten sam wosk) : Kolejność po myciu właściwym: 1. Do usuwania smoły 2. Deironizacja 3. Płukanie 4. Glinkowanie 5. Ponowne mycie na 2 wiadra i suszenie 6. Cleaner 7. IPA 8. Wosk
MMCzysci Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Jakiego lubrykantu pod glinkę użyłeś? Jakiej glinki?Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Veider93 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 1. Z powodu trochę ograniczonego budżetu zdecydowałem się na wodę z odrobiną szamponu, więc na pierwszy raz powinno być ok. W moim przypadku zdało egzamin, poślizg był bardzo dobry ale bardziej doświadczeni na forum piszą, że warto użyć dedykowanych środów (na pewno spróbuję w przyszłości). 2. ValetPRO Yellow- średnia glinka
Kamsyyo Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 A przy okazji czy do suszenia można używać kompresora? 1 godzinę temu, Veider93 napisał: U mnie to tak wyglądało (kładłem ten sam wosk) : Kolejność po myciu właściwym: 1. Do usuwania smoły 2. Deironizacja 3. Płukanie 4. Glinkowanie 5. Ponowne mycie na 2 wiadra i suszenie 6. Cleaner 7. IPA 8. Wosk Myłeś pomiędzy odsmoleniem a deironizacja?
MMCzysci Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Można, ale nie byłoby łatwiej ręcznikiem?Między odsmalaniem a deironem nie trzeba myć, można zrobić "kanapkę" czyli deiron+t&g, a potem mycie.Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
menior Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Sensu takich kanapek Osobiscie nie widze,widze ze t&g nie dziala na mokrej powierzchni wiec i na deoironizerze nie bedzie dzialac,a i deironizer dziala gorzej na mokrej powierzchni anizeli suchej i czystej,wiec takie mieszanki jak dla mnie nie maja sensu i robie etapami,ale kazdy robi jak uwaza 2
Veider93 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 2 minuty temu, menior napisał: Sensu takich kanapek Osobiscie nie widze,widze ze t&g nie dziala na mokrej powierzchni wiec i na deoironizerze nie bedzie dzialac,a i deironizer dziala gorzej na mokrej powierzchni anizeli suchej i czystej,wiec takie mieszanki jak dla mnie nie maja sensu i robie etapami,ale kazdy robi jak uwaza Tak jak menior napisał, każdy robi jak uważa. Osobiście zrobiłem "kanapke" ale w przyszłości również spróbuję to rozdzielić aby mieć porównanie:)
menior Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Ja polecam poeksperymentowac tak jak ja to robie od lat i samemu wyciagnac wnioski Ja rozumiem ze wygodnie jest wszystkim polac po kolei i splukac,ale dla mnie ewidentne ze te produkty sa najbardziej efektywne jesli dzialaja na suchej i czystej powierzchni,zwlaszcza t&g dane na mokra powierzchnie nie rusza prawie smoly
audicoupe Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Wszystko fajnie ale glinkowac przed myciem na 2 wiadra?
Pioter83 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 41 minut temu, audicoupe napisał: Wszystko fajnie ale glinkowac przed myciem na 2 wiadra? "Ponowne" więc pierwsze rozumiem było jako "po myciu właściwym"
MMCzysci Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 To jak w końcu? Dać deiron/t&g, spłukać, wytrzeć, potem drugi produkt, umyć. Gdzie umieścić glinke? Wiem tyle, ze ma być przed cleanere.Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Veider93 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 5 minut temu, Pioter83 napisał: "Ponowne" więc pierwsze rozumiem było jako "po myciu właściwym" Dokładnie tak, to jest drugie mycie na 2 wiadra, PO glinkowaniu aby zmyć ewentualne pozostałości, wymyć szampon i później dokładnie osuszyć przed cleanerem
Pioter83 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 9 minut temu, MMCzysci napisał: To jak w końcu? Dać deiron/t&g, spłukać, wytrzeć, potem drugi produkt, umyć. Gdzie umieścić glinke? Wiem tyle, ze ma być przed cleanere. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Panowie, Czytamy ze zrozumieniem Wszystko opisane przez kolegę @Veider93
menior Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 10 minut temu, MMCzysci napisał: To jak w końcu? Dać deiron/t&g, spłukać, wytrzeć, potem drugi produkt, umyć. Gdzie umieścić glinke? Wiem tyle, ze ma być przed cleanere. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Po calym procesie dekontaminacji chemicznej dobrze splukujesz,suszysz i jedziesz z glinka
MMCzysci Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Myć po glince?Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Pioter83 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak używasz szamponu z wodą jako poślizg dla Glinki to raczej musisz wymyć a jak jakiegoś dedykowanego Środka to ja nie myję,nawet pisze na nim że nie trzeba myć. 1 1
menior Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 50 minut temu, MMCzysci napisał: Myć po glince? Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Sa rozne teorie na ten temat i stosowane praktyki,ja sie zgadzam kompletnie z tym co napisal @Pioter83 1
Rekomendowane odpowiedzi