Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wiem ze to trudny temat i zalezny od wielu czynnikow,ale czesto slyszy sie  ze co niektóre Qd-eki maja faktycznie jako takie wlasciwosci antystatyczne,a inne odwrotnie przyciagaja kurz jak szalone,jakie sa wasze doswiadczenia z poszczegolnymi Qd-kami? Ktore byscie zaliczyli do pierwszej kategori a ktore do drugiej,jesli tak sie da ocenic 

Posted

Żaden 😉

Element który nadaje statyczności lakierowi to tarcie po nim mikrofibra 😉

Żeby mieć te właściwości antystatyczne trzeba by umyć auto po każdym QD i osuszyć dmuchawa 😉

• Lubię to 1
Posted
8 minut temu, Tomas22 napisał:

Żaden 😉

Element który nadaje statyczności lakierowi to tarcie po nim mikrofibra 😉

Żeby mieć te właściwości antystatyczne trzeba by umyć auto po każdym QD i osuszyć dmuchawa 😉

No tak ale co po niektorych qd kach zaraz pelno kurzu jakby same od siebie przyciagaly a po innych znacznie mniej,choc wiem ze cudow nie ma 

Posted

Jak dla mnie pod tym kątem najlepiej wypada Finish Kare Extra Slick #425 oraz FW Botox, ale to każdy może mieć zgoła inną opinie. Próbuj, testuj natomiast z dwóch powyższych pozycji na pewno będziesz zadowolony. No i jw. przyciągania kurzu nie zniwelujesz, jeden qdek będzie ciągnął bardziej (w mojej kolekcji liderem w tej kwestii jest SG Morning Dew, choć mimo to bardzo go lubię).

• Lubię to 1
Posted
No tak ale co po niektorych qd kach zaraz pelno kurzu jakby same od siebie przyciagaly a po innych znacznie mniej,choc wiem ze cudow nie ma 

Dobry QDek to mało tarcia fibrą, mało tarcia to małe naelektryzowanie i mniej kurzu :-)
Posted

Robiłem testy na wosku.

50/50 bez qd/ z qd fk425.

Po około 2 dniach latem sprawdzałem różnicę. Do obiektywnej oceny zapraszałem też osoby nie związane z detailingiem.

Wniosek był taki, że na fk425 było 30-50% mniej kurzu. Ale jednak był 🙂

Muszę powtórzyć test też z primą slick