DeBordo Posted October 3, 2019 Report Posted October 3, 2019 Dzień dobry, cześć i czołem ….:) Chcę się przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam do szanownego grona pytanie i prośbę o radę. Otóż w grudniu, może wcześniej będę odbierał nowe auto od dilera. Ponieważ lakier raczej nie będzie niczym zabezpieczony a będę musiał przejechać około 250 km po autostradzie w prawdopodobnie niekorzystnych warunkach, chcę zabezpieczyć lakier w salonie Meguiar's Ultimate Fast Finish. Już raz taką szopkę robiłem w salonie innym specyfikiem. Powrocie do domu chciałbym zrobić ceramikę , bez robienia polerki, tylko po dobrym umyciu i obfitym spłukaniu wodą demineralizowaną. O ceramice myślałem nad preparatem Sonax CC36, nie mam w tym temacie doświadczenia. Może coś innego ? Zabezpieczyć szyby i inne drobiazgi – czym ? Lakier będzie - czarny. Proszę Was o opinie i ewentualne rady. DeBordo
Eidos71 Posted October 3, 2019 Report Posted October 3, 2019 @DeBordo - albo Meg's UFF, albo powłoka. UFF nie nadaje się jako podkład pod ceramikę, a samym myciem go nie usuniesz. Poza tym nawet salonowe auto wymaga, przed aplikacją powłoki, wyprowadzenia lakieru na tip-top, a - przede wszystkim - odtłuszczenia, aby powłoka właściwie związała się z lakierem. Ale - jeśli nie szkoda Ci powłoki i czasu- możesz zaeksperymentować i pochwalić się na forum wynikiem
DeBordo Posted October 3, 2019 Author Report Posted October 3, 2019 @Eidos71 Dzięki za informacje. Muszę i chcę zabezpieczyć lakier, w salonie nic więcej nie zrobię.
Strus Posted October 3, 2019 Report Posted October 3, 2019 Zlecasz salonowi dostawę auta do studia, studio leci maszyną i kładzie ceramikę. Ale moim zdaniem to już lekka przesada żeby bać się przejechać 250km z salonu bez zabezpieczenia. Jedziesz normalnie do domu. Jak masz warunki ( a skoro chcesz sam kłaść ceramikę to zakładam że masz ocieplany garaż itp) to w domu robisz pełną dekontaminację, lecisz lakier czystym cleanerem, dla pewności przemywasz jakimś płynem inspekcyjnym i kładziesz ceramikę
DeBordo Posted October 3, 2019 Author Report Posted October 3, 2019 @Strus Dzięki, garaż jest ogrzewany i nawet bardzo dobrze oświetlony.
analyzator Posted October 5, 2019 Report Posted October 5, 2019 Przygotuj się na to, że nowe auto nie jest idealne. Fordzinka wymagała w kilku miejscach polerki i cleanera ściernego na całość. Salon nie dotykał - odbierałem auto brudne. Lexus nie miał zmatowień ale gumę/klej na dachu już tak Pod ceramikę nawet na nowym czeka praca do zrobienia
Recommended Posts