Skocz do zawartości

Octavia 2 szary antracyt by Maru 123

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 289
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

byłem zachwycony a teraz widzę jak to była kupa- jednym słowem wkroczyłem na wyższy poziom wtajemniczenia 8-)

Dobre wnioski wysuwasz, a z biegiem czasu pewnie i inne środki megsa przestaną Ci się podobać... Na początek proponowałbym zmienić wszystko, co stosujesz do czyszczenia i konserwacji wnętrza ;) No i widzę, że bannerek też trochę się zmienił.

Łukasz,

odpalasz silnik na 3-4minuty i gasisz-silnik jest ledwo ciepły

przykrywasz elektronikę (alternator, bezpieczniki itd.) foliową torebką lub zawijasz folią aluminiową do pieczenia

spłukujesz pierwszy raz wszystko myjką

psikasz płunem do mycia silnika i szorujesz szczotkami i pędzelkami

spłukujesz

czekasz ok 5 minut aż woda troszkę zaejdzie i odpalasz silnik

ogólnie jest to bardzo proste, trzeba tylko pamiętać żeby się przy tym nie spieszyć i dokładnie wszyustkie zakamarki wyczyścić, pędzelkiem i szczotką należy się obchodzić ostrożnie żeby nie pourywać kabelków itd ;)

APC jest ok do większości elementów plastikowych i lakierowanych, także do mat wygłuszających. może być potrzebny silniejszy środek odtluszczający do niektórych elementów metalowych, ale to zależy od przebiegu i kondycji silnika, ja w swoim aucie nie potrzebuje nic ponad apc.

APC jest ok do większości elementów plastikowych i lakierowanych, także do mat wygłuszających. może być potrzebny silniejszy środek odtluszczający do niektórych elementów metalowych, ale to zależy od przebiegu i kondycji silnika, ja w swoim aucie nie potrzebuje nic ponad apc.

U mnie jednak trochę brudu jest więc trzeba będzie chyba użyć coś dodatkowo poza APC.

cholenie wali siarą ale daje radę :D

niezostawia na aluminium białych śladów ?? te mocne środki do mycia silników zostawiają później takie ślady na elementach metalowych jak zimą po soli, poza tym rdzewieją ... dlatego mnie to wszystko odpycha i wolę czyszczenie ręćzne :)

może to kwestia porządnego opłukania?

może i też ... ale właśnie takie naloty już widziałem u niejednej osoby,a jak przejdziesz się po giełdzie samochodwej i zobaczysz samochody handlarzy ,a w szczególności silniki to się przeżegnasz :D aluminium pokryte nalotem takim białym,a elementy metalowe rdzewieją ... nawet u znajomych to widziałem jak myli silniki :D

dlatego się pytam czy nic nie ma ;) bo sam tego nie używałem jeszcze ,gdyż ja jedynie używam benzyny ekstrakcyjnej do mycia bloku silnika z kurzu ;) gdyż żadnego brudu tam i tak nie mam :mrgreen:

na przewody gumowe, typu od chłodnicy chociażby używam silikonu do uszczelek , nie tylko są czarne te przewody,ale też i silikon ten jest do zabezpieczania gumy :)

• 3 miesiące temu...

miałem dziś wolny wieczór i nowy wosk na półce więc postanowiłem przystąpić do działania :D poniżej wstafiam fotostory wraz ze zdjęciami produktów jakie używałem żeby każdy wiedział co i jak :wink:

auto przed operacją:

DSC_1276RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1280RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1281RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1282RozdzielczoPulpitu.jpg

kupując ZYMOL TITANIUM otrzymujemy elegancki woreczek :P i certyfikat autentyczności

DSC_1287RozdzielczoPulpitu.jpg

do mycia używałęm rękawicy chemical guys i szamponu maxi suds (świetnie się pieni i pachnie jak landrynki 8) )...

DSC_1289RozdzielczoPulpitu.jpg

silnik także wymagał odświeżenia...

DSC_1283RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1284RozdzielczoPulpitu.jpg

mycie, szorowanie zakamarków, kół...

DSC_1290RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1292RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1298RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1301RozdzielczoPulpitu.jpg

osuszanie mikrofibrą...

DSC_1303RozdzielczoPulpitu.jpg

następnie czyszczenie auta ze smoły. używałem GLUE AND TAR REMOVER-NIELSENA. Super skuteczny środek-poniżej fotki, widać jak spływa rozpuszczona smoła i asfalt drogowy...

DSC_1313RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1319RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1320RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1322RozdzielczoPulpitu.jpg

do wnetrza meguiars natural shine...

DSC_1324RozdzielczoPulpitu.jpg

do skór zymol leather conditioner...

DSC_1326RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1329RozdzielczoPulpitu.jpg

wnętrze gotowe...

DSC_1330RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1332RozdzielczoPulpitu.jpg

nakładamy wosk...

DSC_1338RozdzielczoPulpitu.jpg

do plastików zewnętrznych użyłem black wow-zajeb#@$#@ wydajny :shock:

DSC_1344RozdzielczoPulpitu.jpg

komora silnika nabłyszczona meguiars engine dressing...

DSC_1348RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1349RozdzielczoPulpitu.jpg

na opony nałożyłem meguiars tyre gel...

DSC_1353RozdzielczoPulpitu.jpg

uszczelki zakonserwowane wurthem do uszczelek

DSC_1357RozdzielczoPulpitu.jpg

efekt końcowy:

DSC_1360RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1371RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1372RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1378RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1387RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1397RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1395RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1390RozdzielczoPulpitu.jpg

DSC_1381RozdzielczoPulpitu-1.jpg

a tak pięknie spływa woda po wosku 8)

kabul, otak. i to chyba jest jeszcze wyższy-wyraźniejszy przeskok jak z megsa na colli. titanium fajnie pachnie, bardzo łatwo się go aplikuje i łatwo poleruje. daje ładny blask... o trwałości nic jeszcze nie powiem bo nie mam pojęcia ile wytrzyma ;)

Pięknie!! Powiedz mi jak to zrobiłeś że umyłeś auto w garażu, nie robiąc przy tym powodzi??

Wosk pierwsza klasa, niestety nie stać mnie aby na pojemnik SV albo Zymola wydać aż tyle. Dlatego Meg's mi wystarcza w zupełności- jest w miarę przyzwoity cenowo, a jakość bardzo dobra.