Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mikrofibra ktora ze wzgledu na rozmiar oraz cene polecana jest jako tania alternatywa recznika do osuszania.

Maly test pojemnosci:

- w misce znajduje sie litr wody:

df862aacac773bbamed.jpg

- nastepnie zanurzony zostal recznik, troche pogmerdany i zostawiony na chwilke by w spokoju mogl sobie nasiaknac:

ef8e9f51496d4198med.jpg

- recznik wyjmowany byl za jeden rog, wiszac tak nad miska az do momentu kiedy woda przestala leciec ciurkiem i lekko kapala. Tyle wody zostalo nie wchloniete:

092c8e527c4a8f53med.jpg

Poniewaz nie mialem pod reka dokladnej miarki, pozostal test na oko, wg ktorego recznik pochlonal okolo 650 ml wody.

Wnioski:

Na forum przeprowadzany byl juz test innych, markowych recznikow. Nie porownywal bym jednak wynikow obu testow bezposrednio a raczej traktowal bym ten test jako ciekawostke. Po pierwsze nie byl to test w laboratorium kwantowym ;), do tego testy robione byly przez rozne osoby, przez co i pewnie przeprowadzane w troche inny sposob. Po drugie to ile wody recznik pochlonal mowi nam tylko jak czesto bedziemy musieli go wykrecac, natomiast nie mowi nic o tym jak dobrze w rzeczywistosci zbiera on wode z powierzchni i czy jest bezpieczny dla lakieru.

Plusy mikrofibry:

- cena - 12 zl

- rozmiar 60x60

- wydaje sie byc stosunkowo bezpieczny gdy jest nowy

- gdy zaczyna sie starzec mozna bez zalu kupic nowy a stary wyrzucic lub zastosowac jako scierke do podlogi w domu ;)

Minusy:

- porownujac do dedykowanych recznikow moglby byc bardziej puszysty

- ma metke ktora trzeba wyciac

- brak miekkiego obszycia krawedzi

Posted

Fajny test :good:

Tak czy inaczej, jak zauważyłeś, może być niezłą alternatywą budżetową dla droższych

ręczników waflowych.

• Administrator
Posted

Potwierdzam skuteczność tej MF. Posiadam ją i jestem bardzo zadowolony. Za tą kasę naprawdę polecam. Zupełnie wystarczy do osuszenia średniej wielkości kombi. Po umyciu auto wycieram na raz i po wykręceniu ścierki jeszcze raz i jest git.

Posted

Ja również posiadam i polecam wyżej wymienioną MF. Strona bardziej puszysta doskonała do QD, natomiast ta z krótkim włosiem do polerowania po wosku. Nie wycierałem nią auta po myciu, więc nie wypowiem się jak radzi sobie w tej dziedzinie. Mogę jedynie powiedzieć, że podczas prania nieźle pije wodę ;)

Posted

Ja JN uzuwam po wycieraniu zasadniczym. Tzn najpierw zapitalam flufferkiem ,a nastepnie juz dokladne wycieranie jankiem. No chyba ze myje oba auta naraz to Janek opeka Clio -bo mniejsze ;)

• 4 months later...
Posted

Moj JN po pol roku chyba ma juz dosc, zdecydowanie slabiej a wresz juz bardzo slabo pochlania wode. Postaram sie go jeszcze reanimowac i wyprac recznie w szarym mydle ale nie sadze by jakos specjalnie to pomoglo. Do tej pory po kazdym wycieraniu byl porzadnie plukany w czystej wodzie.

W kazdym razie jak za te pieniadze spokojnie mozna kupic nowego a stary zawsze sie przyda do brudniejszej roboty.

• 5 months later...
Posted

Witam,

A ja mam takie pytanie co zrobić aby Janek nie farbował wszystkiego na różowo bo zaczyna mnie to wkurzać - wszystkie mikrofibry piorę razem ( z białego aplikatora zrobił sie lekko różowy po wypraniu )

• Administrator
Posted

Beny.rac, Prać osobno. Mój Janek nie farbuje! :o

Posted

Mój również nie farbuje, a piorę ze wszystkimi mikrofibrami i padami razem.

Posted

Zalezy ktory Janek. Ja mam kilka, lacznie w 3 kolorach ktore z czasem sie zmienialy. Najnowszy, wsciekle pomaranczowy fabowal i to ostro i to przy praniu recznym. Dwa starsze nigdy nie farbowaly.

• Moderator
Posted

Na najnowszym nawet jest informacja żeby go wyprać bo będzie farbować.

Na poprzednim tego nie było.

• 1 month later...
Posted
Potwierdzam, nawet podczas ręcznego prania z białym jelonkiem mój janek puścił farbę :mrgreen:

U mnie to samo

Posted

ja mam dwa, jeden farbuje drugi nie.

Posted

Auchan, real, piotr i paweł i inne takie sklepy ze wszystkim

Posted
Auchan, real, piotr i paweł i inne takie sklepy ze wszystkim

Auchan-a potwierdzam wczoraj zakupiłem :|

Posted

Ja ostatnio kupiłem w Makro...jako ze u mnie na wisoce tez z nimi bieda to wziałem od razu 5 i na jakis czas styknie

Posted

Chociaz ze wzgledu na rozmiar moze byc troche nie wygodny przy polerowaniu. Tak poza tym to nowy jest miekki i bezpieczny dla lakieru (pomijajac metke :kox:).

• 1 month later...