maciek257 Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Przedstawiam Wam pacjenta: BMW 3 E92 2.0D 177KM 2008r. kolor: Sparkling Graphite (A22). Tu nawet przez brud widać swirle na lakierze. Zerwane zaczepy reflektora. Sprawka złodzieja, który przywłaszczył sobie moje auto na 1 dzień. To również pamiątka po złodzieju. Wspomnę, że dodatkowo musiałem wymienić maskę na nową. Lewy przeciwmgielny jeszcze przed regeneracją. Prawy już po regeneracji. Papier wodny od 600 do 2000 a potem K2 Ultra Cut Przedstawiam użyte produkty: Dekontaminacja: Prickbort K2 Roton Pre-wash oraz mycie właściwe: K2 Active Foam K2 Express Plastiki, uszczelki, detale: APC ABDL 1:5 Pędzel ADBL Cleaner, wosk, zabezpieczenie: K2 Quantum Opony: K2 Sigma Korekta: Maszyna K2 Masner Uchwyt K2 Duraflex Gąbki K2 Duraflex (Niebieska, pomarańczowa, czarna) Pasty K2 Luster (Q1, Q3, Q5) K2 Klinet Tenzi IPA Inne: Pianownica K2 Masner Mikrowłókno osuszające K2 Moli Aplikatory K2 Glinka 3M Na początek spłukanie kurzu i większego brudu samą myjką, aby chemia nie musiała się przez to przedzierać. Po przeschnięciu aplikuję Prickbort. Miał sporo pracy. Na felgach zaczął działać Roton. Dodaję aktywną pianę. Spłukuję i mycie ręczne na 2 wiadra + gąbka z mikrofibry. APC + pędzelkowanie (przepraszam za 2 zdjęcia w pionie). Coś tam leci z uszczelek. K2 Roton świetnie wyciąga brud również z opon. APC na nadkola. Tutaj widać uszkodzenie felgi. Do naprawienia w najbliższym czasie. Strasznie ciężka powierzchnia do oczyszczenia (tylne nadkola w BMW). Pomogło szczotkowanie pod bieżącą wodą. I glinkujemy. Na początek sama maska. Lewa część dachu. Czarny ślad po otarciu o uszczelkę. Prawa część dachu. Klapa bagażnika (tylko pozioma powierzchnia). I znowu pionowe zdjęcie Po bokach nie zebrałem zbyt wiele. Powtórne mycie, osuszanie i do garażu bo się ściemnia. Chyba niewystarczająco zmiękczyłem glinkę lub dałem zbyt mało poślizgu bo pozostawiła takie ślady. Pierwsze efekty. Najpierw było futro K2 i pasta Luster Q1 później wykończeniowa gąbka K2 i pasta Luster Q5. I to niestety tyle jeśli chodzi o korektę, nie było odpowiedniego światła na dobre 50-tki. Czas na wnętrze. Nie wyszło 50:50. Lewa część czysta, prawa brudna. Za impregnat posłużyło mi coś takiego. Przypadkiem znalazłem balsam w domu i wydaje mi się, że zdał egzamin. Lewy nawiew nietknięty, prawy wyczyszony. Te zabrudzenia na słupku usunąłem marketowym "Moje Auto - Tapicerka". Na szybie wylądował Rain-X i kilka godzin później spadł deszcz. 50:50 brak wosku i wosk K2 Quantum. Jeszcze szorowanie dywaników i czas przejść do prezentacji efektów. Dach niczym szklany. Na koniec nie mogło zabraknąć selfie w odbiciu lakieru. 5
lukeu Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 @maciek257 Spoko robota, kolejna osoba udowadnia, że bez ogromnego nakładu można zrobić coś fajnego ( a do tego BMW-raj dla oczu ) Tak na przyszłość, co mi się rzuciło w oczy. Szkoda, że opłukałeś samą wodą tak brudne auto. Bez LSP nic to nie dało, a jak widać Prick miał dużo roboty i przez film brudu się osłabił- mogłeś umyć przed aplikacją, lub choćby pianą spryskać na suchy lakier. Dokup na przyszłość pędzelki jakieś delikatniejsze. Ten z ADBL jest spoko do felg, ale jest ostry. Nawet pędzelkując uszczelki łatwo wyjechać na lakier i narobić rysek. Poza tym do wnętrza tym bardziej, lakierowane plastiki rysują się od niego niemiłosiernie. Szkoda, że włożyłeś tyle pracy i nałożyłeś tak słaby wosk. Na przyszłość zakup nieśmiertelny sampler wosku FK1000p i będzie elegancko Wiem, ile to roboty z robieniem takiej relacji gdy chemia przysycha, czas nagli, a tu zdjecia trzeba cykać. Jednak na przyszłość daj więcej zdjęć "po" detali, które pokazałeś jako brudne (silnik, wnęki itp) No i zdecydowanie za mało zdjęć z korekty. Wystarczy led z telefonu, żeby pokazać różnicę. Każdy jest z pewnością ciekawy jak sobie poradziły budżetowe pasty. 1
dominiczek9518 Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Szkoda że wydechu nie ruszyłeś bo strasznie rzuca się w oczy
Birkhof Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Pierwsze koty za płoty. Gratulacje.Z czasem wyciągniesz z tego lakieru jeszcze więcej. Good job!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lukasz87 Posted March 26, 2019 Report Posted March 26, 2019 A mnie najbardziej ciekawi ta przygoda z utratą auta? Ukradli i co znalazł się? eeee
Guest Posted March 26, 2019 Report Posted March 26, 2019 @maciek257 świetnie że zdecydowałeś się na pokazanie efektów pracy uzyskanych przy użyciu nieco bardziej budżetowej chemii - daj znać jaka będzie trwałość wosku po kilku tygodniach.
mko13 Posted March 28, 2019 Report Posted March 28, 2019 @maciek257 czy polerowanie reflektorów było ręczne?
Recommended Posts