damiano2007 Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Siema! Wypadałoby odświeżyć autko ojca po zimie, jakim jest Astra K w kolorze Dark Caramel. Auto zimą nie robiło dużych przebiegów, głównie miasto. Garażowane, dbane. Wnętrze – Nie było zapuszczone jakoś bardzo – regularnie odkurzane w ciepłym garażu. Wyglądało tak -> Porządki rozpoczęte od mycia plastików szczotką z naturalnego włosia oraz Interior Shampoo Finish Kare #121 w pianowniczce w proporcji 1:10. Taki roztwór wystarczająco się pieni co pozwala łatwo i efektywnie pracować – Polecam! Pozostałość wymywam fibrą z ciepłą wodą, oraz wycieram do sucha. Po zimie woda była usyfiona Dressing który położyłem to już klasyka. Funky Witch Mademoiselle (wygrał on u mnie względem ADBL Matt MAX). Efekt jak widać - matowy, co zwłaszcza mnie zadawala z uwagi na fakt, iż deska w Astrze K jest trochę kiczowata i przy ostrym słońcu potrafi się odbijać w szybie. Koło kierownicy było niedawno czyszczone Tenzi Czysta Skóra i położyłem colourlock versiegelung Koła: Wstępnie umyte razem z autem i deironmem finiszujemy. Sprawdzałem RedNOXEM i Pirania, ale nie krwawiło. Prawie nie krwawi bo zimą tylko leżały Opony myte Excede Tire and Rubber Cleaner, a na to ADBL tire Dresssing aplikatorem z krainy ryżu. Pierwsze szorowanko -> Drugie -> Trzecie -> W garażu dressing ADBL -> Zewnątrz – Najpierw oprysk SG Citrus Oil co by rozpuścił jak najwięcej syfu. Proporcja 1:20 czyli maksymalna zalecana przez producenta. 5 minut popracował i spłukujemy łącznie z felunkiem, które już jest letnie. 5 minut i płukamy Teraz autko myjemy (znaczy myje ojciec – niech nabiera fachu!!! :D) szamponem Autoland Aktywny – the beściak w swojej kategorii cenowej. Taka ciekawostka – poniżej zdjęcia 1-miesięcznego ADBL SSW potraktowanego opryskiem SG Ciutrus Oil oraz autolandem aktywnym. Jak widać, twardziel, że jeszcze jest Suszymy ręcznikiem. Reszta sobie spokojnie osycha a ja idę na kawę Deironizacja to ProElite RedNOX, aplikowany kwazarem mercury i rozprowadzony równomiernie takim oto specyfikiem z aliexpress. Jak widać ciężko aplikować gluta kwazarem. Deiron długo pracuje. Bardzo delikatnie rozprowadzamy po jakimś czasie -> Teraz smoła i inna badziewie Mac sirenem Prickbort też przy użyciu Kwazara Mercury – tutaj aplikacja bajka. 10 minut i piana na to 1:10 SG Fruit Snow Foam. Po 5 minutach jest tak -> Myjemy FxProtect Car Shampoo co by udtłuścił wszystko, domył, osuszamy i do garażu. Taka mamy tafle już na koniec Korekty nie robimy, bo sam zainteresowany tego nie chce, a lakier prezentuje się całkiem spoko Nakładamy Cleaner Dodo Juice Lime Prime aplikatorem mikrofibrowym. Lecimy z tą fibrą! Na to wosk Soft99 The Kiwami na ciemne lakiery (bo od jasnego by lakier zszedł haha joke) Zdjęcia z docierana fibrą nie dałem rady zrobić ojciec – uczeń tak cisnął fibrą, że ostrości nie mogłem złapać Koniec końców autko wygląda tak! Kto dotrwał do końca temu browar! 12 3 1
barto125 Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 @damiano2007 Widzę pianowniczka się sprawuje
Michał126 Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Fajnie, że Twój ojciec rozumie, że skrupulatność w dbaniu o auto popłaca. Mój nie zrozumie tego nigdy. Szczoty i heja, nieważne, czy służbowe, czy prywatne. Do kół przed sezonem i zakamarków najlepszy jest płyn do naczyń, do motocykla - takoż (i szczotka do Karchera). Moje metody są przez niego bardzo piętnowane.
Birkhof Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Fajnie, ze masz takiego ojca z którym możesz wspólnie spędzać czas.A sam projekcik - wzorowo!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
damiano2007 Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 W sumie to dzięki niemu sam zacząłem dbać o samochody. Jak pamiętam to z 15 lat temu już "pastował" jak on to mówi furę @barto125 No jasne!
camus Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Dobra robota! Bardzo ładny efekt. Takiego ojca tylko pozazdrościć. A masz może siostrę? Bo jak coś to piszę się by ją poślubić bo takiego teścia to ze świecą szukać 1 1
paperson Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 @damiano2007 spoko relacja Uprzyjemniłeś mi sobotni wieczór.
Tomas-sg Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Mega Ja do tej pory pamiętam jak Ojciec sobie ze mnie jaja zrobił jak miałem może z 8 lat i po myciu kazał mi nawoskowac skodzinke miałem nakładać wosk w paście jak QD, wcierać wcierać aż nie będzie żadnej mgiełki ten śmiech...
Raffer Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2019 Wczoraj też ojcu umyłem Astrę K tyle, że w kombi...bardzo fajne autko. Silnik 1.6b mega! Co do tematu to fajna relacja, na które czekam z utęsknieniem
Malik87 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 W dniu 23.03.2019 o 16:58, damiano2007 napisał: Cleaner Dodo Juice Lime Prime aplikatorem mikrofibrowym Jak się pracuje na aplikatorze z mikrofibry? Nie lepiej gąbkowym twardym np tricolor żeby wypracować?
damiano2007 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 Godzinę temu, Malik87 napisał: Jak się pracuje na aplikatorze z mikrofibry? Nie lepiej gąbkowym twardym np tricolor żeby wypracować? Mnie zależało bardziej na chemicznym oczyszczeniu lakieru, co docelowo miał zrobić cleaner dla mnie. Jeśli mowa o gąbkach to tylko na maszynie.
piotr_g_92@o2.pl Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Damiano2007 świetna relacja. Ile czasu zajęło tobie to wszystko ?
damiano2007 Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 @piotr_g_92@o2.pl W sumiento na wnętrzu spędziłem że dwei godziny. Ale to ojciec sobie sam podkurzal i wyczyścił tapicerkę. Ja ogarnąłem plastiki i szyby wewnątrz Na zewnątrz też mi pomagał no to tak na spokojnie mniejsze pół dzionka.
kornik91 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Jak z cleanerem pracujesz ? Wcierasz ? Az prawie nic nie zostanie ?Ruchy proste ? I nadmiar zbierasz fibra
damiano2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2019 2 godziny temu, kornik91 napisał: Jak z cleanerem pracujesz ? Wcierasz ? Az prawie nic nie zostanie ?Ruchy proste ? I nadmiar zbierasz fibra Jak już pad trochę "wypije" to parę groszków na pada i ruchami kolistymi praca. Bardziej zależy mi na chemicznym oczyszczeniu lakieru, aniezli zbieraniu rys, bo nie do tego cleaner. Nadmiar wypracowywuje fibrą, tak jak w przypadku wosku.
lodowa Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2019 hehe czytając i oglądając widze siebie i swojego Jasia moj tata "smalcował" jeszcze z czasem gdy w sklepach byłturtle wax lub formuła1 super ! PS zadowolony z kiwami ?
damiano2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Godzinę temu, lodowa napisał: hehe czytając i oglądając widze siebie i swojego Jasia moj tata "smalcował" jeszcze z czasem gdy w sklepach byłturtle wax lub formuła1 super ! PS zadowolony z kiwami ? Mój to nawet nie pamiętam czym smalcował ale na szafce znalazłem 10 letni Ice Turtle Wax ;D kiwami spoko, łatwa praca, zapach akceptowalny, dobrze go wypracować później mikrofimikrofibrą. look jest taki jak widać na zdjęciach
Montano Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Super relacja i praca z autem. Odnośnie wspomnień to jak zdałem prawko 18 lat temu to dostałem od dziadka łade 2107 w kolorze jasny beż. Od samego poczatku dbałem o nią. Mycie woskowanie itd. I tak zostało mi do teraz choć zmieniły sie środki i technika. Przyszła teściowa wtedy zawsze była pod wrażeniem jak przyjeżdżałem pod blok i auto się świeciło w porównaniu do innych:). 1
Rekomendowane odpowiedzi