wojtek1788 Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 Witam. Dziękuję firmie ProElite za udostępnienie chemii do testów. Na pierwszy rzut poszła aktywna piana o ph zasadowym. Samochód bardzo mocno brudny ok. 3tys km w warunkach zimowych, trasa i miasto. Nie zabezpieczony niczym, jedynie sporadycznie QD zymol. W pierwszej kolejności rozrobilem pianę w skali 1:5 czyli 2 setki piany na 1l ciepłej wody. Myjka Karcher k5 Pianownica Techkar coś ala PA Szeroki strumień mała dawka preparatu. Wszystkie testy wykonane w pomieszczeniu wyposażonym w separator. Tak prezentowało się autko przed Kilka zdjęć podczas aplikacji Jak widać piana nie jest bardzo gruba Ale fajnie przylega do lakieru. Tutaj zdjęcia po 2 minutach Po splukaniu piany zastalem taki widok Piana domyla około 80procent brudu, został osad który trzeba było domyc ręcznie, myślę że piana spełniła swoje zadanie i jako Pre wash dała radę, kolejny test wykonam w tym tyg. Na białym lakierze w stężeniu 2:5 I zobaczymy jak sobie poradzi, tylko na podstawie wielu testów można wydać miarodajną opinie, więc zachęcam was do wklejania swoich spostrzeżeń. Mam jeszcze testy innych produktów Ale kolejny wkleję jutro, a będzie w nim tar remower i red nox. Pozdrawiam 2
DZIADZIA Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 wygląda na poważnego zawodnika, jak długo siedzi pianka w stężeniu 1:5?
wojtek1788 Posted January 22, 2019 Author Report Posted January 22, 2019 31 minut temu, rygryss napisał: wygląda na poważnego zawodnika, jak długo siedzi pianka w stężeniu 1:5? Po około 3-4 minutach zrobiło się mleko i zacząłem płukanie.
DZIADZIA Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 @wojtek1788 , mam wrażenie, że mogłeś potrzymać do 5min spokojnie...
Moderator Domel Posted January 22, 2019 Moderator Report Posted January 22, 2019 1 godzinę temu, wojtek1788 napisał: Na pierwszy rzut poszła aktywna piana o ph zasadowym. O której pianie mowa ? Pokaz dokładnie którą pianę testujesz - nazwę albo opakowanie proszę. @ProElite ma ich duzo w ofercie. Mam chyba wszystkie.... ale zima.... ;/
V1RU$ Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 O ile zasady mi jakoś wyszły bokiem i już nie testuję żadnych. To ten ich neutral jest całkiem niezły i bardzo wydajny i chyba wszelkiej maści neutrale które miałem idą w odstawkę. Ale też czekam na lepszą pogodę aby dalej popsikać i się upewnić.
Dystrybutor ProElite Posted January 22, 2019 Dystrybutor Report Posted January 22, 2019 @wojtek1788 ProElite* Nieważne co mówią, ważne żeby nazwy nie przekręcali a tak zupełnie na poważnie dziękujemy za testy
Moderator Domel Posted January 22, 2019 Moderator Report Posted January 22, 2019 Aaaaa TR-F - ok https://proelite.abstore.pl/mycie-cisnieniowe-bezpieczna-piana-aktywna-do-myjek-efekt-sniegu-tr-f-1l-,c22,p23,pl.html - Teraz jasne
wojtek1788 Posted January 22, 2019 Author Report Posted January 22, 2019 2 godziny temu, ProElite napisał: @wojtek1788 ProElite* Nieważne co mówią, ważne żeby nazwy nie przekręcali a tak zupełnie na poważnie dziękujemy za testy Poprawione:) spacja się wkradła:) 1
wojtek1788 Posted January 22, 2019 Author Report Posted January 22, 2019 Test część 2ga:) Auto mocno brudne, niczym nie zabezpieczone. Piana roztwór 2:5 4setki na litr cieplej wody. Piana wyraźnie bardziej gęsta jak w poprzednim teście. Po około 4 minutach I tym razem efekt podobny, gruby zalegający bród poszedł w kanał został delikatny film który trzeba było domyc ręcznie, przy stężeniu 2:5 widać że piana działała troszkę lepiej. Podsumowując jako Pre wash spokojnie można stosować roztwór 1:5. Następny test wykonam z roztworem 3:5, ciekawe czy uda się domyc lakier bezdotykowo:) 1
DZIADZIA Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 38 minut temu, wojtek1788 napisał: ciekawe czy uda się domyc lakier bezdotykowo:) wątpię, zawsze zostanie minimalny nalot...w jednym miejscu będzie prawie czyściutki, a w drugim będzie grubo. Patrząc na fotki, podobuje mi się pianka- chyba zakupię na testy
wojtecki Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 A wiadomo jak z podjadaniem wosków ? Sprawdzał ktoś może ?
Moderator Domel Posted January 22, 2019 Moderator Report Posted January 22, 2019 7 minut temu, wojtecki napisał: A wiadomo jak z podjadaniem wosków ? Sprawdzał ktoś może ? To jest z nowość z tego co widzę - chyba od kilku tyg w sklepach dopiero ? @ProElite Trzeba potestować
wojtek1788 Posted January 22, 2019 Author Report Posted January 22, 2019 Zrobię test, w sobotę naloze na forda świeży wosk, jedna stronę będę myl neutralem, 2gą tr-fem i zobaczymy co się stanie:)
Dystrybutor ProElite Posted January 23, 2019 Dystrybutor Report Posted January 23, 2019 @Domel Nie jest to nowość, TR-F w swojej ofercie mamy już od dłuższego czasu
Moderator Domel Posted January 23, 2019 Moderator Report Posted January 23, 2019 1 minutę temu, ProElite napisał: @Domel Nie jest to nowość, TR-F w swojej ofercie mamy już od dłuższego czasu Faux pau No to muszę zanabyć. 1
V1RU$ Posted January 23, 2019 Report Posted January 23, 2019 7 godzin temu, wojtek1788 napisał: Zrobię test, w sobotę naloze na forda świeży wosk, jedna stronę będę myl neutralem, 2gą tr-fem i zobaczymy co się stanie:) Też tego neutrala na dniach obadam. Ale po pierwszym myciu chyba zagości u mnie na dłużej, bo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ale chcę jeszcze zrobić drugie podejście. Ten TR-F trochę mało wydajny jak trzeba tyle dawać na 1 mycie.
wojtek1788 Posted January 23, 2019 Author Report Posted January 23, 2019 8 minut temu, V1RU$ napisał: Ten TR-F trochę mało wydajny jak trzeba tyle dawać na 1 mycie. Producent podaje minimalne stężenie na pianownice 1:5 W tym stężeniu produkt działa. Na auto idzie około 05-07 litra roztworu wiec około 150mml piany, czyli z 5l robimy 33auta. Przy cenie 45zl za 5l wychodzi 1,3zl na auto więc nie ma tragedii:)
wojtek1788 Posted January 23, 2019 Author Report Posted January 23, 2019 1 godzinę temu, V1RU$ napisał: Czyli 1:5 już robi robotę jak trzeba ? W pierwszym teście na forda użyłem stężenie 1:5 I wg mnie jako Pre wash było ok, gruby bród splynal została cieniutka warstwa!
Recommended Posts