Jump to content

Recommended Posts

Posted

Helo :)

Weekend z przerwami poświęciłem na błotnik i drzwi w sumie kilkanaście godzin nie licząc piątkowo-sobotniego mycia, zmywania smoły i glinkowania całego auta.

SSR 2.5 + zielony i żółty pad 3M

DC1 + niebieski pad 3M

DC2

Tech wax

(Flex 3401)

Niby wydaje się być w miarę.. ale dalej są ryski - help :(

DSC_0127.jpg.de97ff0f1c5af5e05a30bdf5f73d6c40.jpg

DSC_0130.jpg.0035dd53a6bdd40ab03309be83da4d39.jpg

DSC_0191.jpg.5ccf0c2d22539030d1d1aed66ca18e60.jpg

Posted
Niby wydaje się być w miarę.. ale dalej są ryski - help :(

A ja bym te ryski zostawił na następny raz (jeżeli są takie jak na tym 3 zdjęciu).

Poza tym środki PB z serii SSR podobno nie są aż takie mocne (nie moja opinia tylko ją powielam, bo zasłyszana od 3 niezależnych osób) także może warto by spróbować czegoś innego (czyt. mocniejszego).

Jeżeli używałeś FLEXa również do polerowania to niestety wymaga on dłuższej pracy na elemencie jak i odpowiedniego sposobu jej użycia (nie jest to ani rotacja, ani typowy DA). Mam też tego Flexa i robiłem nim część dachu u siebie - nie byłem do końca usatysfakcjonowany jak po pracy rotacją, ale podobno tą maszyną też trzeba odpowiednio umieć się posługiwać, gdyż jest dość specyficzna, a wtedy efekty będą więcej niż rewelacyjne. Być może będę miał okazję spotkać się i zasięgnąć opinii od specjalisty z używania tego modelu także jak coś to się podzielę.

Jak widzę robiłeś Audi A4 B7, a wg mnie lakier na tych autach jest stosunkowo twardy więc wymaga dłuższego i dokładniejszego wypracowania także nie przejmuj się i zostaw to sobie na następny raz żeby ponownie nie orać lakieru niepotrzebnie ;)

Posted

Łukasz, Dzięki za pocieszenie ;) Tak B7 i tak Flexem robiłem wszystko.

może warto by spróbować czegoś innego (czyt. mocniejszego).

Może coś łyknę, ale dopiero wieczorem do kiełbasek :D a tak serio to co byś polecił na lakier A4?

Chętnie bym poznał opinię specjalisty dot. używania tej maszyny - będę czekał z niecierpliwością :)

Posted
Może coś łyknę, ale dopiero wieczorem do kiełbasek :D a tak serio to co byś polecił na lakier A4?

Chętnie bym poznał opinię specjalisty dot. używania tej maszyny - będę czekał z niecierpliwością :)

Specjalistą od Flexa to zdecydowanie bym się nie nazwał (wręcz przeciwnie), ale z mojej strony to może powiedzieć tyle, że używałem jej z Menzerną i Megsem - obydwa środki spisywały się bardzo dobrze, ale tak jak wspomniałem, nie do końca byłem usatysfakcjonowany pracą samą maszyną, ponieważ jednak z rotacją mam większe doświadczenie, a z tym Flexem bardzo małe.

Pracowałem z padami Megsa z systemu SOLO (te nacinane) i zwykłymi - akurat do Flexa polecam jednak płaskie, bo nacinane+Flex tworzą takie malutkie (0,5mm) "ząbki" na lakierze - jest to zupełnie niezauważalne i dopiero jak Arek pokazał, że w ogóle coś takiego pozostało to zauważyłem, bo tak to nawet bym nie zwrócił na to uwagi. Efekt końcowy był naprawdę rewelacyjny i usunąłem wszystko co chciałem także w Twoim przypadku polecam:

1. zmianę past na coś innego: 3M, Menzerna, Megs itp.

2. zmianę padów na płaskie (mam wrażenie i może jest błędne, że nie do końca dobrze się innymi niż płaskie pracuje na polerce mimośrodowej)

3. dłuższą pracę nad elementem jakby pkt. 1 nie dawał rezultatu.

A przy okazji na jakich prędkościach i wielkościach elementów pracowałeś ?

P.S. Wydzieliłem dyskusję jako wątek o Flexie - myślę, że taki też się przyda, bo maszyna jest dość specyficzna.

Posted

Thx :)

Ad.1 już jest FC+

Ad.2 pracowałem właśnie płaskim zielonym 3M

Ad3. byłem chyba dość cierpliwy - błotnik tylny i drzwi prawie cały weekend z przerwami... może za mało siły :o

Prędkości różne, wielkości elementów: błotnik tylny na pół, drzwi ponad listwą na pół, drzwi poniżej listwy całe, próg, lusterko, słupek.

Posted

I po weekendzie - połowę niedzieli i poniedziałku spędziłem nad maską autka j.w.

Wcześniej oczywiście została wyglinkowana (megs) i umyta (NXT).

Siły użyłem tyle co poprzednio, maska podzielona na 6 sekcji.

Chyba jestem zadowolony, c.d.n. ale potrzebuje więcej weekendów :D

1.FC+ na CP 3M (2, miejscami 3x) Flex 3401

2.DC1 + PP 3M (2x) Flex 3401

3.DC2 + FP 3M (1x) Flex 3401

4.PB Natty's Red :)

Niestety słońca brak, tylko na pierwszym zdjęciu, które jest sprzed tygodnia.

1.jpg.74e413f301e20fd9402953310e2f4da3.jpg

2.jpg.a0d2527653328adeca24c3d79f04a2bd.jpg

3.jpg.1810cd41b5ce6f4041dd1fe6339f5877.jpg

4.jpg.0d9a46de996f7dcefa0d79f7aa2c898f.jpg

5.jpg.a36663aaf152bea1bd3479c2d0abfc8d.jpg

Posted

Dosyć długo robiłeś tą maskę, aż dziwne, no ale efekt widać jest niiiiiiiicccccceeeeeee :-]

Gratulacje :good:

A przy okazji - dłonie nie bolą ? tzn czy nie masz takiego dziwnego mrowienia ? :kox:

Posted

Interesujący lakier.. ;)

A ścięgna pod kolanami nie bolały? Bo ja miałem problem z całymi nogami po zrobieniu auta, szczególnie po dachu i dolnych partiach drzwi.. :D

Posted

Niestety to jest minut maszyn mimośrodowych jak i DA, że czuć straszne mrowienie jakby dłonie były odrętwiałe. Jedynym sposobem na to jest zakupienie sobie grubej rękawicy, która będzie trochę amortyzowała drgania oraz rączki specjalnie do tego Flexa czyli FLEX SOFTVIB:

article_11191_1.jpg

Soft%20vib.bmp

4357.jpg

Posted

Łukaszu, ale mnie nogi nie bolały od trzymania maszyny a od kucania, wstawania, kucania, schylania się, przysiadania, stawania na palce, napinania się, klęczenia etc ;)

Sama praca z maszyną była dla mnie przyjemna (czyt. nie czułem zmęczenia od trzymania i operowania na najwyższych obrotach :) )

Posted

JJ., Odpowiem Ci za jakiś rok, jak skończę :D na razie 1 błotnik, 1 drzwi i maska.

A tak poważnie, to żeby przyspieszyć, muszę się trochę wprawić, bo przestać wymagać cudów dot. efektów pracy będzie trochę trudniej ;)

Łukasz, Uchwyt 3401 mnie odpowiada, gdyby nie te wibracje..

Wydaje mi się, że gdzieś pisałeś, że posiadasz taki gadżet :) Napisz proszę czy łatwo kontrolować równomierny docisk tym uchwytem (asymetryczny montaż do maszyny).

Posted
Łukaszu, ale mnie nogi nie bolały od trzymania maszyny a od kucania, wstawania, kucania, schylania się, przysiadania, stawania na palce, napinania się, klęczenia etc ;)

Fakt, ten ból jest bez różnicy od maszyny :kox:

Łukasz, Uchwyt 3401 mnie odpowiada, gdyby nie te wibracje..

Wydaje mi się, że gdzieś pisałeś, że posiadasz taki gadżet :) Napisz proszę czy łatwo kontrolować równomierny docisk tym uchwytem (asymetryczny montaż do maszyny).

Mi też odpowiada, ale te drgania mogą na dłuższą metę być nieprzyjemne.

Co do montażu rączki - wiesz, ja jestem przyzwyczajony do rotacji, która ma dokładnie w tym samym miejscu rączkę więc dla mnie nie ma to żadnej różnicy. Poza tym czasami mi się wydaje, że z tą rączką więcej widać podczas pracy i jakoś lepiej można chwycić maszynę szczególnie robiąc coś na bocznych elementach.

Posted

Co do montażu rączki - wiesz, ja jestem przyzwyczajony do rotacji, która ma dokładnie w tym samym miejscu rączkę więc dla mnie nie ma to żadnej różnicy. Poza tym czasami mi się wydaje, że z tą rączką więcej widać podczas pracy i jakoś lepiej można chwycić maszynę szczególnie robiąc coś na bocznych elementach.

No jasne, kojarzę wygląd niektórych urządzeń ;) Chodziło mi konkretnie o tego Flexa, który od rotacyjnej zachowuje się jednak troszkę inaczej. W jakim stopniu według Ciebie SOFTVIB jest w stanie zniwelować te drgania?

Posted
W jakim stopniu według Ciebie SOFTVIB jest w stanie zniwelować te drgania?

Hmmm, myślę, że tak w 30% mniej czuć polerkę, ale to tylko takie określenie "mniej więcej". Generalnie czuć różnicę, ale nie licz na to, że będzie to tak, że chwycisz rączkę i będzie tak jak przy trzymaniu rotacji ;)

To kosztuje chyba 40 zł - za tą cenę warto chociaż trochę zniwelować drgania i polepszyć ergonomię pracy.

• 2 years later...
  • Moderator
Posted

rickson, a czemu chodzi Ci po głowie zakup tego DA skoro o ile się nie mylę, to masz PE 14-2 150?

Posted

Cleanery, finish, krótszy czas pracy.

Jak się zdecyduję i zadziała tak jak ją reklamują, to rotacja pójdzie na sprzedaż :)

Posted

Może nie lepsze ale wg YouTube i innych for internetowych radzi sobie nieźle, jak na DA.

Przejazd, zmywacz, led, hologram i od nowa. Czasem mnie to wkurza. No i zabiera czas

Posted

Eryczek, tylko zwróc uwagę, że to nie jest typowe DA. Flex ma "forced rotation", czyli obraca się cały czas jak rotacja z tym, że max 400rpm.

Ja też się do niej przymierzam. Jak ma mi umilić życie przy finishu przy którym spędzam najwięcej czasu, albo szybkich one-stepów, to raczej się zdecyduję. Poza tym zawsze coś nowego, rotacje już mam nie jedną ;)

http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... hp?t=67113

http://www.autopia.org/forum/profession ... 401-a.html

http://www.detailparadise.com.au/showth ... C-3401-VRG

Posted
czyli obraca się cały czas jak rotacja z tym, że max 400rpm.

Oj nie bardzo, bo rotacja jak i typowe DA kręcą się w prawo, to flex 3401 VRG kręci się w lewo i do tego ruchem orbitalnym.

Posted

Czy mi się wydaje czy,nie ma możliwości założenia mniejszych talerzy? :o

Posted
czyli obraca się cały czas jak rotacja z tym, że max 400rpm.

Oj nie bardzo, bo rotacja jak i typowe DA kręcą się w prawo, to flex 3401 VRG kręci się w lewo i do tego ruchem orbitalnym.

Oczywiście, że orbitalnym, bo to maszyna DA :)

Pisałem, że jak rotacja w sensie, że ma wymuszony obrót.

Ale fakt, kręci się w lewo.

[ Dodano: 25 Styczeń 2013, 21:13 ]

Czy mi się wydaje czy,nie ma możliwości założenia mniejszych talerzy? :o

Jest w sprzedaży talerz 4 calowy.