Noix Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam, prawie na całym aucie mam dziwny, żółty nalot. Nie wiem jak się do niego zabrać, próbowałem glinką, ale bardzo ciężko to schodzi. Posiadam jedno zdjęcie tego zanieczyszczenia, na którym widać w dwóch miejscach lakier naprawdę srebrny dzięki glince. https://imgur.com/a/R9yVNoI To jest dach mojego samochodu, masakra. Jak mam się do tego zabrać? Poczytałem trochę w internecie i pasowałoby zrobić dekontaminację lakieru. Umyć auto, osuszyć, następnie jakiś środek typu tar and glue remover (np adbl). Potem środek do metalicznych osadów (ADBL VD lub Tenzi prix plus), a potem glinkowane. Tylko czy to pomoże na ten osad? Jest on praktycznie na całym aucie... Będę to robił dopiero jak się ociepli, ale chcę wiedzieć z czym mam do czynienia.. pozdrawiam
Adaszek96 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam, prawie na całym aucie mam dziwny, żółty nalot. Nie wiem jak się do niego zabrać, próbowałem glinką, ale bardzo ciężko to schodzi. Posiadam jedno zdjęcie tego zanieczyszczenia, na którym widać w dwóch miejscach lakier naprawdę srebrny dzięki glince.https://imgur.com/a/R9yVNoI To jest dach mojego samochodu, masakra. Jak mam się do tego zabrać? Poczytałem trochę w internecie i pasowałoby zrobić dekontaminację lakieru. Umyć auto, osuszyć, następnie jakiś środek typu tar and glue remover (np adbl). Potem środek do metalicznych osadów (ADBL VD lub Tenzi prix plus), a potem glinkowane. Tylko czy to pomoże na ten osad? Jest on praktycznie na całym aucie... Będę to robił dopiero jak się ociepli, ale chcę wiedzieć z czym mam do czynienia.. pozdrawiamPsiknij jakimś deironem na dach i zobacz co się dzieje :)Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Noix Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 Czyli muszę coś zakupić, bo mam tylko glinkę i jakiś QC jako poślizg. Co kupić?
Adaszek96 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 Deironizer np. SG D-ToxWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Noix Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zamawiam, zamowiłem tez srodek tar and glue remover od adbl. Zobaczymy czy ruszy ten syf
Noix Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Działa! https://imgur.com/a/IWHStpC Obecnie tylko na takim fragmencie, czekam na cieplejsze dni lub dopiero wiosnę i leci cały pakiet na auto tar&glue remover, deironizer, glinka i wosk collinite 476s
Tomas-sg Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 @Noix na jakieś stoczni pracujesz czy co
Michał126 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 @Tomas22, wystarczy, że auto stoi często obok torów kolejowych.
Noix Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 @Tomas22 kupiłem auto z tym nalotem w DE, nie wiem gdzie poprzedni wlasciel pracowal. swoja droga, jakim cudem ten nalot powstaje obok torow kolejowych? @Michał126
Michał126 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 @Noix, z hamowania pociągów. Na nowych autach jest to samo, ze względu na przewożenie ich koleją. 1
Noix Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 ostatnie juz pytanie, co do stosowania tego deironizera sg d-tox. moge nim normalnie pokryc caly samochod? lacznie z szybami, uszczelkami itd? czy omijac te powierzchnie?
paperson Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 @Noix śmiało. Tam też przecież "siada" metaliczny osad. Producent pisze, że: "Bez trudu usuwa wżarte cząsteczki rdzy i metalu z powierzchni malowanych, szkła, gumy i chromu." Przy gruntownym myciu zawsze spryskuje deironem całe auto. Dodatkowo po aplikacji, rozprowadzam równomiernie preparat za pomocą aplikatora z gąbki. 1
Noix Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dziękuję! To czekam na cieplejsze dni lub dopiero na wiosnę
ghost Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 18 minut temu, Noix napisał: Dziękuję! To czekam na cieplejsze dni lub dopiero na wiosnę osobiście bym nie czekał, zasada przy wszystkich rodzajach osadów, im wcześniej usuniesz brud tym lepiej, tym mniejsza szansa, że weżre się głębiej w warstwę na której siedzi 1
Noix Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 a wiec czy moge to robic na dworze, przy minusowych temperaturach? nie mam ogrzewanego garazu, mieszkam w gorach wiec temperatury obecnie caly czas ujemne. ciezko sie pracuje w takich warunkach, dodajac ze musze jeszcze umyc samochod, a woda od razu marznie na samochodzie
paperson Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 @Noix poczekaj na jakieś minimalnie dodatnie temperatury, umyj auto i działaj dalej z d-toxem Tak jak pisze @ghost, nie ma co czekać do wiosny. 1
Noix Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dzięki za rady panowie, wiec czekam na jakiekolwiek ocieplenie
ghost Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 Przy ujemnych temp też tego nie zrobisz, deiron nie może zostac za długo na lakierze, jak zamarznie to go nie spłukasz i też narobisz sobie biedy. Albo musi być te +1'C i myjesz sam. Albo dogadujesz się z dowolną myjką reczną, za 30zł myją samochód niesławną gąbką a przy okazji robisz deiron. Albo idziesz do myjni detailingowej i za około 100zł robią wszystko za Ciebie.
Noix Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zrobiłem w sobotę i lakier odżył! Teraz to auto jest srebrne Zużyłem litr d-toxa, ale na drzwiach jeszcze widzę, że jest syf. Zamawiam więcej i jak znów będzie trochę cieplej to biorę się za robotę.\ Tak teraz wygląda auto, nie jest 'żółte'
paperson Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 @Noix zadziałałeś skutecznie, brawo . Na wiosnę zrób porządne odszczurzanie lakieru (w skrócie: odsmalanie + deironizacja + glinkowanie), wtedy dopiero zobaczysz różnicę
Noix Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jak będzie cieplej to myślę, żeby jeszcze raz przelecieć dtoxem, bo na drzwiach jeszcze widać ten nalot z bliska, a na wiosnę na pewno zrobię to kompletnie
Rekomendowane odpowiedzi