Skocz do zawartości

Czym polerować woski ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

fiber - z ang. włókno. Mikrowłókno to po prostu spolszczenie nazwy microfiber. Terminem tym określa się włókna syntetyczne o gęstości 1 deniera lub mniejszej.

Denier, oznaczenie den, jednostka gęstości liniowej włókien syntetycznych. Włókno o długości 9000 metrów i masie 1 grama ma gęstość 1 deniera.

Jakkolwiek będziemy to nazywać, różnica pomiędzy mikrofibrami/mikrowłóknami różnych producentów jest zauważalna. ;)

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Aż ich sobie domówiłem więcej, tak je lubię :) Te Sonaxowskie też, cena dobra a od przybytku głowa nie boli.

Opublikowano
Mikrofibry Swissvaxa są w 100% bawełniane i można je prać w 90 stopniach.
Zgodnie z moją wiedzą nie jest możliwe żeby mikrofibra była w 100% bawełniana. Zazwyczaj mikrofibry są kompozycjami polyesteru i polyamidu. Mikrowłókno jest 100 razy cieńsze od ludzkiego włosa, 30 razy cieńsze od bawełny. Stąd mikro w nazwie.

Którą szmatkę Swissvax masz na myśli?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

grubeer, i jak sie sprawuje czerwona MF od Sonaxa?

Czy ktos z Was uzywal mikrofibry Meguiars Ultimate Wipe? Jesli tak, to jak wypada w porownaniu do standardowej Supreme Shine?

Opublikowano

Xeper, MF Sonaxa jest porównywalna z Supreme Shine, może kilka proent gorsza;) trzeba pamiętać, żeby na początku prać ją osobno, dzieki niej wszystkie moje mikrofibry stały sie różowo-pomarańczowe, z nutą fioletu...

Opublikowano
Czy ktos z Was uzywal mikrofibry Meguiars Ultimate Wipe? Jesli tak, to jak wypada w porownaniu do standardowej Supreme Shine?

Ja używam - bardzo fajna mikrofibra, lekko się nią poleruje i łatwo czyści.

Jest trochę mniej miękka niż Supreme Shine Microfiber, ale też godna polecenia.

Używam jej na przemian z SSM.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy pad sprzedawany z polerką nadaje się do polerowania po nałożeniu wosku ?

Jeśli nie do do czego może się przydać ?

Opublikowano
Czy pad sprzedawany z polerką nadaje się do polerowania po nałożeniu wosku ?

Jeśli nie do do czego może się przydać ?

Co masz konkretnie na myśli ? Jaki pad ?

Opublikowano
Źle się wyraziłem, miałem na myśli tą wełnianą nakładkę.

ale jak taki pad razem z woskiem co jest dawany do jego nakładania ??

Opublikowano

Chodzi o to, czy ten wełniak na zdjęciu nadaje się do polerowania wosku, a jeśli nie to do czego się nadaje.

Opublikowano
Chodzi o to, czy ten wełniak na zdjęciu nadaje się do polerowania wosku, a jeśli nie to do czego się nadaje.

Sorry, może coś przeoczyłem, ale na jakim zdjęciu ?

Opublikowano

Dokładnie futro jest mocno ścierne porównywalne z twardymi gąbkami ,polerowanie owsku ? zdecydował bym się jednak ręcznie dobra puszysta mikrofibra :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłącze się do tematu :)

Dostałem od znajomego maszynę polerską, jako że jestem zielony w tych sprawach to mam dość nietypowe pytanie :) czy mogę za każdym razem nakładać wosk maszyną polerską ?

Opublikowano
czy mogę za każdym razem nakładać wosk maszyną polerską ?

Nie, wosk nakłada się aplikatorem, najlepiej gąbkowym lub gołą ręką.

Wielu profi detailerów preferuje tą drugą metodę.

Opublikowano

ale nie każdy wosk można dłonią nakładać, raczej nadają się do tego wyższe modele najbardziej renomowanych producentów. wosk maszyna? zdecydowanie nie. to co można nakładać maszyną to ew. glaze/politury. pozdrawiam

Opublikowano

No nie jest tak do końca większość twardych/miękkich wosków można nakładać maszyną na miękkiej gąbce . Osobiście nie preferuje tej metody ale wiele osób ją używa , z zalet to przede wszystkim szybkość i punktowo taki wosk jest bardzo dobrze "wmasowany" ;) w lakier .