WreX Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2018 Witam, na wstępie powiem, że nie jestem doświadczony w tych kwestiach, co nieco wiem na temat teorii ale pora przenieść to do praktyki, chciałbym żebyście mi pomogli dobrać zestaw kosmetyków do RĘCZNEJ renowacji lakieru oraz jego czyszczenia i konserwacji. Posiadam: -myjka ciśnieniowa 2 lance i pianownica -piana aktywna karcher do mycia samochodu (mam jeszcze drugą bardziej agresywną ale nie pamiętam w tej chwili nazwy, później uzupelnie) -tenzi krwawa felga - ten taki śmierdzący sikami I to tyle na tą chwile. Plan jest taki: 1. Nawilżenie lakieru myjką 2. Nabryzganie aktywnej piany 3. Dokładne spłukanie 4. Mycie na dwa wiadra 5. Glinkowanie z poślizgiem 6. Polerowanie ręczne 7. Cleaner pod wosk? 8. Wosk Dobrze myślę? I teraz pytanie do Was, jakie produkty polecacie i jakie są mi niezbędne i potrzebne do tej operacji? Kompletnie nie mam rozeznania w czymś lepszym niż k2 czy sonax, zależy mi na wyprowadzeniu lakieru, pozbyciu się zabrudzeń i części rys i jego zabezpieczeniu. Czytałem, ze niektóre środki potrafią przyciemnić lakier, jestem za. Prosiłbym też o nazwy możliwie nieskrócone bo skróty mi nic nie powiedzą i wypisanie dosłownie wszystkich niezbędnych akcesoriów. Odnośnie budżetu kwestia rozwojowa, jeśli będzie warto to czemu nie ale też nie chce niepotrzebnie przepłacać. Zapraszam do dyskusji.
ktm950 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2018 @WreX umieściłeś pytanie w odpowiednim miejscu, to plus. A teraz cofnij się o jeden poziom do działu "zestawy kosmetyków" i znajdziesz co najmniej kilka tematów z gotowymi propozycjami kosmetyków. Nie bedziesz musiał czekać na żadne porady i prosić o pomoc. Zdobędziesz wiedzę sam. Mam nadzieję, że to zachęci Cię do podjęcia inicjatywy w temacie szukania odpowiedzi na twoje pytania 😉
Arturrro Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2018 Wykreśl punkt pierwszy. Pianę aktywną pryskamy na suchy lakier.
WreX Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2018 59 minut temu, Arturrro napisał: Wykreśl punkt pierwszy. Pianę aktywną pryskamy na suchy lakier. Jesteś pewien? Pytam bo na etykiecie producent zaleca, żeby nie robić tego na słońcu i kiedy lakier jest gorący i piana mogłaby wyschnąć na lakierze. W dniu 22.05.2018 o 09:40, ktm950 napisał: @WreX umieściłeś pytanie w odpowiednim miejscu, to plus. A teraz cofnij się o jeden poziom do działu "zestawy kosmetyków" i znajdziesz co najmniej kilka tematów z gotowymi propozycjami kosmetyków. Nie bedziesz musiał czekać na żadne porady i prosić o pomoc. Zdobędziesz wiedzę sam. Mam nadzieję, że to zachęci Cię do podjęcia inicjatywy w temacie szukania odpowiedzi na twoje pytania 😉 Dziękuje za odpowiedź, niestety dalej jest to dla mnie dość trudne bo nie mam żadnego punktu odniesienia do tego co zostało wymienione w danych zestawach. Niemniej siądę do tego jeszcze. Czytałem, też że rzekomo polerowanie ręczne mija się z celem jest czasochłonne i nie daje takich efektów jak polerka ręczna. Nie mam pojęcia nawet czym się różni wosk twardy i miękki i jakieś seleny a raczej co jest lepsze od czego i dlaczego.
zdanek Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2018 @WreX sam sobie odpowiedziałeś. Suchy, ale chłodny
YOBACK Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2018 6 godzin temu, WreX napisał: jakieś seleny sealanty 6 godzin temu, WreX napisał: polerowanie ręczne mija się z celem jest czasochłonne i nie daje takich efektów jak polerka ręczna jak polerka mechaniczna, ale za to biceps rośnie 1
WreX Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Wstępnie wytypowałem: Wosk: SOFT99 Fusso Coat 12 Cleaner: Poorboy's World Black Hole Glaze Glinka: ValetPRO Orange Mild Clay Bar - chociaż nie wiem czy jakiejś medium nie wziąć Felgi: FUNKY WITCH Talisman Polerkę chyba odpuszczę. Jak wygląda ten zestaw?
ghost Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, WreX napisał: Wstępnie wytypowałem: Wosk: SOFT99 Fusso Coat 12 Cleaner: Poorboy's World Black Hole Glaze Black Hole to bardziej glaze niż cleaner. Taką politurę sie stosuje by odżywić lakier gdy nie robimy korekty. Kolejna sprawa Black Hole jest typowo pod woski letnie, przez krótką żywotność. Wybrałeś Fusso, ktory jest woskiem zimowym, z priorytetem na trwałość. Więc koncepcja tych dwóch produktów razem trochę mi się kłóci.
WreX Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Cytat Black Hole to bardziej glaze niż cleaner. Taką politurę sie stosuje by odżywić lakier gdy nie robimy korekty. A glinkowanie to korekta lakieru? bo jeżeli nie, to polerki raczej nie będe robił to by się chyba nadawało w takim razie? 2 godziny temu, ghost napisał: Kolejna sprawa Black Hole jest typowo pod woski letnie, przez krótką żywotność. a na obecny okres lepiej stosować woski "letnie" rozumiem, że letnie charakteryzują się krótszą żywotnością? 2 godziny temu, ghost napisał: Wybrałeś Fusso, ktory jest woskiem zimowym, z priorytetem na trwałość. a czym się różni letni wosk od zimowego
gordon Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, WreX napisał: A glinkowanie to korekta lakieru? bo jeżeli nie, to polerki raczej nie będe robił to by się chyba nadawało w takim razie? a na obecny okres lepiej stosować woski "letnie" rozumiem, że letnie charakteryzują się krótszą żywotnością? a czym się różni letni wosk od zimowego Glinkowanie to nie korekta lakieru. To doczyszczenie lakieru po "tar and glue" i "deironie". Warto zrobić te trzy rzeczy. Tak, dobrze rozumiesz. Letnie woski charakteryzują się lepszym lookiem ,ale krótszą trwałością. I jest to jednocześnie odpowiedź na Twoje trzecie pytanie. Zimowe woski to przede wszystkim trwałość, a letnie to look i krótka trwałość. Wybrałeś SOFT99 Fusso Coat 12, a to teoretycznie trwałość 12 miesięcy.
Rekomendowane odpowiedzi