edmun Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 Z racji że na forum się przywitałem, to poniżej postaram się przedstawić jak z biegiem czasu wygląda mój samochód. Na detailingu znam się aż na tyle, że wiem że są środki do kół, wiem żeby nie jeździć na automatyczną myjnię i wiem że mogę sobie wziąć psikacza, przejechać po oponach i będą błyszczeć. Ostatnio jednak odkryłem, że im "droższe" kosmetyki kupuję, tym i efekty lepsze i dłużej się na aucie utrzymują. Gdybym miał opisywać z czego korzystam, to nie wiem czy ma to rację bytu, bo mam niestety głównie "marketową chemię" która podejrzewam za nic ma się do tego, czego używają osoby korzystającego z tego forum. Z tych "lepszych" rzeczy (co nawet nie wiem czy to w ogóle jest z tych lepszych) to w wiadrach mam scratch/guardy czyli krateczki, do tego mam rękawice z frędzlami zamiast tanich gąbek, karcher daje radę bo na myjnię automatyczną nigdy tego auta nie zabrałem. Do tego nawet kiedyś kupiłem pro-pędzelki ale nie miałem szansy jeszcze ich użyć. Glinka (zwykła niebieska) była kiedyś raz w użyciu z jakimś tanim "tar removerem". Ogólnie dawniej była to "szafa" akcesoriów do mycia auta, obecnie jest to regał w garażu, ale jak mówiłem - głównie tanie produkty. Z tych które lubię to na półce stoi Soft99 King of Gloss ale nie pamiętam kiedy ostatni raz nakładałem bo w kółko lecę tańszymi rzeczami jak zestaw "Autoglym". Ściereczek z mikrofibry mam chyba z czterdzieści i dzielę je na te "szortskie" i na te "śliskie". Niestety wiedzy o tym skąd jedne są śliskie a do czego te szorstkie, to po prostu nie mam. I mam wrażenie, że z "myciem" albo i nie z myciem zaczęło się mniej więcej jak żona zamówiła mi prezent niespodziankę która do biura dotarła w takim oto opakowaniu: No niespodzianki nie było, więc musiałem "udawać" że nie wiem co jest w środku Tak mniej więcej wyglądało auto po pierwszych myciach: Można powiedzieć, że jest po prostu czyste. Natomiast z biegiem czasu i dotarło mi i więcej chemii jak i więcej ściereczek, odrobina "amatorskiej" nauki i auto mniej więcej zaczęło wyglądać tak. Już trochę lepiej, ale wciąż miałem wrażenie, że można "więcej" i że się będzie "ładniej" błyszczał. I jak widać na zdjęciach w tle, zawsze miałem "godnego" przeciwnika bo sąsiad swojego zielonego mył raz na miesiąc a jego zawsze wyglądał na "czystszego" niż mój po wypadzie do sklepu i z powrotem. I tak gadka gadką (nawet była raz przejażdżka zielonym potworkiem) i się dowiedziałem, że jak na szampon wydaję £8, tak on wydaje £80 i mówił że mu starcza max na 4-5 myć. Oczywiście w głowie wciąż rodzi się to głupie uczucie, że ja £80 (mniej więcej 400 zł) na szampon do samochodu to ja nie wydam, więc wszystkich czytających proszę o wybaczenie. Ja się już martwię czy to był dobry pomysł na takie forum wchodzić, bo wydatków mam co nie miara i po prostu człowiek by chciał, a budżet nie pozwala. Gdyby ktoś zapytał, to tak - zastanawiałem się, czy czasami kupując naprawdę drogie kosmetyki, czasami przy nich nie oszczędzę bo nie będę musiał myć swojego tak często jak to robię obecnie, jednakże na razie kalkulację są wciąż na plus tego, żeby być częściej niż rzadziej. Może źle liczę Minęło pół roku, auto miało stłuczkę, zakład mi ładnie auto odmalował, ale jednak i tak potem auto "przemyłem sam" bo miałem wrażenie że nie umyli tak jak powinni: Więc minął mniej więcej rok od tamtych zdjęć i z racji przeprowadzki i posiadania własnego podjazdu (a nie mycia auta na uliczce przed domem) autko jednak dostaje ode mnie jakieś tam spa od czasu do czasu i wygląda zazwyczaj mniej więcej tak: I gdyby tylko fundusze pozwalały, to obstawiam że miałbym jednego z najbardziej błyszczących Focusów w kombi, bo jakby nie patrzeć, wsiąkłem. Nie wiem czy wynika to z tego, że lubię patrzeć na swoje auto jak na czyste/nowe auto, czy też kwestia tego, że mycie i pielęgnowanie auta sprawia mi przyjemność, ale zauważyłem że wsiąkłem kiedy pewnego dnia kupiłem środki do czyszczenia silnika i pod maską zrobiło mi się mniej więcej tak: I chyba tak. Wsiąkłem. Ostatnim razem jak się zabrałem do odświeżenia swego pojazdu to było jakieś 3 tygodnie temu. Wolę jednak podrzucić zdjęcia jak wyglądał 3 tygodnie temu, bo to jak wygląda dzisiaj to nie nadaje się w ogóle na pokazywanie w miejscu publicznym. (na zdjęciach poniżej, tego dnia skończył mi się dressing do opon i pomyśleć że popołudniu już byłem w motoryzacyjnym dokupić) Bolączką mojego pojazdu jest to, że nie dostał nigdy nic więcej niż wosk. Ceramika czy powłoka kwarcowa (jeśli to jedno i to samo to przepraszam) to niestety wciąż w sferze marzeń. Na razie mocno szukam co na felgi, bo głupi ja kupiłem takie a nie inne klocki hamulcowe że wystarczy felgi umyć, a po 3ech dniach felgi są wręcz grafitowo-siwo-czarne. Dodatkowo brak u mnie wiedzy jak się zabrać lepiej za kosmetykę auta na takim poziomie jakie to forum zapewne prezentuje. Jak wspomniałem, coś tam mam, ale to są zapewne jakieś podstawy/wstęp do detailingu. W zakamarkach przecież u mnie taki syf, że pewnie miałbym na tym forum lincz. A już nie mówiąc o tym, że stosuje Turtle Blue-Ice Wax w płynie do "nabłyszczania" zewnętrznych plastików czy też faktu że ramka tablicy rejestracyjnej z tyłu wygląda tak, że niektórzy już dawno by to wyrzucili i wstawili nową. Tak więc takim maniakiem jak większość tutaj przedstawiających swoje pojazdy chyba jeszcze nie jestem. Czy to dobrze czy źle, czas pokaże. Przepraszam. zły dział. Proszę przenieść do działy WASH&WAX
sT3VE Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 Zajefajny kolor, można jego nazwę z palety Forda? Zdjęcia też klasa. Chyba jeden z dwóch Mondeo w kombi, który mi się podoba
Speedo Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 16 minut temu, sT3VE napisał: Chyba jeden z dwóch Mondeo w kombi, który mi się podoba yyy a nie wydaje Ci się, że jest to Focus??? kolor pewnie Ruby Red
edmun Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 @sT3VE Kolor to Candy Red. Model - Focus. W Mondeo mają Ruby Red ale ma delikatnie inny odcień i jak na żywo przyglądałem się jeden obok drugiego to ciężko mi określić który lubię bardziej. @vangsta Musiałbym exify sprawdzać. Na pewno jeśli chodzi o body to Canon 40D (mam takie 3, niedługo idą na sprzedaż), Canon 5D, Canon 5DMK2 Obiektywy: Sigma 30 1.4, Sigma 17-50 2.8 OS, Canon 50 1.8, Sigma 70-200 2.8, Canon 70-200 f4. Mam kilka więcej ale raczej nie były używane przy tych zdjęciach powyżej. Które z tych wymienionych użyłem - to niestety musiałbym szukać po dysku żeby sprawdzić bo chyba imgur usuwa exify albo sam usuwam przed eksportem. Za niepoprawny dział najmocniej przepraszam, dopiero później doszukałem się że jest Wash&Wax którego szukałem a nie znalazłem i myślałem że tutaj ląduje wszystko co czyste. Mój błąd. Więcej się to nie powtórzy.
paperson Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 @edmun masz talent do pisania ciekawych tekstów i robienia dobrych zdjęć Zerknij jeszcze w regulamin działu W&W, bo trochę musisz w swojej relacji uzupełnić: Cytat 1.Wymagamy aby każda relacja składała się minimum z 20 zdjęć w rozdzielczości 800x600 2.Wymagamy minimalnego opisu relacji , relacje zawierające same zdjęcia będą usuwane 3.Wymagamy spisu/listy użytych środków , dopuszczamy również możliwość umieszczania zdjęć produktów w relacji ( Przykładowy schemat/lista opisu poniżej regulaminu ) 4.W każdym temacie przedstawiamy prace dotyczące jednego pojazdu , który możemy aktualizować o kolejne wpisy/relacje 5.Zastrzegamy sobie prawo do usunięcia lub przesunięcia relacji jeżeli Wg.Administratora lub Moderatorów nie będzie spełniało kryteriów ( Zostaniesz o tym fakcie powiadomiony poprzez Prywatną Wiadomość ) 6.Prosimy również o zachowanie takiej formy nazywania tematów Temat: Marka/model, kolor oraz ew. rocznik Opis: dowolny tekst
yacek _b Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 No cóż , ładne zdjęcia szczerze gratuluję umiejętności technicznych i oka do ujęć , na pewno zrobią wrażenie forum Ford Club Polska na którym się mocno udzielasz , ale tutaj lubimy mniej prozy a więcej konkretów , proszę zerknij na testy Domel-a . Pozdr.
Fredi88 Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 40 minut temu, yacek _b napisał: tutaj lubimy mniej prozy a więcej konkretów Dlaczego wypowiadasz się za innych? @edmun dlaczego chcesz temat usuwać? Bardzo dokładnie przedstawiłeś swój samochód. Zarówno pod względem opisu jak i (świetnych) fotek. Gdybyś dodał jeszcze co nie co z prac przy aucie, przed/po i zdjęcia kosmetyków jakimi pracujesz byłoby świetnie. Temat można przenieść do działu "Mój pieszczoch" i nie powinno być z tym problemu. Chętnie dalej poczytam co i jak
edmun Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 Mój błąd że najpierw się rozpisałem a potem spojrzałem na regulamin. Jeszcze raz wielkie sorry.
Moderator Domel Opublikowano 9 Maja 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2018 Focus zawsze na propsie Przeniosłem temat do odpowiedniego działu. Tutaj możesz robić updejty wedle regulaminu
Rekomendowane odpowiedzi