locash Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 o odpowiednie środki już pytałem ale nurtuje mnie jedno 1.mycie 2.glinka 3.mycie+osuszenie 4.np. UC 5.mycie + osuszenie 6.np. SRP 7.mycie z osuszeniem a potem wosk czy wosk zaraz po 6. ? po tym procesie mamy "super" wyglądające auto więc przy kolejnych myciach między nakładaniem wosku skoro jest jeszcze wosk: 1.mycie 2.suszenie 3.konserwacja np. ultimate quick detalier czy taki proces jest ok ? czegoś brakuje?
kuflik Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 jest ok. po 6 wosk bez mycia. Konserwacja też jest ok, ja nawet nie zawsze daje uqd, szampon mi wystarcza:)
Marco Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 jest ok. po 6 wosk bez mycia. Uwazam ze delikatnie można przemyć-SRP lubi powłazić w zakamarki,no chyba ze nakładany ręcznie. Ja bym odpuscil mycie po korekcji ,a umył dopiero po całym procesie przed woskiem.
malkolm Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 a ja bym jednak umył po UC, kiedyś po swirlx kładłem wosk i pad przy nakładaniu wosku robił się w kolorze lakieru(lakier akrylowy) choć w sumie SPR jest cleanerem więc nie koniecznie.
Łukasz Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Może źle myślę, ale dla mnie punkty 3,5,7 nie są wymogiem koniecznym. Powiedzmy, że można, ale nie zawsze trzeba 1.mycie2.suszenie 3.konserwacja np. ultimate quick detalier Punkt 3 możesz zastąpić różnymi detailerami w zależności od tego, jaki masz wosk/sealant. Pamiętaj, że pewne detailery trzeba dobierać do wosku, bo inaczej może on spłynąć. Detailerów masz sporo do wyboru: Megs, PB, SW, Zymol, SV itp.
aro_77 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 A czy np taki produkt jak Tenzi Rollex lub Rollwax moglby zastapic tradycyjne QD?
Łukasz Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja nie podpowiem - zupełnie nie znam tych produktów.
locash Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 zawsze mnie nurtowały te pytania o kolejność wykonywania aplikacji środków. wosk zapewne coli 915 lub megsa #16 co do konserwacji myślałem coś od POORBOY'S np. spray&gloss albo quick detalier będzie odpowiedni na woski o których wspomniałem? rozumiem że i UC i SRP i wosk nakładam np. żółtym padem od megsa wcierając przez czas do póki nie będzie znikał a później docieram mf ?
Globy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Si. Podobno do wosków są białe z MF, ale ja najbardziej lubię żółte - bardziej poręczne. Po nałożeniu wosku oczywiście musisz odczekać, powodzenia
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 aro_77, tenzi rollex jest taki sobie w efekcie. I aplikacja dziwna: albo z myjki albo opryskiwacza (25ml na 10l wody) cenowo wychodzi tanio, niby na polimerach. Ale można zamiast prostego QD. mam 1l, a właściwie już nie i jeszcze postoi.
aro_77 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja w sobote 147ke zony popryskalem rollexem po myciu i plukaniu. Polalem prosto z dozownika na detergent karchera - rozrobilem chyba z 50 ml z woda. Wytarlem do sucha - auto nie bylo woskowane nigdy ale ladnie w poniedzialek na deszczu kropelkowalo. I tak sobie pomyslalem ze moze jako konserwator mozna tego uzywac, nie kosztuje majatek i szybko spryskuje sie cale auto - pomaga tez osuszyc bo nadmiar wody rollex "spychal" z auta.
Łukasz Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 tenzi rollex jest taki sobie w efekcie. I aplikacja dziwna: albo z myjki albo opryskiwacza QD aplikowany za pomocą myjki lub opryskiwacza ? :shock: W sumie nie ma co się dziwić, że efekt słaby, bo sposób mizerny i ekonomiczny to on raczej nie jest.
aro_77 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Bo to nie jest QD - to jest skoncentrowany (1:500) impregnat polimerowy, do osuszania i zabezpieczania powloki. Ja chcialem go uzywac jako konserwatora pomiedzy nakladaniem woskow/sealantow.
Łukasz Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Aaaaa to już więcej wyjaśnia. Może się mylę, ale zawsze uważałem Tenzi za taką firmę produkującą preparaty tzw. masówkę czyli idącą na ilość nie na jakość. Może się jednak mylę. aro_77, ja bym się chyba jednak skusił do Twoich celów na użycie konkretnego QD
Rekomendowane odpowiedzi