Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie, co myślicie o białym jeleniu? Kiedyś ktoś pisał na forum że ph tego mydła w kostce jest neutralne więc myślałem że w 100% bezpieczne dla skóry. Kiedyś myłem skórę beżowa tym mydłem i efekt był bardzo dobry. Skóra była jak nowa. Przy silnych zabrudzeniach trzeba było poprawić dwa razy ale domywało. Oglądając filmiki instruktażowe colourlock Pan z filmików powiedział że ph tego mydła wynosi 11 a strong ma 9.5 co baaardzo mnie zdziwiło. Jakie jest wasze zdanie?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Posted

biały jeleń nie jest już mydłem potasowym tylko mydłem sodowym, jak większość innych mydeł dostępnych w sklepach.

• Lubię to 1
  • Master
Posted
4 godziny temu, radziu797 napisał:

ktoś pisał na forum że ph tego mydła w kostce jest neutralne

Ktoś, coś. Kto?

Jak już napisał wcześniej @S3ci0r, jest to mydło sodowe. Jego pH, jak podaje producent to 9,5-11 dla 1% roztworu tego mydła.

więc myślałem że w 100% bezpieczne dla skóry

Była już o tym wielokrotnie mowa. 100% nigdy nie ma, ale skóra (ta w autach, a nie ludzka) ma kwaśny odczyn na poziomie nawet 4-4,5.

Odpowiedź nasuwa się sama. Czym wyższe pH, tym gorzej dla skóry. Nawet pH 7 (obojętne) nie jest w tym wypadku neutralne dla skóry, a co dopiero 11.

Kiedyś myłem skórę beżowa tym mydłem i efekt był bardzo dobry

Masz rację. Ale i umycie skóry wieloma innymi agresywniejszymi środkami, też da niezłe efekty ... , ale jedynie wizualne. Jeśli nie zależy Ci na kondycji skóry i jej 'przyszłości', to oczywiście możesz stosować takie środki. Nikt tego nie zabroni, ale z detailingiem w mojej ocenie, nie ma to wiele wspólnego.

powiedział że ph tego mydła wynosi 11 a strong ma 9.5 co baaardzo mnie zdziwiło. Jakie jest wasze zdanie?

Powiedział prawdę. 

• Lubię to 1
Posted

Kto powiedział nie pamiętam bo jestem tutaj od 2011 i sporo czytam ale może to mydło się zmieniło tak jak kolega wyżej napisał i stąd to ph. Strong ma 9.5 więc ogarnięcie raz porządnie wnętrza skórze nie zaszkodzi ale podejrzewam mycie co miesiaca jasna skórę z jeansow pewnie już tak.

Posted

@kecav Odczyn skóry ludzkiej jest lekko kwaśny, wartości pH wahają się pomiędzy 4 a 5,5 . Wnętrze ludzkiego organizmu pH jest zbliżone do obojętnego. Im skóra człowieka jest starsza i bardziej zrogowaciała tym bardziej jest kwaśna. Kwaśny płaszcz na skórze wykazuje działanie bakteriostatyczne w stosunku do bakterii chorobotwórczych. (Siostra jest dermatologiem - sam tego nie wymyśliłem)

Posted

Jeleń, jeleniem ale skóra nie lubi być przemaczana dużą ilością wody, co nie wątpliwie zrobisz myjąc ją białym leniem, co powoduje nadmierne prze suszenie, a w kolejności szybszą degradacje skóry za kilka lat.

• Super 1
  • Master
Posted
8 godzin temu, rkom napisał:

@kecav Odczyn skóry ludzkiej jest lekko kwaśny, wartości pH wahają się pomiędzy 4 a 5,5 . Wnętrze ludzkiego organizmu pH jest zbliżone do obojętnego. Im skóra człowieka jest starsza i bardziej zrogowaciała tym bardziej jest kwaśna. Kwaśny płaszcz na skórze wykazuje działanie bakteriostatyczne w stosunku do bakterii chorobotwórczych. (Siostra jest dermatologiem - sam tego nie wymyśliłem)

Napisałeś oczywistości, które ja wiem, ale nie bardzo rozumię co chciałeś mi przekazać :o

Posted

Ok ale myjac białym jeleniem i uważając żeby nie przemoczyc tapicerki mocno można jej zaszkodzić? Nie ukrywam że tak czyscilem swoją skórę bananową i w przeciągu 3 lat nic jej się nie stało A robiłem to 1 raz w miesiącu. Chciałem zapytać co sądzicie wy pracujący w detailingu zawodowo.

A mydło glicerynowe nie ma mniejszczego ph?

Prawdziwe szare mydlo potasowe jest bezpieczne jakie one może mieć ph?

• Master
Posted
W dniu 10.03.2018 o 10:47, radziu797 napisał:

Ok ale myjac białym jeleniem i uważając żeby nie przemoczyc tapicerki mocno można jej zaszkodzić?

Odpowiedział Ci już @Gozdziu23 .

Zawsze ją jakoś przemoczysz, zwłaszcza takimi płynnymi środkami. Dlatego np. colourlock stosuje pianowniczki, bo dzięki temu na skórę nie leje się płynu, a samą pianę, minimalizując możliwości przemoczenia skóry.

tak czyscilem swoją skórę bananową i w przeciągu 3 lat nic jej się nie stało A robiłem to 1 raz w miesiącu.

Co to znaczy nic się jej nie stało? W mojej ocenie, Ty nie widzisz co jej się stało, bo widzisz tylko zewnętrzną stronę, najczęściej lakierowaną. Przez 3 lata, pewnie nawet nie zauważysz różnicy, a degradacja postępuje powolutku, acz systematycznie. Jeśli nie zależy Ci, co się z nią stanie za kilkanaście lat, to oczywiście możesz postępować  jak dotychczas.

A mydło glicerynowe nie ma mniejszczego ph?

nie

Prawdziwe szare mydlo potasowe jest bezpieczne jakie one może mieć ph?

nie ma znaczenia czy sodowe, czy potasowe jeśli mówimy o pH. Szare mydło ma pH 9-11

Trochę dziwię się, że tak uparcie chcesz używać mydła :o. Jest tyle bezpieczniejszych środków do czyszczenia. Chociaż strong to też mydło, ale jednak zupełnie inaczej "podane".:D